Hürmüz Boğazı görüşmelerinde ilerleme: Katar'dan 'olumlu geri dönüş' açıklaması
Katar, Umman ile İran arasında Hürmüz Boğazı'nda güvenli geçişlerin yeniden sağlanması amacıyla yürütülen görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Doha, Boğaz'ın en kısa sürede yeniden açılmasını öncelik olarak görüyor.
Fotoğraf: DHA
Katar, İran ile Umman arasında Hürmüz Boğazı’na ilişkin sürdürülen görüşmelerde ilerleme sağlandığını duyurdu.
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, başkent Doha’da düzenlediği basın toplantısında ABD-İran gerilimi, Hürmüz Boğazı görüşmeleri ve Gazze’deki ateşkes sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Ensari, Katar’ın arabuluculuk çalışmalarındaki önceliğinin Hürmüz Boğazı’nın mümkün olan en kısa sürede yeniden açılması olduğunu söyledi. Umman ve İran’dan görüşmeler konusunda “olumlu geri dönüşler” aldıklarını belirten Ensari, Boğaz’ın güvenliğini ve deniz ulaşımının serbestisini sağlayacak her türlü formülü desteklediklerini ifade etti.
Katar’ın Hürmüz Boğazı’nın siyasi baskı aracı olarak kullanılmasını engelleyecek düzenlemelerden yana olduğunu belirten Ensari, ABD ile İran arasındaki diplomatik temasların da sürdüğünü söyledi.
“Önceliğimiz gerilimi bir an önce durdurmak, diplomasi masasına geri dönmek ve Hürmüz Boğazı’nın eskiden olduğu gibi sorunsuz şekilde serbest geçişlere yeniden açılması” diyen Ensari, bölgedeki gerilimin düşürülmesi için taraflarla diplomatik girişimlerin devam ettiğini belirtti.
Katar’dan Mekke Ortak Savunma Anlaşması’na destek
Ensari ayrıca Türkiye, Suudi Arabistan ve Pakistan arasında imzalanan Mekke Ortak Savunma Anlaşması’nı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
“Bölgenin güvenliği ortak bir sorumluluktur ve ortak bölgesel koordinasyon gerektiriyor” diyen Ensari, Katar’ın bölgesel güvenlik ve istikrarı güçlendirecek işbirliklerini desteklediğini ifade etti.
Gazze’de ateşkesin ikinci aşaması
Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Gazze’deki ateşkes sürecine ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Katar, Mısır ve Türkiye’nin ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Ensari, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria’daki uygulamalarına karşı uluslararası toplumun daha net bir tutum alması gerektiğini söyledi.
İsrail’in Gazze Anlaşması’nın uygulanması konusunda “oyalama politikası” yürüttüğünü belirten Ensari, anlaşmanın hayata geçirilmesi için uluslararası toplumun İsrail’e baskı yapmasını beklediklerini kaydetti.
Hürmüz’de gerilim sürüyor
İran ile Umman arasında Hürmüz Boğazı’nda güvenli geçiş yollarının belirlenmesi amacıyla yürütülen görüşmeler, bölgede ABD-İran geriliminin yeniden yükseldiği bir dönemde gerçekleşiyor.
İran ile ABD arasında 14 Haziran’da Pakistan’ın arabuluculuğunda varılan mutabakatın ilk aşamasında, ABD’nin İran’ın dondurulmuş varlıklarını serbest bırakması karşılığında Hürmüz Boğazı’nın açılması ve İran’ın stratejik su yolundan geçişlerden 60 gün boyunca ücret almaması kararlaştırılmıştı.
Ancak ABD’nin İran’a ait dondurulmuş varlıkları serbest bırakmaması ve Hürmüz’den geçişler için Umman kara sularından alternatif bir rota belirlemesi üzerine Tahran, Washington’ın mutabakatı ihlal ettiğini açıklamıştı.
İran’ın Boğaz’dan geçişleri kısıtlamasının ardından bölgede gerilim tırmanırken, ABD ile İran arasında 8 Temmuz’da başlayan çatışmalar yaklaşık iki hafta sürmüştü.
Gerilimin ardından İran ve Umman, Hürmüz Boğazı’nda gemilerin güvenli geçişini sağlayacak yolların belirlenmesi için yeniden görüşmelere başlamıştı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi de daha önce Umman ile yürütülen teknik ve siyasi görüşmelerde ilerleme sağlandığını açıklamıştı.
(Dış Haberler)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et