TTB’den Sağlık Bakanı Memişoğlu’na 13 maddelik dosya: Hekimlerin hakları ve sağlıkta şiddet masada
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile bir araya gelerek hekimlerin acil çözüm bekleyen sorunlarını iletti. TTB, şiddet yasasından nöbet ücretlerine kadar 13 başlıkta görüş ve önerilerini iletti.
Sıla Altun
[email protected]
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, Sağlık Bakanı Dr. Kemal Memişoğlu ile 18 Ağustos 2026 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nda bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmeye TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Pınar Saip, Genel Sekreter Dr. Ali Karakoç ve konsey üyeleri katılırken, Bakanlık adına Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Hasan Basri Velioğlu da yer aldı.
Anayasa'nın 135. maddesi ve 6023 sayılı Kanun'un verdiği kamusal sorumluluk çerçevesinde hazırlanan 13 maddelik dosya Bakanlığa yazılı olarak sunulurken, sorunlar ve çözüm önerileri sözlü olarak da detaylandırıldı.
Görüş ve çözüm önerileri sunuldu
Görüşmede uzmanlık eğitiminin niteliği, nöbet ücretleri ve nöbet ertesi izin hakkı, psikososyal destek, sağlıkta şiddet, hekimlerin mesleki özerkliği ve hukuki güvenceleri ile emekli hekimlerin hakları başta olmak üzere 13 başlıkta hazırlanan görüş ve çözüm önerileri yazılı bir dosya halinde Bakanlığa sunuldu, başlıklar ayrıca sözlü olarak ele alındı.
Görüşmede, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası onur kurullarında bekleyen 1.794 dosyanın çözümü için etik denetimde yasal düzenleme yapılması ve malpraktis davalarına karşı hekimlerin korunması talep edildi. Uzmanlık eğitiminin hizmet baskısından arındırılması, nöbet ertesi izin hakkının fiilen uygulanması ve AYM kararı doğrultusunda nöbet ücretlerinin artırılarak emekliliğe yansıtılması gerektiği vurgulandı.
Güvenli, güvenceli ve nitelikli çalışma koşulları
Emekli hekim maaşlarındaki eşitsizliklerin giderilmesi, atıl binaların "hekim yaşam evi" olarak değerlendirilmesi, sağlıkta şiddete karşı caydırıcı bir yasa çıkarılması ve tükenmişliğe karşı bağımsız psikososyal destek birimlerinin kurulması öne çıkan diğer başlıklar oldu.
Son olarak hekimlerin daha güvenli, güvenceli ve nitelikli koşullarda çalışmasının, sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılması bakımından temel bir gereklilik olduğu ifade edildi.
Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et