23.08.2026 00:10

Çayırhan’da özelleştirme iş cinayetine dönüştü

Çayırhan Kömür Madeninde tavan şiltlerinin çökmesi sonucu 1 işçi yaşamını yitirip 24 işçi yaralanırken; 2025’te özelleştirilen işletmede kazanın ardından üretime ara verilmeyerek 6 saatte en az 13.7 milyon TL’lik elektrik geliri elde edildi.

Çayırhan’da özelleştirme iş cinayetine dönüştü

Andaç Aydın Arıduru
[email protected]
Kübra Kırımlı
[email protected]


 

Ankara - Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Kömür Madeninde göçük meydana geldi. Akçadağ İnşaat tarafından işletilen madenin K510 kısmında, 30 işçinin çalıştığı akşam vardiyası sırasında yaşanan göçükte 1 işçi hayatını kaybetti 24 işçi ise yaralandı. Kaza, maden üretim ayağında tavanı tutan şiltlerin göçmesiyle gerçekleşti. Göçüğün ardından oluşan yüksek basınç, maden ocağında çalışan işçilerin savrulmasına neden oldu. Göçüğün, otuz işçinin vardiyada bulunduğu sırada gerçekleştiği öğrenildi. Kaza sonrasında madende üretime devam ettirildi. 2025 nisan ayında 1 yıllık gelirinin altında bir bedele özelleştirilen maden ve termik elektrik santralinde geçtiğimiz aylarda da aynı şekilde yaşanan kazada da 14 işçi yaralanmıştı. Şirket, 18.00 civarında gerçekleşen göçükten sonra üretime devam ederek Çayırhan Termik Elektrik Santralinden (TES) üretilen elektrik ile en az 13.7 milyon TL değerinde gelir elde ederken geçtiğimiz yıl hiç kurumlar vergisi ödemedi. Madende çalışan işçiler özelleştirmenin ardından artan üretim baskısına dikkat çekerken kendilerine dayatılan güvensizlik düzenine tepki gösteriyor.

İşçi öldü, üretimi devam ettiren patron milyonlarca TL kazandı

Şiltin çökmesinin ardından üretimin devam ettiğini belirten bir maden işçisi, “Dün ben olaydan sonra gece 12 vardiyasına gittim. ‘İsteyen çalışsın istemeyen çalışmasın’ dediler. Ben çalışmadım” dedi. Çayırhan TES 21 Ağustos sabahının ilk saatlerinde kazan arızası nedeniyle düşen kapasitesini kademeli olarak normal düzeye yükseltirken 18.00’de göçük yaşandı. Maden ve elektrik üretimi durdurulmak yerine kademeli olarak arttırılmaya devam etti. Şirket, İşçi Erdi Tolga Kahveci’nin yaşamını yitirdiği kazadan sonraki 6 saatte Elektrik Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından kamuya duyurulan ortalama elektrik alım fiyatlarına göre en az 13.7 milyon TL gelir elde etti. 21 Ağustos günü en yüksek üretim seviyesi günün son saatinde kaydedildi. EPİAŞ, elektrik alım fiyatlandırmasını günlük olarak duyururken fiyatlar ise taleplerin yoğun olduğu (18.00-23.00) en yüksek seviyede bulunuyor.

Bir Çayırhan Maden işçisi ise şirketin 13.7 milyon kazancına dair; “Zaten şirket üretim rekorunu kırdı. Devraldığından bugüne kadar Türkiye ve Avrupa rekorunu kırdığını söylemiş, bununla iftihar etmişti. Tek üretim panosu yani ayaktan 24 saat içinde 24 bin ton kömür çıkardığıyla övünmüş. İşçiler arasında konuşulmuştu” şeklinde konuştu.

Bir başka işçi de üretim rekoru kırıldığını doğrulayarak, “Sendika ihmal yok dedi ama ihmal var, her ölümde ihmal vardır. Biz özelleştirmeden sonra üretim bazlı çalıştık. Özel sektör kâr güdüyor” ifadelerini kullandı.

