20.08.2026 13:17

Madenci aileleri Beypazarı’nda direnişte: 'Madencinin emeğinin son kullanma tarihi mi var?'

Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçilerinin aileleri, Beypazarı'nda yaptıkları eylemde aylardır ödenmeyen ücret ve alacakların ödenmesini istedi. Aileler, "Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz" dedi.

Madenci aileleri Beypazarı’nda direnişte: “Madencinin emeğinin son kullanma tarihi mi var?”

FOTOĞRAF: Bağımsız Maden İş

Bağımsız Maden-İş üyesi Doruk Madencilik ve Eti Gümüş işçileri, ödenmeyen ücret ve diğer işçilik alacaklarının ödenmesi talebiyle Ankara’daki Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önünde eylemlerini sürdürürken, işçilerin aileleri de Beypazarı’nda sokağa çıktı. Beypazarı Atatürk Meydanı’nda bir araya gelen madenci yakınları, işçilerin mücadelesine destek vererek alacaklarının ödenmesini istedi.

Madenci aileleri adına yapılan konuşmada, aylardır süren bekleyişin ailelerin yaşamını doğrudan etkilediği belirtilerek, çocukların ihtiyaçlarından faturalara, borçlardan evin geçimine kadar pek çok yükün karşılanamadığı ifade edildi. Aileler, madencilerin yalnız olmadığını vurgulayarak, “Biz sadaka istemiyoruz, yardım istemiyoruz, kimseden lütuf beklemiyoruz; biz sadece hakkımız olanı istiyoruz” dedi.

“Madencinin emeğinin son kullanma tarihi mi var?”

Beypazarı Atatürk Meydanı’nda madenci aileleri adına konuşan bir madenci yakını, yer altında ağır ve riskli koşullarda çalışan işçilerin hak ettikleri ücretleri alabilmek için aylarca beklemek zorunda bırakılmasına tepki gösterdi.

Madencilerin yıllarca “kelle koltukta, kefeni cebinde” çalıştığını belirten madenci yakını, buna rağmen alın terinin karşılığını almak için mücadele etmek zorunda kaldıklarını söyledi. “Biz sadaka istemiyoruz, biz yardım istemiyoruz, biz kimseden lütuf beklemiyoruz; biz sadece hakkımız olanı istiyoruz” diyen madenci yakını, yaşananların adalet açısından sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Ailelerin yalnızca kendi yaşadıkları mağduriyet için değil, aynı sorunlarla karşı karşıya kalan tüm madenci aileleri adına konuştuğunu belirten madenci yakını, ekonomik sıkıntının her geçen gün büyüdüğünü söyledi. Çocukların ihtiyaçları, ev masrafları ve borçların ailelerin üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu hatırlattı.

“Bankalar beklemiyor, çocuklar beklemiyor, hayat beklemiyor”

Madenci ailelerinin kendilerine sürekli “bekleyin” denildiğini ancak yaşamın beklemediğini belirten madenci yakını, “Ne kadar bekleyeceğiz? Bir ay mı, bir yıl mı? Madencinin emeğinin bir son kullanma tarihi mi var?” diye sordu. “Bize ‘bekleyin’ deniliyor; bankalar beklemiyor, doğalgaz firmaları beklemiyor, elektrik firmaları beklemiyor, çocuklar beklemiyor, kimse beklemiyor, hayat beklemiyor” ifadelerini kullandı.

Madenci eşleri olarak susmayacaklarını söyleyen madenci yakını, taleplerinin kavga değil adalet olduğunu vurguladı. Devletin hakkı yenilen işçinin yanında durması gerektiğini belirterek, “Devletin görevi güçlüyü korumak değil, hakkı yenilen vatandaşının hakkını korumaktır” dedi.

“Verilen sözler tutulmadı”

Konuşmada Cumhurbaşkanı’na da çağrı yapıldı. Madenci yakını, 1 Mayıs’ta madencilerin haklarının ödeneceğine ilişkin verilen sözleri hatırlatarak, üç bakanın da sürece garantör olduğunu belirtti.

Şirket patronlarının sözlerine güvenmediklerini, kamu makamlarının verdiği sözlere güvendiklerini ifade eden madenci yakını, “Bizler sizlere güvendik, bizler sizin sözünüze itibar ettik. Ama verilen sözler tutulmadı” diye konuştu.

Yıldızlar SSS Holding’in patronu Sabahattin Yıldız’ın tutumunu da eleştiren madenci yakını, şirketin tutumunun Cumhurbaşkanı ve bakanların verdiği sözleri de boşa düşürdüğünü söyledi.

“Ödeyeceğiz sözünü değil, ödemeleri görmek istiyoruz”

Madenci emeğinin şirket açısından yalnızca kasada bekleyen bir rakam olmadığını belirten madenci yakını, ödenmeyen ücretlerin ailelerin yaşamındaki karşılığına dikkat çekti.

“Madencinin emeği sizin kasanızda bekleyen bir rakamdan ibaret değildir” diyen madenci yakını, bu paranın çocukların eğitimi, ailelerin geçimi, borçların ödenmesi ve madencinin emeğinin karşılığı olduğunu söyledi.

