08.08.2026 01:40 / Güncelleme: 01:46

İsrail devlet televizyonu: ABD, Gazze'de iki haftalık ateşkes için İsrail'e baskı yapıyor

İsrail devlet televizyonu KAN, ABD'nin Gazze Şeridi'nde iki haftalık ateşkesin başlatılması için İsrail'e baskı yaptığını, hükümetteki bazı bakanların ise bu adıma karşı çıktığını bildirdi.

İsrail devlet televizyonu: ABD, Gazze'de iki haftalık ateşkes için İsrail'e baskı yapıyor

Fotoğraf: Arlington National Cemetery/Wikimedia Commons Public domain

İsrail devlet televizyonu KAN'ın siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Washington yönetiminin, Gazze'de iki haftalık ateşkesin başlatılması ve bu süreçte Hamas'ın silahsızlandırılmasına yönelik planın hayata geçirilmesi amacıyla İsrail üzerinde baskı kurduğu öne sürüldü.

Haberde, İsrail Güvenlik Kabinesinin dünkü toplantısında bazı bakanların Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulmasına karşı çıkarak saldırıların sürdürülmesini savunduğu aktarıldı.

Kaynaklara göre, İsrail hükümeti Genel Sekreteri Yossi Fuchs da kabine üyelerine, çok uluslu gücün Gazze'ye konuşlandırılmasını öngören anlaşmanın İsrail tarafından henüz imzalanmadığını bildirdi.

Haberde, güvenlik kabinesinin Gazze dosyasını görüşmek üzere pazar günü yeniden toplanmasının beklendiği ifade edildi.

KAN, söz konusu gelişmelerin, ABD Başkanı Donald Trump'a bağlı Barış Konseyinin 31 Temmuz'da açıkladığı yol haritasına ilişkin İsrail hükümeti içindeki görüş ayrılıklarını yansıttığını belirtti.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich ile Yerleşim Bakanı Orit Strock'un bu hafta Başbakan Binyamin Netanyahu'ya gönderdikleri mektupta, söz konusu yol haritasını "İsrail için tehlikeli" olarak nitelendirdikleri ve plana karşı çıktıkları kaydedildi.

Ateşkesin ikinci aşaması için yol haritası duyurulmuştu

Gazze Barış Kurulu Yüksek Temsilcisi Nikolay Mladenov, Hamas’ın ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanmasına yönelik ayrıntılı bir yol haritasını kabul ettiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump da Barış Kurulu'nun, Hamas ve Gazze'deki diğer silahlı gruplarla silahların bırakılması konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu.

Hamas, Filistinli gruplarla birlikte müzakere sürecine ve arabulucuların ikinci aşamanın tamamlanmasına yönelik sunduğu önerilere olumlu yaklaştığını bildirmişti. Hamas, İsrail'in saldırılarını durdurması ve üzerinde mutabakata varılan hususlara ilişkin takvim oluşturulmasının temel şart olduğunu, ikinci aşamanın uygulanmasının da İsrail'in ilk aşamadaki yükümlülüklerini eksiksiz yerine getirmesine bağlı olduğunu vurgulamıştı.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi de Gazze Şeridi'nin yönetimini devralmak için kurumsal ve operasyonel hazırlıklarını tamamladığını açıklamıştı.

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ilk aşaması 10 Ekim 2025’te yürürlüğe girmişti. Ateşkes, esir takası ve insani yardımların artırılmasını öngören anlaşmaya rağmen İsrail'in saldırıları ve yardım girişine yönelik kısıtlamaları sürmüştü.

(AA)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
07.08.2026 15:51 / Güncelleme: 15:52

AB'den Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine tepki

Avrupa Birliği, Kuzey Kore’nin kısa menzilli balistik füze fırlatmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını ihlal ettiğini belirterek, denemenin bölgesel barış ve güvenliği tehdit ettiğini bildirdi.

AB'den Kuzey Kore'nin balistik füze denemesine tepki

Fotoğraf: ABD ordusu

07.08.2026 16:35 / Güncelleme: 17:07

CHP Mut ve Silifke İlçe Başkanlıklarından toplu istifa: Yeni Parti’ye katılma kararı aldılar

CHP Mut ve Silifke İlçe Başkanları, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte CHP'den istifa ederek Yeni Parti'ye geçtiler.

CHP Mut ve Silifke İlçe Başkanlıklarından toplu istifa: Yeni Parti’ye katılma kararı aldılar

Fotoğraf: ANKA

07.08.2026 17:49

Ebrar Karakurt ne zaman dönecek: Filenin Sultanlarına kötü haber

Ebrar Karakurt'un sağlık durumuyla ilgili gelen açıklamada, sporcunun sahaya dönüş sürecinin henüz tamamlanamadığı kaydedildi.

Ebrar Karakurt ne zaman dönecek: Filenin Sultanlarına kötü haber

Ebrar Karakurt | Fotoğraf: TVF

08.08.2026 01:36

Rusya: Ukrayna'da bir haftada 34 gemiyi vurduk, 8 yerleşim yerini ele geçirdik

Rusya Savunma Bakanlığı, bir haftada Ukrayna'da askeri amaçla kullanılan 34 geminin vurulduğunu, 8 yerleşim yerinin de ele geçirildiğini duyurdu.

Rusya: Ukrayna'da bir haftada 34 gemiyi vurduk, 8 yerleşim yerini ele geçirdik

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!