16.08.2026 12:32

Yeni Partili Özgür Karabat'tan üretim uyarısı: Sıcak paraya dayalı modelin bedeli çok ağır olur

Özgür Karabat, uygulanan yüksek faiz, sıkı kredi ve Türk lirası politikasının sanayi üretimini zayıflattığını belirterek, “Türkiye bilinçli biçimde üretimden çıkarılıyor. Bunun yalnızca ekonomiye değil, ülkemize de bedeli çok ağır olur” dedi.

Yeni Partili Özgür Karabat'tan üretim uyarısı: Sıcak paraya dayalı modelin bedeli çok ağır olur CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat

Duygu Ayber Gültekin
[email protected]


Yeni Parti İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Türkiye ekonomisindeki üretim, dış ticaret ve cari açık verilerini değerlendirdi. Ekonominin yüksek faiz ve sıkı kredi politikalarıyla soğutulmasına rağmen dış dengede beklenen iyileşmenin sağlanamadığına dikkat çeken Karabat, Haziran ayında cari açığın 4,2 milyar dolar, yıllıklandırılmış cari açığın ise 38,9 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Mevcut ekonomi programının dış ticaret dengesi ve büyüme dinamikleri üzerindeki etkilerini değerlendiren Karabat, 2026 yılının ilk altı ayında ihracatın 136,1 milyar dolar, ithalatın ise 189,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. İhracatta yüzde 3,6’lık bir artış görülürken ithalatın yüzde 4,6 oranında yükseldiğine dikkat çeken Karabat, Türkiye’nin yılın ilk yarısında 53 milyar doların üzerinde dış ticaret açığı verdiğini ifade etti.

"Sanayi üretimi geriliyor"

Ekonomi programının yüksek faiz, kredi kısıtlamaları ve Türk lirasının reel değerlenmesi üzerine kurulu olduğunu aktaran Karabat; politika faizinin yüzde 37, para piyasası faizlerinin ise yüzde 40 seviyesinde seyrettiğini, kredi büyümesinin ise şubat sonundaki yüzde 34,6 düzeyinden yüzde 25 bandına gerilediğini kaydetti. İç talebin ve sanayi üretiminin yavaşladığı bir ortamda dış dengede beklenen iyileşmenin sağlanamadığını savunan Karabat, “Sanayi üretimi geriliyor, kredi büyümesi yavaşlıyor, iç talebin dezenflasyonist seviyeye geldiğini bizzat Merkez Bankası söylüyor. Ekonominin bu kadar soğutulduğu bir dönemde dış dengede çok daha güçlü bir iyileşme görülmesi gerekirdi” değerlendirmesinde bulundu.

Haziran ayında sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,4 gerilemesine karşın ithalatın ihracattan daha hızlı artış kaydetmesinin dış ticaret dengesi açısından risk oluşturduğunu dile getiren Karabat, TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Endeksi’nin temmuz ayında 105,96’ya yükseldiğini anımsattı. Kur artışının enflasyonun gerisinde kalmasının ithal malları görece ucuzlattığını, yurt içi maliyetleri ise döviz bazında artırarak ihraç ürünlerinin dış pazarlardaki fiyat rekabetini olumsuz etkilediğini belirten Karabat, “İthal mallar yerli üretime göre görece ucuzlarken Türkiye’nin üretim maliyetleri döviz bazında yükseliyor. Ardından bütün sorumluluk ‘Katma değerli üretim yapılmıyor’ denilerek sanayicinin üzerine bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

"İhracattan kazanılan kalıcı dövizin alternatifi değildir"

Türkiye ekonomisinin üretim yerine tüketim, hizmetler ve sıcak para girişleriyle dengelenmeye çalışıldığını öne süren Karabat, yüksek faiz ve değerli TL ortamının carry trade işlemlerini teşvik ettiğini ve dış açığın kısa vadeli sermaye hareketleriyle finanse edildiğini söyledi. Karabat, “Sıcak para ve dış borçla sağlanan döviz, üretimden ve ihracattan kazanılan kalıcı dövizin alternatifi değildir. Küresel risk iştahındaki veya sermaye hareketlerindeki her değişim, ekonomideki kırılganlığı yeniden ortaya çıkarır” dedi.

