04.08.2026 13:59

DEM Partili Varlı, kampüslerdeki taciz olaylarını Meclise taşıdı: 'Şüpheler aydınlatılmalı, tedbirler gözden geçirilmeli'

DEM Parti'li Gülderen Varlı; kampüslerde gündeme gelen cinsel taciz, saldırı, mobbing ve hak ihlali iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Soruşturmaların şeffaf yürütülmesini talep etti.

DEM Partili Varlı, kampüslerdeki taciz olaylarını Meclise taşıdı: "Şüpheler aydınlatılmalı, tedbirler gözden geçirilmeli"

Fotoğraf: DEM Parti basın

Elif Ekin Saltık
[email protected]


DEM Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde gündeme gelen cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing ve diğer hak ihlali iddialarını Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Varlı, üniversitelerde öğrencilerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik alınan önlemler, taciz ve şiddet iddialarına ilişkin yürütülen idari soruşturmalar, Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimlerinin işleyişi ile Van YYÜ öğrencisi Rojin Kabaiş'in yaşamını yitirmesinin ardından alınan tedbirler başta olmak üzere birçok konu hakkında kamuoyunu aydınlatacak açıklamalar talep edildi.

“Can güvenliği ve eğitim hakkı için mekanizmaların yeterliliği sorgulanıyor”

Son dönemde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerde öğrencilerin maruz kaldığı cinsel taciz, cinsel saldırı, mobbing ve farklı hak ihlallerine ilişkin iddiaların kamuoyunda geniş yankı uyandırdığını vurgulayan Varlı, “Üniversite ve diğer eğitim kademlerinde iddia edilen olaylara ilişkin kamuoyunu tatmin edecek kapsamlı açıklamaların yapılmamış olması ise endişeleri daha da artırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Varlı, “Özellikle öğrencilerin yaşadığı ekonomik sorunlar, barınma ve sosyal yaşam koşullarındaki güçlükler ile birlikte dile getirilen taciz ve şiddet iddiaları, yükseköğretim kurumlarında öğrencilerin can güvenliği ve eğitim hakkı bakımından mevcut mekanizmaların yeterliliğinin sorgulanmasına yol açmaktadır” vurgusu yaparak, iddiaların etkin, bağımsız, tarafsız ve şeffaf biçimde araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Rojin ve Gülistan’ın dosyaları aydınlatılmalı”

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş’in, 27 Eylül 2024 tarihinde kaldığı yurttan ayrıldıktan sonra kaybolduğunu hatırlatan Varlı, “18 gün sonra Van Gölü Molla Kasım Sahili'nde cansız bedenine ulaşılmıştır. Aradan geçen zamana rağmen olayın tüm yönleriyle aydınlatılamamış olması kamuoyundaki soru işaretlerinin devam etmesine neden olmaktadır. Her geçen gün Rojin’in şüpheli ölümüne ilişkin farklı soru işaretlerini barındıran durumlar yaşanmaktadır. Benzer şekilde Munzur Üniversitesi öğrencisi Gülistan Doku, 5 Ocak 2020 tarihinde kaybolmuş; ailesi, avukatları, kadın örgütleri ve çok sayıda yurttaş yıllardır olayın aydınlatılması için çağrıda bulunmuştur. Dosya kapsamında zaman içerisinde yeni adli gelişmeler yaşandığı ve çeşitli operasyonların gerçekleştirildiği kamuoyuna yansımaktadır. Basında yer alan haberlerde soruşturma sürecinde bazı delillerin değerlendirilmesine ve yürütülen işlemlere ilişkin çeşitli iddialar dile getirilmektedir. Bu durum, kadınların yaşam hakkının korunmasına yönelik kamu kurumlarının sorumluluğu konusunda toplumsal hassasiyeti artırmaktadır” vurgusu yaptı.

“Öğrencilerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik politikalar gözden geçirilmeli”

Bölge illerinde görev yapan bazı kamu görevlileri hakkında kadınlara yönelik cinsel istismar, cinsel saldırı, görevin kötüye kullanılması ve çeşitli hak ihlallerine ilişkin iddiaların zaman zaman adli soruşturma ve dava dosyalarına da konu olduğuna dikkat çeken Varlı, “Ancak bu iddiaların önlenmesine yönelik alınan tedbirler ile yürütülen çalışmalar hakkında kamuoyuna düzenli ve kapsamlı bilgi verilmediği görülmektedir. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ile sınırlı olmadığı değerlendirilen ve Türkiye'nin farklı üniversitelerinde de ve diğer eğitim kademelerinde benzer biçimde gündeme gelen taciz ve şiddet iddiaları, öğrencilerin güvenliğinin sağlanmasına yönelik politikaların yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanlığına ve Milli Eğitim Bakanlığına sorular

