15.08.2026 12:02 / Güncelleme: 12:03

Üniversite harçlarına zam geldi: Hangi bölüme ne kadar harç ödenecek?

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte üniversite öğrencilerinin ödeyeceği harç tutarlarına ortalama yüzde 20 oranında zam yapıldı.

Üniversite harçlarına zam geldi: Hangi bölüme ne kadar harç ödenecek?

Fotoğraf: Dom Fou/Unsplash

Uğur Cevher Zengin


Resmi Gazete’nin 15 Ağustos 2026 tarihli sayısında yayımlanan 11625 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile üniversitelerde 2026-2027 akademisinde uygulanacak katkı payı ve öğrenim ücretleri açıklandı.

Yeni kararla birlikte cari hizmet maliyetlerinde yapılan artışlar doğrultusunda, program süresini uzatan birinci öğretim öğrencileri ile ikinci öğretimde okuyanların ödeyeceği harç tutarlarına ortalama yüzde 20 oranında zam yapıldı.

Geçtiğimiz 2025-2026 dönemine kıyasla yapılan yaklaşık yüzde 20'lik artış, tüm fakülte ve yüksekokul harç tarifelerine yansıtıldı. Öte yandan, birinci öğretim öğrencilerine yönelik devlet desteği bu yıl da devam ediyor; normal süresinde eğitim gören öğrencilerin katkı payı harçları devlet tarafından karşılanacak. Ancak okulunu zamanında bitiremeyip uzatan veya ikinci bir üniversite kaydı bulunan öğrenciler yeni zamlı bedelleri cebinden ödemek zorunda kalacak.

Eski ve yeni katkı payı ücretlerinin değişimi

Eğitim süresini uzatan veya ikinci üniversiteye kaydolup birinci öğretimde okuyan öğrencilerin yıllık ödeyeceği katkı paylarında belirgin bir artış yaşandı.

Geçen yıl 3 bin 655 TL olan tıp fakültesi katkı payı yüzde 20 zamlanarak 4 bin 386 TL’ye yükseldi.

Diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde eski tutar 3 bin 57 TL iken yeni dönemde 3 bin 669 TL olarak uygulanacak.

Pilotaj ve havacılık uzay bilimleri programlarında harç miktarı 2 bin 910 TL’den 3 bin 491 TL’ye çıkarıldı.

Mühendislik ve mimarlık fakültelerinde ödenen 2 bin 397 TL’lik bedel 2 bin 876 TL’ye ulaştı.

Veteriner fakültesi öğrencileri için 2 bin 391 TL olan yıllık harç 2 bin 869 TL oldu.

Hukuk, İktisat ve İşletme alanlarındaki katkı payı 1936 TL seviyesinden 2 bin 323 TL’ye çekildi.

Fen ve iletişim fakültelerinde ise 1759 TL olan harç tutarı 2 bin 111 TL olarak güncellendi.

En düşük katkı payına sahip olan açıköğretim fakültesi harcı ise 399 TL’den 479 TL’ye yükseltildi.

İkinci öğretim ve özel muafiyet şartları

İkinci öğretim ve uzaktan öğretimde eğitim gören öğrencilerin ödeyeceği yıllık öğrenim ücretleri de zamlı maliyetlere göre artırıldı. Yeni tarifede ikinci öğretim havacılık ve uzay bilimleri ile devlet konservatuvarı ücreti 31 bin 694 TL, veteriner fakültesi 15 bin 844 TL, mühendislik ve mimarlık 11 bin 348 TL, hukuk ve iktisat fakülteleri ise 8 bin 574 TL olarak belirlendi.

Bununla birlikte, sınıfında yüzde 10'luk başarı dilimine giren ikinci öğretim öğrencileri bir sonraki dönem birinci öğretim harcı seviyesinde indirimli ödeme yapabilecek.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.08.2026 08:51 / Güncelleme: 09:05

Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması alarmı verildi: Rüzgarın hızı saatte 80 kilometreyi bulabilir

Meteoroloji'den birçok bölge için sağanak yağış ve fırtına uyarısı geldi. Rüzgarın hızının saatte 80 km'ye ulaşması beklenirken; sel, su baskını ve çatı uçmasına karşı sarı kodlu alarm verildi.

Ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçması alarmı verildi: Rüzgarın hızı saatte 80 kilometreyi bulabilir
15.08.2026 09:52

Süleymancılar soruşturması: İstanbul’daki adreste parçalanmış evrak bulundu

Liderliğini Alihan Kuriş’in yaptığı Süleymancılara yönelik soruşturma kapsamında İstanbul'da belirlenen adreste yapılan aramada imha edilmek amacıyla parçalanmış evraka el konuldu.

Süleymancılar soruşturması: İstanbul’daki adreste parçalanmış evrak bulundu
15.08.2026 10:03

Putin: Rusya-Kuzey Kore ilişkileri benzeri görülmemiş seviyeye ulaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’a gönderdiği mesajda iki ülke arasındaki ilişkilerin “kapsamlı stratejik ortaklık” açısından benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığını söyledi.

Putin: Rusya-Kuzey Kore ilişkileri benzeri görülmemiş seviyeye ulaştı

Fotoğraf: Kremlin

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!