Bahçeli: İsrail'in BM üyeliği askıya alınmalı, ‘Kudüs Paktı’ kurulmalıdır
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail’in Suriye’deki Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne yönelik saldırısını kınayarak, İsrail’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınmasını istedi. Bahçeli, bölgesel güvenlik için “Kudüs Paktı” kurulmasını önerdi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İsrail’in Suriye’deki askeri faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı. İsrail’in 18 Ağustos’ta İdlib kırsalındaki Ebu Zuhur Askeri Hava Üssü’ne düzenlediği saldırıya tepki gösteren Bahçeli, Tel Aviv yönetiminin bölgedeki politikalarının uluslararası hukuk çerçevesinde engellenmesi gerektiğini söyledi.
İsrail’in Suriye’deki adımlarının “Türkiye’nin güvenlik çıkarlarıyla çeliştiğini” savunan Bahçeli, İsrail yönetimine “Türkiye’yi kışkırtmaktan ve sabrını sınamaktan vazgeçme” çağrısında bulundu.
7 maddelik bölgesel güvenlik önerisi
Bahçeli, Orta Doğu’da kalıcı bir güvenlik düzeni kurulması amacıyla Türkiye öncülüğünde yedi maddelik bir strateji önerdi.
1. Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan "Mekke Anlaşması" genişletilerek bir "Kudüs Paktı"na dönüştürülmeli ve saldırganlığa karşı bir "İslam Barış Gücü" oluşturulmalıdır.
2. ABD, Rusya, Çin ve AB’nin katılımıyla bölgede istikrarı sağlayacak geçici bir konsey kurulmalıdır.
3. BM himayesinde bir "Ortadoğu Güvenlik ve Barış Konferansı" toplanmalı, iki devletli çözüm için bir yol haritası belirlenmelidir.
4. Türkiye, bölgesel güvenlik ilkelerini içeren "Ankara Deklarasyonu"nu ilan etmeli ve İsrail’den gelecek olası bir saldırıya asla tepkisiz kalmayacağını duyurmalıdır.
5. BM çatısı altında tarafsız bir "Uluslararası Ateşkes Gözlem Misyonu" kurularak ihlaller kayıt altına alınmalı ve insani koridorlar denetlenmelidir.
6. Münferit girişimler yerine kurumsallaşmış, çok taraflı bir "Uluslararası Arabuluculuk Temas Grubu" devreye girmelidir.
7. İsrail üzerinde siyasi ve ekonomik yaptırımlar artırılmalı, "Barış için İsrail’in Çevrelenmesi" politikası uygulanmalıdır. Hukuka uyulması durumunda ise teşvik mekanizmaları başlatılmalıdır.
“Ankara Deklarasyonu” önerisi
Bahçeli, Türkiye’nin bölgesel güvenlik ilkelerini içeren bir “Ankara Deklarasyonu” yayımlamasını ve İsrail’den gelebilecek olası saldırılara karşı sessiz kalmayacağını ilan etmesini istedi.
Öneriler arasında ayrıca BM çatısı altında uluslararası ateşkes gözlem misyonu kurulması, çok taraflı bir arabuluculuk temas grubunun oluşturulması ve İsrail’e yönelik siyasi ve ekonomik yaptırımların artırılması bulunuyor.
Bahçeli, İsrail’in uluslararası hukuka uyması halinde teşvik mekanizmalarının devreye sokulmasını da önerdi.
Bahçeli, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasının bölgesel istikrarın temel koşulu olduğunu savundu. İsrail’in uluslararası hukuka uymaması halinde siyasi ve ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya kalması gerektiğini belirten Bahçeli, İsrail’in BM üyeliğinin de askıya alınması çağrısında bulundu.
Ne olmuştu?
İsrail savaş uçakları, 18 Ağustos sabahı Suriye’nin kuzeybatısında, İdlib’in doğu kırsalındaki Ebu Zuhur Askeri Havaalanını hedef aldı. Saldırıyı İsrail-Suriye geriliminin ötesine taşıyan ise hedefin konumundan çok, İsrail’in daha sonra açıkladığı gerekçe oldu. İsrail Başbakanlık Ofisi, HTŞ yönetimiyle güvenlik alanında “statükonun korunması” konusunda daha önce bir mutabakata varıldığını ileri sürdü. Ancak HTŞ yönetimini, Türkiye’nin Halep çevresindeki bir hava üssüne konuşlanmasına izin vererek bu düzenlemeyi bozmanın eşiğine gelmekle suçladı. İsrail’in açıklaması, Ebu Zuhur saldırısının yalnızca Şam’a değil, Ankara’ya da yönelik bir “caydırıcılık” mesajı taşıdığını gösterdi.
Öte yandan saldırıdan önce Türkiyeli askerlerin Ebu Zuhur’daki üstte olduğu iddiası gündeme geldi.
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ve Suriye Dışişleri Bakanlığı ise saldırıya gerekçe gösterilen “Türk askeri yığınağı” iddialarını yalanladı.
Barrack: Türkiye saldırıya uğradığını düşünebilirdi
Barrack, İsrail saldırısının Türkiye’nin “Yakın gelecekte bu üsteki varlığını artırabileceği” yönündeki “doğru veya yanlış bir algıyı” yansıttığını söyleyerek, “Türkiye saldırıya uğradığını düşünebilirdi” dedi. Barrack, İsrail ile HTŞ yönetimindeki Suriye arasında daha önce gerilimi önlemek amacıyla bir mekanizma kurulmasını istedi ve “gizli görüşmelerin” sürdüğünü söyledi.
Saldırısı sonrası Netanyahu ve Katz'dan Türkiye'ye tehdit mesajları geldi. Netanyahu, İdlib'deki saldırının Türkiye'ye bir mesaj olduğunu söylemiş, "Türkiye'nin güneye doğru inen askeri yerleşimine müsamaha göstermeyeceğiz ve buna izin vermeyeceğiz" demişti Tehditlere ise siyasilerden tepki yağdı.
(Politika Servisi)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et