Ermenistan'da eski cumhurbaşkanlarına yolsuzluk soruşturması
Ermenistan'da eski cumhurbaşkanları Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan hakkında yeni bir ceza soruşturması başlatıldı. Koçaryan, görevi kötüye kullanma, büyük miktarda rüşvet alma ve kara para aklama suçlamalarıyla karşı karşıya.
Fotoğraf: SnapSaga/Unsplash
Ermenistan’da eski cumhurbaşkanları Robert Koçaryan ve Serj Sarkisyan hakkında yeni bir ceza soruşturması başlatıldı. Soruşturma, Koçaryan’ın cumhurbaşkanlığı döneminde devlet mülklerinin piyasa değerinin altında fiyatlarla edinildiği iddialarına dayanıyor.
Ermenistan Yolsuzlukla Mücadele Komitesi tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Koçaryan’ın yanı sıra oğlu Sedrak Koçaryan, eski savunma bakanı Serj Sarkisyan, eski Başbakan Andranik Margaryan ve eski Erivan Belediye Başkanı Gagik Beglaryan’ın da aralarında bulunduğu dokuz kişi hakkında işlem başlatıldı.
Koçaryan gözaltında
1998-2008 yılları arasında Ermenistan cumhurbaşkanlığı yapan Robert Koçaryan, sabah saatlerinde Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’ne götürüldü. Koçaryan’ın oğlu Sedrak da gözaltına alınırken, aileye ait çeşitli adreslerde aramalar gerçekleştirildi.
Komitenin açıklamasına göre, soruşturma kapsamında elde edilen bilgiler, Koçaryan’ın cumhurbaşkanlığı döneminde yakın çevresindeki kişilerle birlikte hareket ederek devlet mülkiyetindeki bazı değerli taşınmazları çeşitli gerekçelerle devlet mülkiyetinden çıkardığı ve bunları piyasa değerinin oldukça altında fiyatlarla edindiği iddiasını içeriyor.
Koçaryan hakkında görevi kötüye kullanma, özellikle büyük miktarda rüşvet alma ve kara para aklama suçlamaları yöneltiliyor. Ailesine ait bazı taşınmazlara da tedbir konuldu.
Sarkisyan da Komite’de
Koçaryan’ın ardından Ermenistan’ın üçüncü cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da Yolsuzlukla Mücadele Komitesi’ne geldi. Sarkisyan, gazetecilere yaptığı açıklamada soruşturmayla ilgili henüz kendisine bilgi verilmediğini söyledi.
Sarkisyan, 2008-2018 yılları arasında cumhurbaşkanlığı görevini yürütmüştü. Koçaryan ise 1998-2008 yılları arasında ülkeyi yönetmişti.
Koçaryan hastaneye kaldırıldı
Gözaltına alınmasının ardından Koçaryan’ın sağlık durumunun kötüleştiği bildirildi. Yolsuzlukla Mücadele Komitesi, yüksek tansiyon tespit edilmesi üzerine Koçaryan’ın hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Koçaryan, güvenlik güçlerinin eşliğinde ambulansla sağlık kuruluşuna götürüldü.
Koçaryan’ın oğullarından Levon Koçaryan’ın evinde gerçekleştirilen arama da tamamlandı. Sedrak Koçaryan hakkında ise tutuklama talebinde bulunulduğu bildirildi.
Koçaryan’ın siyasi geçmişi
Koçaryan’ın gözaltına alınması, eski cumhurbaşkanının yeniden siyasette etkili olmaya çalıştığı bir döneme denk geliyor. Koçaryan, 2026 parlamento seçimleri öncesinde siyasete dönüş hazırlığı yapmış ve mevcut Başbakan Nikol Paşinyan yönetimine karşı muhalefetin önemli aktörlerinden biri haline gelmişti.
Koçaryan daha önce de 2008 seçimleri sonrasında yaşanan ve 10 kişinin yaşamını yitirdiği protestolar nedeniyle yargılanmıştı. Bu dava kapsamında 2019’da tutuklanan Koçaryan, 2021’de hakkındaki suçlamaların düşürülmesinin ardından serbest bırakılmıştı.
Yeni soruşturma ise doğrudan Koçaryan’ın cumhurbaşkanlığı dönemindeki devlet mülkleri, rüşvet ve kara para iddialarına odaklanıyor.
(Dış Haberler)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et