Madencinin fıtratı, hak gasbı, kaza, direniş…

Doruk Madencilik’ten alacakları için Bağımsız Maden iş Sendikası ile birlikte Bakanlık önünde 13 gündür direnen İşçi Bahattin Akkayaoğlu’nun iki oğlu dün Çayırhan’da yaralananlar arasında. Direnişe devam eden Beypazarı’ya gidemeyen Akkayaoğlu, “Büyük oğlum gündüz vardiyasında çalışıyordu mesaiye kalmış, diğeri ocağa yeni indiğinde o esnada göçük olmuş. Biri tam içeriden çıkarken, diğeri ise tam içeri girerken göçük yaşanıyor. Yani kıl payı kurtuldular. Küçük oğlum uzakta olduğundan fazla darbe almamış. Ben de kendim oradan emekliyim” şeklinde konuştu.

Akkayaoğlu, “Tayyip Bey madencinin fıtratında var ölüm dedi, böyle bir şey var mı?” diye yaşanan ölüme tepki gösterdi.

“Eşim yıllar önce felç geçirdi, şimdi iyi Allah’a şükür. Dün göçüğü duyunca çok korkmuş, ağlıyordu aradığımda, eğer çocuklarıma ulaşamasaydım kalkıp gidecektim, ulaşınca gitmedim, burada kaldım. Dün bu olay yaşanınca çocuklar bir evde kalıp uyumuşlar, evim var iki katlı, alt katta kalmamışlar, üstte uyumuşlar, korkmuşlar çok” dedi.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
22.08.2026 13:15

Transferde yeni isim: Beşiktaş’ın listesinde Leon Goretzka var

Beşiktaş’ın, bonservisi elinde bulunan 31 yaşındaki Alman orta saha oyuncusu Leon Goretzka ile ilgilendiği iddia edildi. Oyuncunun şartlarının uygun olması halinde resmi teklif yapılabileceği öne sürüldü.

Transferde yeni isim: Beşiktaş’ın listesinde Leon Goretzka var

Fotoğraf: Bayern Münih

22.08.2026 10:13

Roma, Fenerbahçeli Oosterwolde için resmi teklif yaptı

İtalya Serie A ekiplerinden Roma'nın Fenerbahçe'de forma giyen Jayden Oosterwolde için resmi teklif yaptığı ileri sürüldü. Hollandalı futbolcunun İtalya'da oynamaya sıcak baktığı belirtildi.

Roma, Fenerbahçeli Oosterwolde için resmi teklif yaptı

Fotoğraf: User:Zafer/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

22.08.2026 12:11

Nazilli Belediye Başkanı Tetik CHP’den istifa etti: Bağımsız devam edecek

Nazilli Belediye Başkanı Ertuğrul Tetik, CHP’den istifa ettiğini duyurdu. Tetik, herhangi bir siyasi partiye katılmayacağını ve görevini bağımsız belediye başkanı olarak sürdüreceğini açıkladı.

Nazilli Belediye Başkanı Tetik CHP’den istifa etti: Bağımsız devam edecek

Fotoğraf: Nazilli Belediyesi 

22.08.2026 18:39

Çayırhan madeninde hayatını kaybeden işçi son yolculuğuna uğurlandı

Ankara’nın Beypazarı ilçesindeki Çayırhan Kömür İşletmeleri’nde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçi Erdi Kahveci, memleketi Zonguldak'ın Gökçebey ilçesindeki köyünde toprağa verildi.

Çayırhan madeninde hayatını kaybeden işçi son yolculuğuna uğurlandı

Fotoğraf: DHA

22.08.2026 18:49

İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kişi evde boğazı kesilmiş halde ölü bulundu

İstanbul Gaziosmanpaşa’da Cüneyt İ., ailesi tarafından yaşadığı dairede boğazı kesilmiş halde ölü bulundu. Ölümü şüpheli bulunan Cüneyt İ.’nin cenazesi, otopsi yapılmak üzere Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kişi evde boğazı kesilmiş halde ölü bulundu

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!