07.08.2026 00:53 / Güncelleme: 00:57

Çocuk Koruma Kanunu Teklifi'ne muhalefetten eleştiri: 'Cezalandırma odaklı'

Çocuk Koruma Kanunu Teklifi'nin ilk bölümünün görüşmelerine başlandı. Muhalefet partileri, iktidarın soruna çözüm odaklı değil, cezalandırma odaklı yaklaştığını belirterek, teklifin suçu doğuran sosyoekonomik nedenleri göz ardı ettiğini vurguladı.

Çocuk Koruma Kanunu Teklifi'ne muhalefetten eleştiri: "Cezalandırma odaklı"

Fotoğraf: ANKA

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Tekin Bingöl başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da suç işleyen çocuklarla ilgili Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 1 ile 9'uncu bölümlerini kapsayan ilk bölümü üzerine görüşmeler başladı.

Teklife ilişkin söz alan Yeni Yol Grubu Grup Başkanvekili Selçuk Özdağ, teklifin gerekçesi ile maddeleri arasındaki çelişkiye dikkati çekti. Özdağ, düzenlemeyi şöyle değerlendirdi:

"Bu kanunun esas amacı, çocuklarımızı her türlü suçtan koruyacak, fail veya mağdur olmalarını engelleyecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesi olmalıdır. Çocuğunu kaybeden, ağır biçimde yaralanan ailelerin adalet talebini biliyor ve önemsiyoruz. İktidarın kanun teklifine yönelik birinci eleştirimiz, bu sorunun sadece cezaların artırılmasıyla çözülebileceğini düşünmeleridir. Teklifin gerekçesi, çocukların suça sürüklenmesinin dar kapsamlı bir ceza hukuku meselesi olmadığını bizzat kabul etmektedir. Gerekçe olarak sosyal ve toplumsal politikayı esas alıp düzenlemelerde ise ceza politikasını öncelemek çelişkidir. 12-15 ve 15-18 yaş gruplarındaki çocuklar için ceza aralıklarını yükseltmektedir, daha da önemlisi kasten öldürme ve neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarında hakime çocuğa özgü ceza rejimini tamamen bir kenara bırakma yetkisi vermesidir. Suçun ağırlığı çocuğun gelişim yaşını büyütmez. Teklifin etki analizi de mevcut değildir."

CHP'li Öztürkmen: İktidar cezaları ağırlaştırarak sorunları çözeceğini zannetmektedir

CHP Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, teklifin koruyucu ve önleyici yaklaşımı terk ederek cezalandırıcı anlayışı öne çıkardığını kaydederek, "Sunulan kanun teklifi, çocuk adalet sisteminin temel taşı olan koruyucu, önleyici ve onarıcı yaklaşımı terk ederek çocuklara yönelik cezalandırıcı anlayışı merkeze almaktadır. İktidar bu teklifle çocukları suça iten yoksulluk, eğitimden kopma ve aile içi şiddet gibi toplumsal nedenlerle mücadele etmek yerine cezaları ağırlaştırarak sorunları çözebileceğini zannetmektedir. Çocukların yaşam koşullarını belirleyen sınıfsal eşitsizlikler ve kamusal politika tercihleri bu olgunun merkezindedir" eleştirisinde bulundu.

Yeni Partili Çoşar: Teklif anayasa'ya aykırılık içermektedir

Yeni Parti Antalya Milletvekili Aliye Çoşar, bütüncül bir politika yerine cezalandırıcı bir yaklaşımın benimsendiğini belirtti.

Çocukları suça iten çevresel ve sosyoekonomik faktörlere dikkati çeken Çoşar, uygulanan ceza artışlarını eleştirerek, "Bu Meclis çatısı altında oy birliğiyle oluşturulan Suça Sürüklenen Çocukları Araştırma Komisyonunun raporu henüz tartışılmadan, Okul olaylarını ve Dijital Riskleri Araştırma Komisyonunun çalışmaları devam ederken getirilen Çocuk Koruma Kanunu teklifi iktidarın soruna nasıl bir anlayışla yaklaştığını gösteriyor. Komisyonların raporları değerlendirilmeden böyle bir kanun teklifi hazırlanması soruna çözüm odaklı değil, cezalandırma odaklı bir sistem yaratıyor. Çocuklar suç işledikten sonra daha ağır biçimde cezalandırarak değil, suçtan önlenerek korunur. Cezalandırma yöntemiyle bu sorunun çözülmediği açıktır çünkü cezalar artıyor, suç oranı da artıyor" dedi.

