19.08.2026 13:17 / Güncelleme: 13:52

İBB davasında ikinci celse: İmamoğlu'nun koruması savunma yaptı

İBB davasının ikinci celse duruşması, Silivri’deki Marmara Kapalı Cezavinde bulunan duruşma salonunda başladı

İBB davasında ikinci celse: İmamoğlu'nun koruması savunma yaptı

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen İBB davasının ikinci celse duruşması, Silivri’deki Marmara Kapalı Cezavinde bulunan duruşma salonunda başladı. Dün gerçekleşen günü 13 saat sürerken şu ana kadar 22 tutuksuz sanığın savunması alındı.

53 tutuklu 414 sanığın yargılandığı davanın ikinci celsesinin üçüncü gününde, duruşma tutuksuz sanıkların savunmalarıyla başladı.

İmamoğlu'nun koruması ilk ifadesini tekrarladı 

İlk savunmayı, Ekrem İmamoğlu’nun koruma ekibinden olan koruma personeli Emin Türe yaptı. Türe, verdiği ilk ifadeyi tekrar ettiğini belirterek beraatini istedi.

Ardından İBB protokol memuru olan Özgür Türkmen'in savunması geçildi. Türkmen, savcının İmamoğlu'nun programlarında kameraların bantlanıp bantlanmadığını sorusuna, "O bir kere oldu. Yapma sebebim, ekibin oraya yetişememesiydi. Kıyafet değişimi olacaktı, mahrem bir durum vardı. Kamera Ekrem Başkan'ın kişisel kullanım alanının açısındaydı o nedenle kapattım" dedi. Türkmen, "Bana bu konuda bir talimat gelmedi, bu zaruri bir prosedürdür" ifadelerini kullandı.

Metin Gül'ün sorgusu

Türkmen’in arından savunması alınan Metin Gül önceki ifadelerini tekrarladığını söyledi. Tutuklu Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ın, "Sizden kişisel bir talebim oldu mu?" sorusuna, "Hayır olmadı" yanıtını verdi.

İmamoğlu'nun danışmanı Necati Özkan söz alarak, Metin Gül'e "Geçmişte sizinle çalıştığımız ilk projeden itibaren benimle ilgili bir şikayetiniz oldu mu?" diye sordu. Gül, "Hayır, aksine çalışmanız çok mutlu etmişti bizi" dedi. Fatih Keleş'in avukatı Baran Kaya Gül'e, "Beni arayıp 2 milyon TL istediler demişsiniz. O konu ne?" sorusunu yöneltti. Gül, "Bizim muhasebeden böyle bir şey geldi sonra iptal oldu" yanıtını verdi.

Kaya, "Müvekkilim sizden hukuka aykırı bir talepte bulunur muydu?" sorusunu yöneltti. Gül, "Hayır, bizim muhatabımız Adem Soytekin'di. O da bize çok yakın olduğu içindi. Yoksa bizim işlerimizi takip eden mühendislerimiz ve mimarlarımız var" yanıtını verdi.

"İmamoğlu'yla bir görüşmem olmadı"

Metin Gül'ün ardından Erhan Ünal'ın savunmasına geçildi. Ünal, "West Side'ın iskan sürecinde Adem Soytekin'e 3 milyon 540 bin lira ödendi diye biliyorum. Para Adem'de mi kaldı başkasına mı gitti bilmiyorum" dedi. Ünal ayrıca, "Mehmet Murat Çalık, Ekrem İmamoğlu ve Hasan İmamoğlu ile bu proje kapsamında bir görüşmem olmadı" dedi.

Mahkeme başkanı, Erhan Ünal'a "Projede 4 daire Hasan İmamoğlu'na devredilmiştir. Karşılığında da ödeme alınmamıştır. Böyle olmuş diyorlar' demişsin. Bu ne demek?" diye sordu. Ünal, "Ortakların olduğu ortamda duydum, bir bilgim yoktur" yanıtını verdi. Savcının 4 daire devrine ilişkin sorusuna, "Ben sonradan duydum efendim. Hiçbir bilgim yok" dedi. Ardından, Murat Çalık, "Size 22 günde inşaat ruhsatı vermişiz. Bunu çok büyük bir gecikme olarak mı görüyorsunuz?" sorusunu yöneltti. Ünal, "Bana öyle anlatıldı. Duyduklarım bu şekildeydi" şeklinde cevap verdi.