Aileler olarak artık verilen sözleri değil, ödemelerin yapılmasını görmek istediklerini belirten madenci yakını, “Bizler artık ‘ödeyeceğiz’ sözünü duymak istemiyoruz, ödemeleri görmek istiyoruz” dedi.

“Eşlerimiz yer altındayken korkusunu biz yaşıyoruz”

Madenci eşlerinin çalışma koşullarının yükünü ailece taşıdığını belirten konuşmacı, eşleri yer altında çalışırken yaşanan korkunun da ailelere ait olduğunu söyledi.

Ay sonunu nasıl getireceklerini düşündüklerini, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayamadıkları zaman “sonra alırız” demek zorunda kaldıklarını belirten madenci yakını, buna rağmen ailelerin mücadeleden vazgeçmeyeceğini ifade etti.

Ankara’da direnen madencilere de seslenen madenci yakını, Beypazarı’ndaki ailelerin işçilerin yanında olduğunu belirterek, “Sizler orada direniyorsanız bizler de burada yalnız değilsiniz demek için sesinize ses olmaya çalışıyoruz” dedi.

“Madencinin hakkı ödenene kadar mücadele bitmeyecek”

Madenci aileleri, alacakların tamamı ödenene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini belirtti. Meselenin yalnızca para olmadığını vurgulayan madenci yakını, “Mesele emek, mesele alın teri, mesele adalet” dedi.

Aileler, Ankara’daki direnişe destek çağrısı yaparak madencilerin yalnız bırakılmamasını istedi. Konuşma, “Madencinin hakkı ödenene kadar bu mücadele asla bitmeyecek! Biz susmayacağız, biz vazgeçmeyeceğiz ve biz bunu asla unutmayacağız” sözleriyle tamamlandı.

Madenci yakını, son olarak “Zafer her zaman direnen madencilerin olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

(İşçi Sendika Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
20.08.2026 06:43 / Güncelleme: 07:17

Batı sıcakla boğuşuyor, doğuda sağanak mesaisi var: Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Yurdun batısı ve güneyinde kavurucu sıcaklar etkisini artırırken, doğu illerinde sağanak ve kuvvetli rüzgar alarmı verildi. Doğu Anadolu ile Güneydoğu'nun kuzeyinde akşam saatlerinde başlayacak kuvvetli rüzgara karşı uyarı yapıldı.

Batı sıcakla boğuşuyor, doğuda sağanak mesaisi var: Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve yağış uyarısı

Fotoğraf: Eyüpcan Timur/Pexels

20.08.2026 10:12

Depremde yıkılan Proton Apartmanı ek bilirkişi raporu: İmar İşleri Müdür yardımcıları için 'idari sorumludur' denildi

Maraş’ta 64 kişinin yaşamını yitirdiği Proton Apartmanı'na ilişkin kamu görevlileri yönünden hazırlanan ek bilirkişi raporunda, İmar İşleri Müdür yardımcıları için "idari sorumludur" değerlendirmesi yapıldı.

Depremde yıkılan Proton Apartmanı ek bilirkişi raporu: İmar İşleri Müdür yardımcıları için "idari sorumludur" denildi

Fotoğraf: ANKA

20.08.2026 11:46

Üretici köylünün enflasyonu yüzde 30’un altına düşmüyor: Tarımsal girdi maliyetlerinde yıllık artış yüzde 32

TÜİK verilerine göre tarımsal girdi maliyetleri haziranda yıllık yüzde 32,06 arttı. Üretici köylüyü en fazla zorlayan kalemlerden gübre ve toprak geliştiricilerdeki yıllık artış ise yüzde 50,99'a ulaştı.

Üretici köylünün enflasyonu yüzde 30’un altına düşmüyor: Tarımsal girdi maliyetlerinde yıllık artış yüzde 32

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

20.08.2026 12:34

Can Atalay: ‘Barışa evet, antidemokratikleşmeye hayır’

Tutuklu Hatay Milletvekili Can Atalay, 'çerçeve yasa' tartışmalarına ilişkin "Hukuk olmadan barış güvencede olamaz" diyerek demokratik güvence, AYM-AİHM kararlarının uygulanması ve kayyım uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Can Atalay: ‘Barışa evet, antidemokratikleşmeye hayır’

Fotoğraf: MA

20.08.2026 13:09 / Güncelleme: 13:11

Gazze'de enkazdan çıkarılan 50 Filistinlinin cenazeleri törenle defnedildi

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaşamını yitiren ve son iki haftada yıkılan evlerin enkazından çıkarılan 50 Filistinlinin cenazesi düzenlenen törenle defnedildi.

Gazze'de enkazdan çıkarılan 50 Filistinlinin cenazeleri törenle defnedildi
20.08.2026 09:25

Süper Lig'de 2'nci haftanın perdesi açılıyor

Süper Lig'de 2’nci hafta yarın Erzurumspor FK-Galatasaray karşılaşmasıyla başlayacak. Fenerbahçe Konyaspor'u ağırlarken, Beşiktaş Alanyaspor'a, Amedspor ise Kocaelispor'a konuk olacak.

Süper Lig'de 2'nci haftanın perdesi açılıyor

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!