13.08.2026 00:27

Irak Başbakanı Zeydi: 'Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Eylül kesin tarih'

Irak Başbakanı Ali ez-Zeydi, Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin 30 Eylül'de sona ereceğini belirterek, bu tarihin kesin olduğunu ve değiştirilmeyeceğini söyledi.

Irak Başbakanı Zeydi: "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Eylül kesin tarih"

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre Zeydi, Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti.

Toplantıda bölgesel durum ve bölgede yaşanan gelişmeler ele alınırken, Irak'ın ulusal çıkarlarını koruyacak adımların atılması ile sükunet ve istikrarın temellerinin güçlendirilmesinin önemi vurgulandı.

Zeydi, hukukun üstünlüğünün güçlendirilmesi, güvenlik ve askeri kurumların geliştirilmesi, ekonomik ve sosyal istikrarın pekiştirilmesinin devletin itibarının korunması ve vatandaşların resmi kurumlara güveninin artırılması açısından önem taşıdığını ifade etti.

Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesine ilişkin Zeydi, "Uluslararası Koalisyonun Irak'taki görevinin sona ermesi için 30 Eylül kesin tarih ve geri dönüşü yoktur." ifadesini kullandı.

Zeydi ayrıca en üst düzey güvenlik planlarının uygulanmasının, iç istikrarın desteklenmesinin ve ulusal egemenliğin güvence altına alınmasının önemini vurguladı.

Irak Başbakanı Zeydi, ABD'li General Cooper ile koalisyon güçlerinin ülkeden çıkışını görüştü

Zeydi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) General Charles Brad Cooper ile bir araya gelerek, Uluslararası Koalisyonun askeri misyonunun sona erdirilmesine ilişkin takvimi ele aldı.

“Askeri güçler ülkeden tamamen çekilecek”

Irak Başbakanlık Basın Ofisinden görüşmeye dair yazılı açıklama yapıldı.

Başbakan Zeydi, üzerinde mutabık kalınan takvime bağlı olduklarını vurgulayarak, "30 Eylül’ün koalisyonun Irak’taki askeri misyonunun sona erdirilmesi ve güçlerinin ülkeden tamamen çekilmesi için kesin tarih olduğunu" belirtti.

Zeydi, 1 Ekim'in Irak tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı olacağını belirterek, bu tarihten itibaren ülkede yabancı askeri varlığın kalmayacağını ve Irak'ın toprakları üzerindeki egemenliğini tamamen tesis edeceğini söyledi.

Irak’ın güvenlik ve askeri kapasitesini geliştirmeye devam ettiğini aktaran Zeydi, ülkenin güvenlik ve istikrarını kendi imkanlarıyla koruyabilecek seviyeye ulaştığını kaydetti.

Görüşmede taraflar, koalisyonun askeri misyonunun sona erdirilmesi konusunda tam ve nihai mutabakata varıldığını belirtti.

Söz konusu anlaşmanın, Başbakan Zeydi’nin temmuz ayının ortasında Washington’a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında varılan mutabakat doğrultusunda uygulanacağı kaydedildi.

(AA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
12.08.2026 13:22

Kervansaray Dağı'nda doğa tahribatı: Turizme kazandırılacaktı, iş makinelerine kurban gitti!

Kırşehir’de turizme kazandırılması beklenen Kervansaray Dağı’ndaki traverten benzeri doğal oluşum, bilimsel inceleme ve koruma süreci tamamlanmadan yok edildi. Bölgede maden çalışmaları sürerken, faaliyeti yürüten şirket henüz açıklanmadı.

Kervansaray Dağı'nda doğa tahribatı: Turizme kazandırılacaktı, iş makinelerine kurban gitti!

Fotoğraf: Kırşehir Haber Türk

12.08.2026 21:53

Bahçelievler'de kentsel dönüşüm kazası: Yıkım sırasında yandaki bina zarar gördü

Bahçelievler'de kentsel dönüşüme giren 6 katlı binanın yıkımı sırasında çökme meydana geldi. Bitişikteki apartmanın bazı dairelerinin duvarları yıkıldı. Apartman tedbir amacıyla boşaltıldı.

Bahçelievler'de kentsel dönüşüm kazası: Yıkım sırasında yandaki bina zarar gördü

Fotoğraf: DHA

12.08.2026 14:37 / Güncelleme: 16:24

Felçli komşularının bakımını üstlenen mahalleli: Devletin görevini yapıp el atması gerekli

İzmir Bayraklı’da felç geçirdikten sonra tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayan 75 yaşındaki Selahattin Özyılmaz’ın bakımını komşuları üstlendi. Bakımevi başvurularından sonuç alamayan mahalleli, “Devletin buna el atması lazım” dedi.

12.08.2026 15:20

Çine’de kırmızı boyalı ağaç tedirginliği: 'Ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz'

Aydın’ın Çine ilçesinde yaklaşık 15 ağacın kırmızı boyayla işaretlenmesi kesilme endişesine yol açtı. Ağaçların RES türbinlerinin taşınacağı güzergah için işaretlendiğini düşünen ilçe halkı, “Ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz” dedi.

Çine’de kırmızı boyalı ağaç tedirginliği: "Ağaçlarımızı kestirmeyeceğiz"

Fotoğraf: ÇİYAP 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!