Rize Pazar'da kafes balıkçılığına direnen 4 balıkçı gözaltına alındı
Rize Pazar'da kafes balıkçılığı projesine karşı nöbet tutan 4 balıkçı gözaltına alındı. Bölgeye gelen Milletvekili Tahsin Ocaklı, müdahalenin hukuksuz olduğunu belirterek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.
Fotoğraf: MA
Rize’nin Pazar ilçesinde yer alan Zelek Limanı açıklarında Kuzuoğlu Grup tarafından yürütülen Günvak 1 ve Günvak 2 kafes balıkçılığı projelerine karşı yöre balıkçılarının yaklaşık iki yıldır mücadelesi sürüyor. Yaklaşık 5 ay önce AKP temsilcileri ile Rize Valisi İhsan Selim Baydaş’ın projeden vazgeçildiğine dair taahhütte bulunmasına rağmen, şirketin 3 ay önce liman açıklarına gizlice boş bir kafes yerleştirmesi üzerine balıkçılar yeniden çadır kurarak nöbet başlatmıştı.
Sabahın erken saatlerinde bölgeyi abluka altına alan jandarma ekipleri, Hacer Kanbay, Ahmet Tafralı, İbrahim Oğuz ve Muhammet Yağcı isimli dört balıkçıyı gözaltına aldı. Ekiplerin aynı zamanda şirkete ait kafes ekipmanlarının limana girişini sağlamaya çalıştığı bildirildi.
"Sorumlular Hakkında Suç Duyurusu Yapacağız"
Alana gelen Yeni Parti Rize milletvekili Tahsin Ocaklı, kolluk kuvvetlerinin yaptıklarının hukuksuz olduğunu söyledi. Bu hukuksuzluğa onay veren herkesin hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade eden Ocaklı, Zelek Limanı'nda direnen balıkçılarla beraber nöbet tutmaya devam edeceğini belirtti. Ocaklı, Vali Baydaş ile ilgili bakanlık yetkililerine ulaşamadığını kaydetti.
Hukuka ve insan haklarına aykırı bir durum
Yaşanan hak ihlallerini yerinde inceleyip raporlamak amacıyla limana gelen İHD Rize Temsilcisi Günay Karafazlı’nın alana girişi ilk etapta jandarma tarafından durduruldu. Milletvekili Ocaklı’nın araya girmesiyle limana girebilen Karafazlı, jandarmanın uyguladığı engellemenin yasal hiçbir temeli olmadığını belirterek bu durumun hukuka ve temel insan haklarına aykırı olduğunu dile getirdi.
(MA)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et