25.08.2026 10:50

Uluabat Gölü alg patlaması nedeniyle yeşile büründü: Ekolojik tehlike büyüyor

Ramsar Sözleşmesi ile korunan Uluabat Gölü, artan sıcaklık ve azot-fosfor kirliliği nedeniyle alg patlaması yaşayarak yeşile büründü. Doç. Dr. Efsun Dindar, düşen oksijen seviyesinin göldeki canlı yaşamı için ciddi risk oluşturduğunu vurguladı.

Uluabat Gölü alg patlaması nedeniyle yeşile büründü: Ekolojik tehlike büyüyor

Uluabat Gölü | Fotoğraf: DHA

Bursa - Nilüfer ilçesinde bulunan Ramsar Sözleşmesi ile koruma altında olan Uluabat Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşile büründü. Sudaki kirliliğin ve sıcaklığın artması nedeniyle çoğalan alglerin rengini değiştirdiği göl dronla görüntülendi. Bu durumun göl için tehlike oluşturduğunu söyleyen Bursa Uludağ Üniversitesinden (BUÜ) Doç. Dr. Efsun Dindar, "Fitoplankton patlaması ya da alg patlaması sonucunda bazen estetik açıdan çok güzel renkler ortaya çıkabiliyor. Bunların bazıları doğal olarak gerçekleşen doğa olayları olsa da özellikle yaz aylarında kirliliğin de habercisi olabiliyor" dedi.

DHA'da yer alan habere göre, Nilüfer, Karacabey ve Mustafakemalpaşa ilçeleri arasında bulunan ve 136 kilometrekarelik alanıyla Türkiye'nin en büyük 9'uncu gölü olan Uluabat Gölü, alg patlaması nedeniyle yeşile büründü. Bitki ve hayvan popülasyonu açısından zengin; plankton ve dip canlıları, sucul bitkiler, balık, kuş gibi hayvanlara ev sahipliği yapan Uluabat Gölü, 1998'de dönemin Çevre Bakanlığı tarafından uluslararası öneme sahip sulak alan ilan edilerek, Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alındı. Bölgedeki kirlilik nedeniyle canlılar da olumsuz etkilenirken, alg patlamasının özellikle yaz aylarında ötrofikasyona neden olduğunu söyleyen BUÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Efsun Dindar, "Uluabat Gölü, sığ bir göl ve daha önceki yaptığımız çalışmalarda da gölün ötrofik özelliği taşıdığını biliyoruz. Bu ne demek? Alg patlaması zaman zaman özellikle de yaz aylarında ötrofikasyon dediğimiz bir olayın meydana gelmesine sebep oluyor" diye konuştu.

Su kalitesi olumsuz etkileniyor

Ötrofikasyonu meydana getiren unsurların birkaç nedene bağlı olduğunu belirten Doç. Dr. Dindar, "Uluabat'ın çevresindeki tarımsal faaliyetler sonucunda azot ve fosfor girdisinin göle ulaşması, özellikle yaz aylarında buharlaşmayla birlikte sığ olan suyun daha da sığlaşması ve kirliliğin daha konsantre hale gelmesi, su kalitesini olumsuz etkiliyor. Sıcaklık arttıkça su içerisindeki çözünmüş oksijen miktarının düşmesi de kirliliğin önemli bir boyuta ulaştığını gösteriyor. Evsel atık sular, sanayi, tarım ve gölün havzasını besleyen diğer derelerle gelen kirlilik yükünü hesaba kattığımızda, yaz aylarında fitoplankton olarak adlandırdığımız tek hücreli canlıların azot ve fosfor gibi besin elementlerinden yoğun şekilde yararlandığını görüyoruz. Bu besin elementlerini tükettiklerinde sayıları ciddi şekilde artıyor ve bunun sonucunda alg patlaması olarak adlandırılan durum ortaya çıkıyor" dedi.

"Ekolojik açıdan ciddi bir sorun haline gelebilir"

Alg patlamasının aslında kirlenmenin habercisi olduğunu ifade eden Doç. Dr. Efsun Dindar, "Fitoplankton patlaması ya da alg patlaması sonucunda bazen estetik açıdan çok güzel renkler ortaya çıkabiliyor. Bunların bazıları doğal olarak gerçekleşen doğa olayları olsa da özellikle yaz aylarında kirliliğin de habercisi olabiliyor. Görsel olarak izlenmesi her ne kadar görenlerin hoşuna gitse de maalesef su kalitesindeki bozulmalar, sucul ekosistemin zarar görmesine ve oradaki canlıların yaşayabilmesi için gerekli oksijen miktarının tükenmesine neden olduğu için ekolojik açıdan da ciddi bir sorun haline gelebiliyor" diye konuştu.

(Haber Merkezi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.08.2026 06:14 / Güncelleme: 06:32

Hava durumu değişiyor, sıcaklıklar bazı bölgelerde düşüyor: Meteoroloji'den il il sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

İç ve Doğu Anadolu'da sıcaklıklar düşüyor; Doğu Karadeniz, Doğu Akdeniz ve çevre illerde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor. Zonguldak ve Bartın kıyılarında ise kuvvetli rüzgarlar etkili olacak.

Hava durumu değişiyor, sıcaklıklar bazı bölgelerde düşüyor: Meteoroloji'den il il sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar uyarısı

Fotoğraf: Erik Mclean/Unsplash

25.08.2026 09:48

Kenan Yıldız'dan sakatlık haberi: A Milli Takım maçlarını kaçırabilir

Juventus forması giyen Kenan Yıldız'ın Frosinone maçında yaşadığı sakatlık nedeniyle yaklaşık iki ay sahalardan uzak kalabileceği ve ameliyat olabileceği öne sürüldü. Yıldız, A Milli Takım'ın maçlarını da kaçırabilir.

Kenan Yıldız'dan sakatlık haberi: A Milli Takım maçlarını kaçırabilir

Fotoğraf: AA

25.08.2026 09:40

Abdulkadir Selvi: Seçim 2027 sonunda ya da 2028 başında yapılacak

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Türkiye’nin 2027'nin ikinci yarısından itibaren seçim gündemine gireceğini belirterek, seçimin 2027 sonunda ya da 2028 başında yapılacağını öne sürdü.

Abdulkadir Selvi: Seçim 2027 sonunda ya da 2028 başında yapılacak

Fotoğraf: Rama/Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0 fr

25.08.2026 09:13 / Güncelleme: 09:28

Süleymancılara 3'üncü dalga operasyon: 54 gözaltı kararı, 11 şirket ile 3 derneğe kayyım

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının Alihan Kuriş’e yönelik yürüttüğü soruşturmanın 3’üncü dalga operasyonunda 54 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Soruşturma kapsamında 11 şirket ile 3 derneğe kayyım atanmasına da karar verildi.

Süleymancılara 3'üncü dalga operasyon: 54 gözaltı kararı, 11 şirket ile 3 derneğe kayyım
25.08.2026 01:14 / Güncelleme: 01:16

Tutdere'den beraat kararı sonrası açıklama: Yargısız infaz yapanlara bu karar hediyemiz olsun

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere beraat sonrası yaptığı açıklamada; "Kendilerini hakim yerine koyup, yargısız infaz yapanlara, bu şehrin çocuklarının umutlarını kıranlara, alınan bu karar hediyemiz olsun" dedi.

Tutdere'den beraat kararı sonrası açıklama: Yargısız infaz yapanlara bu karar hediyemiz olsun

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!