TCMB’nin 2026 yılı enflasyon tahminini yüzde 28’e yükselttiğini de hatırlatan Karabat, dış açığın sıcak para yerine sürdürülebilir ihracat ve üretim kapasitesiyle finanse edilmesi gerektiğini vurgulayarak açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“AKP bu düzeni dış finansman desteğiyle ayakta tutmaya çalışıyor, bunun karşılığında diplomatik tavizler veriliyor ve Türkiye’de otoriter bir sistem inşa ediliyor. Ant olsun ki bu düzeni değiştireceğiz.”

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.08.2026 07:01

Meteoroloji'den 11 ile sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak ve fırtına bekleniyor

Meteoroloji, 16 Ağustos hava durumu raporunu yayımlayarak 11 il için 'sarı kodlu' uyarıda bulundu. Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in Toroslar kesiminde yerel kuvvetli sağanak yağış beklenirken Marmara ve Ege'de fırtına uyarısı yapıldı.

Meteoroloji'den 11 ile sarı kodlu uyarı: Gök gürültülü sağanak ve fırtına bekleniyor

Fotoğraf: Zeynep Sude Emek/Pexels

16.08.2026 09:54 / Güncelleme: 10:50

Süleymancılara operasyon: Cemaatin lideri Alihan Kuriş tutuklandı

Süleymancılara yönelik 13 Ağustos'ta düzenlenen operasyonda gözaltına alınan cemaatin lideri Alihan Kuriş tutuklanarak cezaevine gönderildi. Toplamda 32 kişi tutuklanırken 6 kişiye ev hapsi verildi.

Süleymancılara operasyon: Cemaatin lideri Alihan Kuriş tutuklandı
16.08.2026 10:15 / Güncelleme: 10:44

Alihan Kuriş ve Başaran Aksu üç gün aynı hücrede kaldı: 'Artık ben de solcuyum' demiş

Madencilerin eyleminde gözaltına alınan Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Süleymancıların lideri Alihan Kuriş ile 3 gün aynı hücrede kaldığını açıkladı. Aksu, Kuriş için "Müritleri ona hücrede bile bir peygamber gibi davranıyor" dedi.

Alihan Kuriş ve Başaran Aksu üç gün aynı hücrede kaldı: 'Artık ben de solcuyum' demiş
16.08.2026 09:29

Fenerbahçe'yi durduran İrfan Can Eğribayat: 'Hayalim Avrupa'da oynamak'

Süper Lig 2026-2027 sezonunun ilk haftasında Fenerbahçe Gençlerbirliği ile karşı karşıya geldi. Maça damgasını vuran Gençlerbirliği kalecisi İrfan Can, "Hayalim Avrupa'da oynamak" dedi.

Fenerbahçe'yi durduran İrfan Can Eğribayat: 'Hayalim Avrupa'da oynamak'

Fotoğraf: AA

16.08.2026 11:47 / Güncelleme: 11:52

Trump: Kim Jong Un ile harika anlaşıyoruz

Kim Jong Un ile yan yana olduğu bir kareyi sosyal medyada paylaşan Donald Trump, aralarındaki diyaloğun çok iyi olduğunu belirterek "Kim ve ben harika anlaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Trump: Kim Jong Un ile harika anlaşıyoruz

Fotoğraf: DHA

16.08.2026 11:08 / Güncelleme: 11:16

Irak'ta yolsuzluk operasyonu: 60 kilo altın, 20 milyon dolar, lüks otomobiller…

Irak'ta eski bakan ve bürokratları kapsayan yolsuzluk operasyonunda 20 milyon doları aşkın nakit, 60 kilo altın ve lüks araçlar ele geçirildi, üst düzey isimler gözaltına alındı.

Irak'ta yolsuzluk operasyonu: 60 kilo altın, 20 milyon dolar, lüks otomobiller…

Fotoğraf: MA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!