DEM Partili Uysal: Düzenleme, çocuklara cezalar getirerek sorunu çözeceğini sanıyor

Teklif üzerine değerlendirmelerde bulunan DEM Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan, düzenlemenin kamusal politikalar geliştirmek yerine ağır cezalandırma yolunu seçtiğini ifade etti. Aslan, "Bu düzenleme topluma ve çocuklara ne teklif ediyor? Suçu doğuran yoksulluğu, şiddeti, ihmali ve istismarı, uyuşturucu düzenini, örgütlü suç ağlarını ortadan kaldıracak kamusal politikaları mı geliştirmeyi öngörüyor? Hayır. Çocuklara daha ağır cezalar, daha uzun süreyle kapatılmalar getirerek sorunu çözeceğini sanıyor" şeklinde konuştu.

Düzenlemenin 15 yaşından itibaren tekerrür rejiminin önünü açtığını, infaz indirim güvencelerini kaldırdığını ve idare ve gözlem kurullarını devreye soktuğunu belirten Aslan, "Çocuk ikinci kez, üçüncü kez kanunla ihtilaf haline geliyorsa, burada asıl sorulması gereken çocuğa ne yapacağımız değil, ilk olayda devletin ne yaptığı, ne yapmadığıdır. Çocuk ikinci ya da daha fazla kez suçla karşı karşıya kalıyorsa burada tekerrür eden yalnızca çocuk değil, devletin koruma yükümlülüğünü yerine getirmemesinin de tekerrür etmesi hali ortaya çıkmıştır. Siz ise devletin bu başarısızlığını çocuğu daha ağır cezalandırarak bir gerekçelendirme haline dönüştürüyorsunuz. Çocuk ceza sisteminde çocuğun hukuki statüsünün büyük bir risk altında olduğunu görürüz" diyerek eleştirilerini dile getirdi.

(ANKA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
06.08.2026 17:26

Temmuz ayı kadın cinayeti raporu: 25 kadın katledildi, 31 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

KCDP'nin açıkladığı kadın cinayetleri raporuna göre, temmuz ayında 25 kadın katledildi, 31 kadın ise şüpheli şekilde yaşamını yitirdi.

Temmuz ayı kadın cinayeti raporu: 25 kadın katledildi, 31 kadın şüpheli şekilde yaşamını yitirdi

Fotoğraf: ANKA

06.08.2026 23:16

12 yaşındaki Ertuğrul, hafriyat alınan gölette boğuldu

Erzurum'un Oltu ilçesinde dere yatağında hafriyat çalışmaları sonrası oluşan su birikintisine giren 12 yaşındaki Ertuğrul Akyüz, boğularak hayatını kaybetti.

12 yaşındaki Ertuğrul, hafriyat alınan gölette boğuldu

Fotoğraf: DHA

06.08.2026 19:18

Özgür Özel’den çerçeve yasa açıklaması: Bu meselenin Meclis zemininde çözülmesine yönelik tutumumuzu sürdüreceğiz

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, çerçeve yasa teklifine ilişkin, "Bu meselenin Meclis zemininde çözülmesine yönelik geçmişten beri takındığımız ve halen daha da terk etmediğimiz tutumumuzu sürdüreceğiz" dedi.

Özgür Özel’den çerçeve yasa açıklaması: Bu meselenin Meclis zemininde çözülmesine yönelik tutumumuzu sürdüreceğiz

Fotoğraf: ANKA

06.08.2026 15:34

Avukat Hatice Kocaefe'yi katletmişti: Sanık için ağırlaştırılmış müebbet istemi

Bursa'nın Gürsu ilçesinde borcunu ödemediği gerekçesiyle kendisine yönelik icra takibi başlatan Avukat Hatice Kocaefe'yi öldüren Hakkı Çetin’ için 'Nitelikli kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istendi.

Avukat Hatice Kocaefe'yi katletmişti: Sanık için ağırlaştırılmış müebbet istemi

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!