DEM Parti’li Varlı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

  1. Bakanlığınıza bağlı kurumlar ve yükseköğretim kurumlarında son on yıl içerisinde cinsel taciz, cinsel saldırı, cinsiyete dayalı şiddet ve benzeri iddialar nedeniyle kaç idari inceleme veya soruşturma başlatılmıştır? Bu soruşturmaların kaçı sonuçlandırılmış, kaçı halen devam etmektedir?
  2. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde kamuoyuna yansıyan taciz iddialarına ilişkin Bakanlığınızın bilgisi bulunmakta mıdır? Bu kapsamda herhangi bir idari inceleme veya denetim başlatılmış mıdır?
  3. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde öğrencilerin güvenliğini sağlamak amacıyla son beş yıl içerisinde hangi önleyici tedbirler alınmıştır?
  4. Üniversitelerde cinsel taciz ve şiddet iddialarının etkin biçimde soruşturulmasını sağlamak amacıyla Bakanlığınız tarafından hazırlanan ulusal bir eylem planı veya standart uygulama rehberi bulunmakta mıdır?
  5. Üniversitelerde faaliyet gösteren Cinsel Taciz ve Saldırıya Karşı Destek Birimlerinin sayısı kaçtır? Bu birimlerin işleyişi Bakanlığınız tarafından düzenli olarak denetlenmekte midir?
  6. Son beş yıl içerisinde üniversitelerde görev yapan akademik ve idari personel hakkında cinsel taciz veya cinsel saldırı iddiasıyla kaç disiplin soruşturması açılmıştır? Bu soruşturmaların sonuçları nelerdir?
  7. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencisi Rojin Kabaiş'in yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan olay sonrasında üniversite kampüsünde öğrenci güvenliğinin artırılmasına yönelik hangi tedbirler alınmıştır?
  8. Üniversite kampüsleri, yurtlar ve sosyal yaşam alanlarında öğrencilerin güvenliğini artırmak amacıyla, aydınlatma, acil yardım mekanizmaları ve psikososyal destek hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik Bakanlığınızın yürüttüğü çalışmalar nelerdir?
  9. Kadın öğrencilerin maruz kaldığı şiddet ve taciz iddialarının önlenmesi amacıyla üniversite yönetimlerine yönelik herhangi bir denetim veya performans değerlendirme mekanizması bulunmakta mıdır?
  10. Kamuoyuna yansıyan taciz ve şiddet iddialarının etkin, bağımsız ve şeffaf şekilde soruşturulması ile benzer olayların önlenmesine yönelik Bakanlığınızın kısa, orta ve uzun vadeli eylem planı var mıdır? Varsa bu planın kapsamı nedir?

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.08.2026 07:37

Altın fiyatlarında yeni hareketlilik: Gram ve çeyrek kaç lira oldu?

Altın haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından bugün serbest piyasada gramı 6 bin 200 TL sınırını, çeyrek altın 10 bin TL eşiğini aştı.

Altın fiyatlarında yeni hareketlilik: Gram ve çeyrek kaç lira oldu?

Fotoğraf: ANKA

04.08.2026 12:56

Guinness Rekoru kırdı: 18 yaşında üniversite hocası oldu

ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan Nathan Thomas, 18 yaş 346 günlükken üniversitede öğretim görevlisi olarak göreve başlayarak Guinness Dünya Rekorları'na girdi. Thomas, 306 yıldır kırılamayan rekorun yeni sahibi oldu.

Guinness Rekoru kırdı: 18 yaşında üniversite hocası oldu
04.08.2026 11:34 / Güncelleme: 13:53

Özgür Özel'den Yeni Partinin ilk grup toplantısında istifa çağrısı: 'Darbecilerden, butlancılardan kurtulun, partimize buyurun'

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk açık Meclis grup toplantısında ana muhalefet kürsüsüne çıktı. Özel, "Bizler AKP'ye hiç yenilmeyen, yenilgiye alışmayan, iktidara yürüyen kadrolarız. Kontrollü muhalefet olmayı reddedenleriz" dedi.

04.08.2026 13:54

Husiler: Suudi Arabistan'daki Necran Havalimanı'nı İHA saldırısıyla hedef aldık

Yemen'deki İran destekli Husiler, Suudi Arabistan'ın Necran Havalimanı'nda kamikaze İHA ile "hassas bir hedefi" vurduklarını açıkladı.

Husiler: Suudi Arabistan'daki Necran Havalimanı'nı İHA saldırısıyla hedef aldık

Fotoğraf: Henry Ridgwell (VOA)/Wikimedia Commons Public domain

04.08.2026 13:09 / Güncelleme: 14:02

İran Meclisinden hükümete ABD görüşmeleri tehdidi: Pezeşkiyan ve Arakçi için azil uyarısı

İran Meclisi'nin 90. Madde Komisyonu Başkan Yardımcısı Hüseyin Ali Hacıdeligani, Dışişleri Bakanı Abbas Arakçı hakkında gensoru hazırlığında olduklarını, gerekirse Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan hakkında da azil süreci başlatabileceklerini söyledi.

İran Meclisinden hükümete ABD görüşmeleri tehdidi: Pezeşkiyan ve Arakçi için azil uyarısı

Fotoğraf: Blondinrikard Fröberg from Göteborg, Sweden/Wikimedia Commons CC BY 2.0

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!