Yeni Partili Ayhan Barut'tan zam düzenine tepki: 'Önce indirim, sonra bindirim'
Eşel mobil sistemindeki değişiklikle akaryakıt fiyatlarındaki artışın yüzde 75’inin pompaya yansıtılmasına tepki gösteren Yeni Parti Milletvekili Ayhan Barut, “Önce indirim, sonra bindirim. Bedeli üretici ve tüketici ödüyor” dedi.
Fotoğraf: Yeni Parti
Volkan Pekal
[email protected]
Adana — Akaryakıt fiyatlarındaki artışın bir bölümünün ÖTV’den karşılanarak pompaya daha az yansımasını sağlayan eşel mobil sisteminde yapılan değişiklikle, bu yükün daha büyük bölümü yeniden tüketiciye bırakıldı. Özellikle 1 Ağustos’tan itibaren petrol fiyatı ve kurdaki artışların yüzde 75’inin pompaya yansıtılması, yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapan çiftçiyi de yeni bir zam baskısıyla karşı karşıya bıraktı. Yeni Parti Adana Milletvekili Ayhan Barut, düzenlemeye “Önce indirim, sonra bindirim” sözleriyle tepki gösterdi.
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın bir bölümünün ÖTV'den karşılanmasını sağlayan eşel mobil sisteminde temmuz ayında değişikliğe gidildi. Düzenlemeyle temmuz sonuna kadar rafineri fiyatlarındaki artışların yüzde 50'si ÖTV üzerinden karşılanırken, 1 Ağustos-30 Eylül döneminde bu oran yüzde 25'e indirildi. Böylece petrol fiyatı ve kur kaynaklı artışların yüzde 75'inin pompa fiyatına yansımasının önü açıldı. Sistem 1 Ekim'de tamamen sona erecek.
Düzenlemenin hemen ardından mazota gelen yüzde 10'u aşan fiyat artışına dikkat çeken Barut, bunun üretimden nakliyeye kadar geniş bir maliyet zincirini etkileyeceğini belirtti. Vergi düzenlemesiyle daha yeni fiyat güncellemesi yapıldığını hatırlatan Barut, "Sebep oldukları enflasyonla mücadele bahanesiyle çiftçinin emeğini heba ettiler, yanlış ekonomi politikaları ile paramız pula, ocağımızı küle çevirdiler. Daha dün mazotta ÖTV düzenlemesini yaptılar, bugün ise ‘önce indirim, sonra bindirim’ gerçeği görüldü. Bu koşullarda çiftçi nasıl üretecek, halkımız nasıl ucuza tüketecek? AKP’nin zamları açlık ve yoksulluğu büyütüyor" dedi.
"Bedeli üretici ve tüketici ödüyor"
ÖTV düzenlemesinin hemen ardından mazota son yapılan yüzde 10'u aşkın fiyat artışının iğneden ipliğe her şeyin maliyetini katlayarak arttıracağını belirten Ayhan Barut, "Tarımsal üretimde en temel maliyetlerden birisi mazot ve sürekli zamlandıkça traktörden, sulamaya, ekimden hasata, sürümden budamaya tüm maliyetleri büyütür. Bu da üretim maliyetini ve ürün fiyatlarını yükseltir. Artan üretim ve nakliye giderleri birçok ürünün fiyatına yansıyacağı için tüketicinin alım gücü biter. Kamyondan lojistiğe artan maliyetler yüzünden ürünlerin raf fiyatları artar. Yani mazottaki artış, tümüyle üreticiden tüketiciye uzanan zincir boyunca maliyetlere yansır. Olan üretici ve halkımıza olur. Bu düzeni AKP iktidarı sürekli dayatıyor" diye konuştu.
"Mazotta vergi kaldırılmalı"
Tarımı ve üreticiyi desteklemeyen, yanlış ekonomi politikalarıyla halkın alım gücünü düşürüp fahiş zamlar ve vergilerle krizi büyüten iktidarın çözüm istemediğini bildiren Barut, "Binbir emekle üreten çiftçinin maliyetleri katlanarak artarken ürünü para etmiyor. Halkın ise alım gücü sıfırlandığı için fahiş artışlar ve enflasyon nedeniyle ucuza bir şey bulması imkansız oluyor. AKP iktidarı çiftçiye düşmanlık edercesine sorunları büyütüp çözmezken, olan hem çiftçiye hem de tüketiciye oluyor. Derhal mazotta vergi yükü tümüyle kaldırılmalı, üreticiler ve üretim yeterince desteklenmelidir. Bu yapılırsa zaten tüketicimiz de desteklenmiş olur" şeklinde konuştu.
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et