22.08.2026 00:10

Masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız

'Etrafımızda kapanma örnekleri olan fabrikalar ile aynı şartlarda bir kapanış protokolüyle kendimizi güvence altına almak istedik Yıllarca bizim sırtımızdan milyarlar kazanan yönetim, karşımıza geçip “Hiçbir şey veremeyiz” dedi.'

Masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız

Gebze'den Ravago işçileri


 

Merhaba değerli Evrensel gazetesi okurları ve sesimize ses olan kamuoyu. Bizler, küresel kimya devi Ravago Petrokimya’nın fabrikasında, yıllardır geceyi gündüzü birbirine katarak çalışan, o devasa makinelerin çarklarını alın teriyle döndüren 42 işçiyiz. Bu mektubu size fabrikamızın içinden, tezgahlarımızın başından yazıyoruz. Çünkü şu günlerde içeride sessiz ama çok kararlı bir direnişin ateşini yaktık.

Biz bu fabrikayı sadece bir iş kapısı değil, yuvamız bildik. Şirket büyüsün, üretim aksamasın diye yeri geldi ailemizden, yeri geldi sağlığımızdan fedakarlık ettik. Ancak geçtiğimiz günlerde önümüze konulan bir karar, tüm emeğimizin, sadakatimizin ve geleceğimizin bir kalemde silinip atıldığını gösterdi bize.

Yönetim, “Müşteri portföyünü sattıklarını” gerekçe göstererek fabrikamızı 4 ay sonra tamamen kapatacağını ilan etti. Bizim için bu kararın anlamı çok açık: Kışın tam ortasında, en ağır geçim şartlarında, faturaların, kiraların ve masrafların arttığı o buz gibi günlerde sokağa atılmak, işsiz ve güvencesiz kalmak!

Bizler, kış kıyamette ailelerimizle birlikte açlığa mahkum edilmeyelim diye örgütlü olduğumuz Petrol-İş Sendikamızla birlikte işverenin kapısını çaldık. Sadaka ya da lütuf istemedik; etrafımızda kapanma örnekleri olan fabrikalar ile aynı şartlarda bir kapanış protokolüyle kendimizi güvence altına almak istedik. Sadece bizi bekleyen o karanlık kış aylarını atlatabilmemiz için insanca bir “Ek teşvik paketi” talep ettik. Ama aldığımız yanıt koca bir vefasızlık oldu. Yıllarca bizim sırtımızdan milyarlar kazanan, müşteri ağını paraya çeviren yönetim, karşımıza geçip “Hiçbir şey veremeyiz” dedi.

Bugüne kadar sendikamız ile işveren arasında yapılan iki resmi görüşmeden de hiçbir sonuç çıkmadı. İşverenin uzlaşmaz ve katı tutumuyla bizi yok saymaya devam etmesini, sermayenin Türkiye işçi sınıfının taleplerini dikkate almamasını anlamak çok zor. Çalışma Bakanlığının bu konuda arkamızda durup durmayacağı da şüpheli. Ankara’da madencilere yapılanları görüyoruz...

Şimdi önümüzde kaderimizi belirleyecek olan ve 1 Eylül’de yapılacak üçüncü kritik görüşme var. Kendi kaderimizi kendimiz belirleyeceğimizi biliyoruz. Biz o masadan hakkımızı almadan kalkmayacağız. Haklı taleplerimiz duyulana ve taleplerimiz kabul edilene kadar şu andan itibaren fabrikada fazla mesaiye kalmayarak başladığımız eylemlerimize eğer sonuç almazsak üretimden gelen gücümüzü de ekleyerek devam edeceğiz. Eğer 1 Eylül’de de o masadan ellerimiz boş dönersek, tepkimizi ve direnişimizi çok daha büyüteceğiz.

Biz 42 petrokimya işçisiyiz; arkamızda ekmek bekleyen eşlerimiz, okula giden çocuklarımız var. Kış ortasında sokağa atılmak istenen emekçilerin çığlığını duyun, 1 Eylül’deki büyük randevu öncesi sesimiz olun. Saygılarımızla

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
21.08.2026 11:02 / Güncelleme: 12:53

Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi: Süt ürünleri ilk sırada

Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit-tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Listeye 28 yeni ürün daha eklenirken zeytinyağı, kıyma, yoğurt ve bal gibi ürünler yer aldı.

Bakanlık taklit ve tağşiş listesini güncelledi: Süt ürünleri ilk sırada

Fotoğraf: Max Nayman/Unsplash

21.08.2026 14:50 / Güncelleme: 14:55

Berlin yakınlarında Rus istihbaratına ait silah deposunun olduğu iddia edildi

Alman güvenlik birimlerinin Berlin yakınlarında bulduğu iki silahın, Rus istihbaratının Almanya'daki olası saldırılarda kullanmayı planladığı bir depoya ait olduğu iddia edildi.

Berlin yakınlarında Rus istihbaratına ait silah deposunun olduğu iddia edildi

Fotoğraf: Florian Wehde/Unsplash

21.08.2026 08:27

Haneler faturayı ödeyemiyor, bütçe şirketlere akıyor: 21 şirkete 7 ayda 6,5 milyar liralık ödeme

Elektrik faturasını ödeyebilmek için sosyal yardıma ihtiyaç duyan hane sayısı 1,8 milyona ulaşırken, 21 elektrik dağıtım şirketine “Genel Aydınlatma Ödemesi” kapsamında 7 ayda 6 milyar 459 milyon TL aktarıldı.

Haneler faturayı ödeyemiyor, bütçe şirketlere akıyor: 21 şirkete 7 ayda 6,5 milyar liralık ödeme

Fotoğraf: Sabian Mahmud/Pexels

21.08.2026 14:26 / Güncelleme: 15:02

Flamingoların cenneti Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nda 'set' gerginliği

Milas Bargilya Sulak Alanı'nda molozla oluşturulan set gerginlik yarattı. Yaşam alanı koruyucuları alanın zarar gördüğünü söyleyerek setin yıkılmasını isterken, köylüler tuzlu suyun meraları yok ettiğini belirtti.

Flamingoların cenneti Bargilya Tuzla Sulak Alanı’nda 'set' gerginliği

Fotoğraf: ANKA

21.08.2026 13:13

Özgür Özel Trabzon'da: 'Yeni Parti'yi iktidar olsun diye kurduk'

Saha çalışmaları kapsamında Trabzon’a gelen Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, sorunları çözmek için yola çıktıklarını ve geride bırakılan tüm kesimleri kucaklayarak iktidarı hedeflediklerini söyledi.

Özgür Özel Trabzon'da: "Yeni Parti'yi iktidar olsun diye kurduk"
21.08.2026 12:58 / Güncelleme: 14:27

İdris Naim Şahin kimdir? Süleymancılarla bağlantısı ne?

Eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in adı Süleymancılar cemaatine 'Alihan Kuriş suç örgütü' iddiasıyla başlatılan soruşturmayla gündeme geldi. Alihan Kuriş’in kardeşi Hilmi Tuna Kuriş'in Muğla'ya götürüldüğü aracın Şahin'e ait olduğu ortaya çıktı.

İdris Naim Şahin kimdir? Süleymancılarla bağlantısı ne?

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!