"Rüşvet pazarlığı yapıldı denilen tarihte ben cezaevindeyim"

Erhan Ünal'ın ardından eski AKP Milletvekili Vahit Kiler'in ağabeyi tutuksuz sanık Nahit Kiler kürsüye geldi. Kiler, belediye için kreş yaptırdığını belirtti. İnşaatı iş yoğunluğu nedeniyle Adem Soytekin'e ait Asoy İnşaat'a yaptırdığını ifade eden Kiler'in savunmasının ardından Murat Çalık söz aldı ve "Ben maddi menfaatim için sizden para istedim mi?" diye sordu. Kiler, "Benden hiç para istemediniz, kreş yapımı için şirkete yönlendirdiniz" dedi.

Çalık ayrıca, "İddia makamının rüşvet pazarlığı yapıldı dediği tarihte ben cezaevindeydim. Nahit Bey ancak Adalet Bakanlığı'nın izniyle gelip benimle pazarlık yapabilir" dedi.

(Politika Servisi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
19.08.2026 06:16

Sıcaklık sürüyor, yağmur geliyor: Meteoroloji'den Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu'ya sağanak uyarısı

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinde seyretmeye devam ederken, Meteoroloji birçok bölge için sağanak uyarısında bulundu. İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava açık geçerken, bazı illerde şemsiyeler açılacak.

Sıcaklık sürüyor, yağmur geliyor: Meteoroloji'den Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Anadolu'ya sağanak uyarısı

Fotoğraf: Liana S/Unsplash

19.08.2026 09:20

Mauro Icardi, Lazio yolcusu

Galatasaray'dan ayrıldıktan sonra bonservisini eline alan Mauro Icardi için Lazio devreye girdi. İtalyan kulübünün sunduğu ekonomik teklifin ardından görüşmelerde olumlu bir hava oluşsa da Arjantinli golcü kararını şimdilik erteledi.

Mauro Icardi, Lazio yolcusu

Fotoğraf: DHA

19.08.2026 08:40

Beşiktaş-Kauno Zalgiris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Beşiktaş, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında Kauno Zalgiris'i konuk edecek. Karşılaşma öncesi maçın saati ve yayıncı kanalı merak edilirken, Beşiktaş'ın muhtemel 11'i de şekillenmeye başladı.

Beşiktaş-Kauno Zalgiris maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

19.08.2026 12:03

EMEP'li Sevda Karaca'dan ‘Sayıştay skandalı’ tepkisi: Usulsüzlüğü tespit eden denetçiye ihraç ve mobbing

EMEP'li Sevda Karaca, Sayıştay Denetçisi Burcu Kozba'nın maruz kaldığı uygulamalar ve Sayıştay'daki usulsüzlük iddialarını Meclis gündemine getirdi. Karaca, Kozba'nın usulsüzlükleri açığa çıkardığı gerekçesiyle kamu görevinden çıkarıldığını belirtti.

EMEP'li Sevda Karaca'dan ‘Sayıştay skandalı’ tepkisi: Usulsüzlüğü tespit eden denetçiye ihraç ve mobbing
19.08.2026 13:02

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde altın madeninin çökmesi sonucu en az 30 işçi öldü

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bir altın madeninde meydana gelen toprak kaymasında en az 30 madenci hayatını kaybetti. Göçük altında kalan çok sayıda işçiyi arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Orta Afrika Cumhuriyeti'nde altın madeninin çökmesi sonucu en az 30 işçi öldü

Fotoğraf: MiningWatch Portugal/Unsplash

19.08.2026 11:02

Mersin Limanı işçileri 231 gündür eylemde: 'Tek talebimiz sendikalı bir şekilde işimize geri dönebilmektir'

Mersin Limanı’nda sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarılan işçiler, 231 gündür liman önünde eylemlerini sürdürüyor. Geçim sıkıntısının ağırlaştığını anlatan işçiler, sendikalı ve güvenceli olarak işe dönmek istiyor.

Mersin Limanı işçileri 231 gündür eylemde: “Tek talebimiz sendikalı bir şekilde işimize geri dönebilmektir”

Fotoğraf: MA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!