DEM Partili Ali Bozan, Bakan Yumaklı’ya sordu: Mersin’in yangınlara karşı hazırlık kapasitesi ne düzeyde?
DEM Parti Milletvekili Ali Bozan, artan orman yangını riski nedeniyle Mersin'in hazırlık kapasitesine ilişkin Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması istemiyle TBMM'ye yazılı soru önergesi verdi.
Volkan Pekal
[email protected]
DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Mersin'in orman yangınlarına karşı hazırlık kapasitesinin araştırılması istemiyle Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı'na yazılı soru önergesi sundu. Bozan, artan yangın riskine dikkat çekerek, yangınla mücadeleye ilişkin kapasite ve önlemlerin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.
Önergesinde iklim krizinin etkileriyle birlikte Mersin'de orman yangını riskinin her geçen yıl arttığını belirten Bozan, özellikle yaz aylarında yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle küçük çaplı yangınların kısa sürede büyük felaketlere dönüşebildiğini ifade etti.
Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Silifke, Erdemli, Mut ve Tarsus başta olmak üzere birçok ilçenin yüksek yangın riski taşıdığına işaret eden Bozan, yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin sayısı, kara ekiplerinin donanımı, erken uyarı sistemleri ile önleyici çalışmaların yeterliliği konusunda kamuoyunda ciddi soru işaretleri bulunduğunu kaydetti.
"Hazırlık güçlendirilmeli"
Bozan, Bakan Yumaklı'dan; 2025 ve 2026 yıllarında Mersin'de meydana gelen orman yangınlarının sayısı ve yanan alan miktarı, yangın söndürmede kullanılan hava araçları ile kara ekiplerinin kapasitesi, son beş yılda yangınla mücadele için ayrılan bütçe, Mersin'e özel bir yangın riskini azaltma eylem planının bulunup bulunmadığı ve yangınlardan etkilenen yurttaşlara sağlanan desteklere ilişkin bilgi verilmesini istedi.
Orman yangınlarının yalnızca ormanları değil, yerleşim alanlarını, tarım arazilerini, üreticileri ve bölge ekonomisini de tehdit ettiğini belirten Bozan, "Mersin'in yangınlara karşı hazırlık kapasitesi şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılmalı ve eksiklikler bir an önce giderilmelidir" dedi.
Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et