21.08.2026 08:50

Zorunlu Deprem Sigortası’nda yeni dönem: Ev satışında poliçe devri bitiyor

Zorunlu Deprem Sigortası’nda yeni düzenlemeyle, taşınmaz satıldığında mevcut DASK poliçesi sona erecek. Kullanılmayan primler başvuruyla iade edilirken, tapuda yeni malik adına DASK bulunup bulunmadığı kontrol edilecek.

Zorunlu Deprem Sigortası’nda yeni dönem: Ev satışında poliçe devri bitiyor

Fotoğraf: ANKA

Zeliha Irmak
[email protected]


 

Zorunlu Deprem Sigortası'nda (DASK) taşınmazın satılması halinde mevcut poliçenin durumuna ilişkin yeni düzenleme yapıldı. Buna göre, satış veya benzeri bir işlemle el değiştiren taşınmazın önceki malikine ait DASK poliçesi artık yeni malikle devam etmeyecek.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından hazırlanan “Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar”, 21 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlandı.

Düzenlemeyle 13 Mayıs 2011 tarihli Zorunlu Deprem Sigortası Genel Şartlarının “Menfaat Sahibinin Değişmesi” başlıklı C.4 maddesi değiştirildi.

Satışla birlikte mevcut poliçe bitecek

Yeni hükümlere göre, sigorta sözleşmesi devam ederken taşınmazın satış veya satışa benzer bir işlemle el değiştirmesi durumunda mevcut Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi, tapuya tescil edildiği tarih itibarıyla sona erecek.

Sigorta ettiren ya da taşınmazın önceki menfaat sahibinin başvurması durumunda, poliçenin kullanılmayan günlerine karşılık gelen ve önceden ödenmiş prim tutarı sigorta ettirene iade edilecek.

Tapuda yeni malikin DASK'ı kontrol edilecek

Taşınmazın el değiştirmesi sırasında tapu müdürlükleri veya işlemi gerçekleştirmeye yetkili diğer idarelere de kontrol yükümlülüğü getirildi. Bu kurumlar, yeni malik adına düzenlenmiş bir Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi bulunup bulunmadığını kontrol edecek. Böylece satış işlemlerinde eski malikin poliçesinin devri yerine, yeni malik adına ayrı bir DASK poliçesi bulunması gerekecek.

Satış ve satışa benzer işlemler dışındaki nedenlerle menfaat sahibinin değişmesi halinde ise mevcut sigorta sözleşmesi sona ermeyecek ve yeni menfaat sahibiyle devam edecek. Yeni menfaat sahibinin, değişikliği ve mevcut sigorta sözleşmesinin bulunduğunu öğrendiği tarihten itibaren 15 gün içinde poliçeye aracılık eden sigorta şirketine bildirimde bulunması gerekecek.

Sigorta şirketi veya acentesi de bildirimin ardından 24 saat içinde menfaat sahibindeki değişikliği gösteren zeyli içeren poliçeyi yeni menfaat sahibine vermekle yükümlü olacak.

15 gün sonra yürürlüğe girecek

Düzenlemeyle SEDDK'ya uygulamada ortaya çıkabilecek tereddüt ve aksaklıkları giderme, uygulama birliğini sağlayacak düzenlemeler yapma ve maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi de verildi.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
21.08.2026 06:09

Denizli'de termometreler 40 dereceyi görecek, Giresun'da sağanak var: Meteoroloji'den yüksek sıcaklık ve yağış uyarısı

Sıcaklıklar yükseliyor, rüzgarın hızı saatte 50 kilometreyi buluyor. Meteoroloji'nin son raporuna göre Denizli 40 dereceye ulaşırken, Giresun'da sağanak yağışlar görülecek. Marmara ve Doğu Anadolu'da sert esintilere karşı uyarı yapıldı.

Denizli'de termometreler 40 dereceyi görecek, Giresun'da sağanak var: Meteoroloji'den yüksek sıcaklık ve yağış uyarısı

Fotoğraf: Müslüm Etgü/AA

21.08.2026 08:40 / Güncelleme: 09:04

Altın haftayı yükselişle kapatıyor: Gram 7 bin lirayı geçti

Altın fiyatları haftanın son işlem gününde yükseldi. Gram altın haftalar sonra yeniden 7 bin liranın üzerine çıkarken, çeyrek altın 11 bin 397 TL, Cumhuriyet altını ise 45 bin 413 TL oldu.

Altın haftayı yükselişle kapatıyor: Gram 7 bin lirayı geçti

Fotoğraf: Zlaťáky.cz/Pexels

21.08.2026 07:52 / Güncelleme: 08:41

İktisatçı Prof. Dr. Gülten Kazgan hayatını kaybetti

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinin duayen akademisyenlerinden, İktisatçı ve Yazar Prof. Dr. Gülten Kazgan yaşamını yitirdi.

İktisatçı Prof. Dr. Gülten Kazgan hayatını kaybetti

Görsel: İÜ İktisat Fakültesi Mezunları Cemiyetinin X hesabından alınmıştır

20.08.2026 21:35

İşçiler Melek Otel önünden seslendi: 'Mehmet Ulusoy hakkımızı ver!'

13 aylık ücret, tazminat ve sosyal hakları ödenmeyen Melek Hotels Moda işçileri, Dev Turizm-İş’in çağrısıyla otel önünde “Mehmet Ulusoy hakkımızı ver!” sloganıyla eylem yaptı.

İşçiler Melek Otel önünden seslendi: “Mehmet Ulusoy hakkımızı ver!”

Fotoğraf: Evrensel

İçerik yükleniyor...

(İşçi Sendika Servisi)
20.08.2026 23:30 / Güncelleme: 21.08.2026 07:51

Mazlum Abdi: Entegrasyon aşaması sona erdi, yeni aşamaya geçildi

SDG Genel Komutanı Mazlum Abdi, siyasi çalışmaların artacağının altını çizerek “Askeri, güvenlik ve idari kurumların devlet kurumlarına entegrasyonu aşaması sona erdi ve bugün yeni bir aşama başladı" dedi.

Mazlum Abdi: Entegrasyon aşaması sona erdi, yeni aşamaya geçildi
21.08.2026 00:20 / Güncelleme: 07:23

'Çerçeve yasa'nın gerçek çerçevesini belirleyecek olan işçiler ne yapmalı?

Kayseri’de TES iş üyesi bir işçi iş yerinde işçilerle yaptığı röportajla iktidarın çerçeve yasa hamlesinin nasıl tartışıldığını aktardı.

'Çerçeve yasa'nın gerçek çerçevesini belirleyecek olan işçiler ne yapmalı?

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!