Gergerlioğlu’ndan Kocagöl Deresi tepkisi: Fabrikalar gece gizlice kimyasal atık bırakıyor
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocagöl Deresi’nde fabrikaların gece saatlerinde kimyasal atık bıraktığını belirterek; yetkililere düzenli ve ani denetim yapma çağrısında bulundu.
Fotoğraf: DEM Parti
İzel Gözde Meydan
[email protected]
DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze’nin Tavşanlı Mahallesi’ndeki Kocagöl Deresi’nde yaşanan çevre kirliliğine tepki gösterdi. DEM Parti Gebze İlçe Eşbaşkanı Ferdi Gülkırmızı ve Nigar Doğan ile dere çevresinde incelemelerde bulunan Gergerlioğlu, bölgenin kimyasal atıklarla kirletildiğine ilişkin çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek yetkililere çağrı yaptı.
“Yetkililer belirli aralıklarla numune almalı”
Kocagöl Deresi’nin İMES Organize Sanayi Bölgesi’nin alt tarafında kaldığını ve Ballıkayalar Tabiat Parkı gibi önemli bir doğal alana yakın olduğunu belirten Gergerlioğlu, bölgede ciddi bir çevre kirliliğinin yaşandığını söyledi.
Çevrede faaliyet gösteren fabrikaların özellikle gece saat 00.00’dan sonra gizlice dereye kimyasal atık bıraktığını ve havaya duman saldığını ifade eden Gergerlioğlu, gündüz saatlerinde gerçekleştirilen denetimlerin yetersiz olduğunu belirtti.
Deredeki görüntünün iç açıcı olmadığını söyleyen Gergerlioğlu, Kocaeli Valiliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün bölgeden düzenli aralıklarla ve habersiz şekilde numune alarak kirliliği tespit etmesi gerektiğini kaydetti.
“Yukarıdan gelen zehir durdurulmalı”
Dilovası Belediyesinin bölgede turistik tesis yapma planlarına da tepki gösteren Gergerlioğlu, yerel yönetimin daha önce halka “balık tutulabilecek dere” sözü verdiğini hatırlattı. Deredeki kimyasal kirlilik nedeniyle balıkların öldüğünü belirten Gergerlioğlu, yukarıdan gelen zehirli atıklar durdurulmadığı sürece bölgede yapılacak projelerin bir anlam taşımayacağını ifade etti.
Gebze halkı ve bölgede yaşayanların yaşadığı mağduriyetin giderilmesi için konunun takipçisi olacaklarını belirten Gergerlioğlu, Kocagöl Deresi’ndeki kirliliğe ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına soru önergesi vereceğini söyledi.
“Kirliliğin kaynağı sanayi tesisleri”
DEM Parti Gebze İlçe Eşbaşkanı Ferdi Gülkırmızı da dere çevresindeki sanayi yoğunluğuna dikkat çekerek, kirliliğin kaynağının yukarı kesimlerde bulunan Kirazpınar ve çevresindeki sanayi tesisleri olduğunu söyledi.
Kocagöl Deresi’nin sanayi bölgesi boyunca ilerleyerek Dilovası’na, oradan da denize ulaştığını belirten Gülkırmızı, yetkililerin zaman kaybetmeden sudaki kimyasalları tespit ederek müdahale etmesini istedi.
Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et