04.08.2026 09:34

'Usulsüz vatandaşlık' soruşturması: 73 kişi gözaltına alındı, 7 şirkete kayyım atandı

'Usulsüz yollarla' Türkiye vatandaşlığı elde ettiği belirtilen 687 kişinin vatandaşlığının iptali için yasal süreç başlatıldı. Vatandaşlık satışı AKP iktidarında hayata geçirilmiş, başlangıçtaki 1 milyon dolarlık bedel şartı daha sonra düşürülmüştü.

'Usulsüz vatandaşlık' soruşturması: 73 kişi gözaltına alındı, 7 şirkete kayyım atandı


Türkiye vatandaşlığını satışa çıkaran AKP iktidarının 'gayrimenkul karşılığı vatandaşlık' sistemindeki skandallar, düzenlenen son operasyonla bir kez daha gözler önüne serildi.

Düşük bedelli evleri sahte ekspertiz raporlarıyla yüksek bedelli gösterip muvazaalı satışlarla yabancılara usulsüz vatandaşlık sağladığı belirtilen şebekeye yönelik 16 ilde düzenlenen operasyonda 72 kişi gözaltına alındı.

Yabancı uyruklu kişilerden vatandaşlık işlemleri karşılığında kişi başı ortalama 50 bin dolar alındığı kaydedildi. Vatandaşlık alanların İran’dan Çin’e, Yemen’den İsrail’e kadar çok sayıda ülkeden olduğu belirlendi.

7 şirkete el konuldu

İstanbul Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmanın detaylarını Adalet Bakanı Akın Gürlek yaptığı açıklamayla duyurdu.

Soruşturma detaylarında, Türkiye’ye girmesi gereken yaklaşık 2,5 milyar liranın ülkeye sokulmayarak sahte para hareketleri yaratıldığı belirtildi. Babacan İnşaat ve B Group AŞ'nin adının geçtiği operasyon kapsamında, İbrahim Halil Babacan ve Mehmet Babacan'ın yönettiği şebekeye mensup olduğu belirtilen 90 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Soruşturma kapsamında 7 şirkete el konularak kayyım atandığı, 1045 gayrimenkul, Bodrum'da bulunan bir otel, 15 motorlu araç, bir yat ve 10 banka hesabına el konulduğu bildirildi.

Vatandaşlık iptal süreci başlatıldı

Öte yandan 'usulsüz yollarla Türk vatandaşlığı elde ettiği' gerekçesiyle 687 kişinin vatandaşlığının iptali için yasal süreç başlattığı açıklandı.

Bu kişilerin 191’inin İran, 81’inin Irak, 79’unun Suudi Arabistan ve 72’sinin Yemen uyruklu olduğu belirtildi.

Listede Afganistan’dan 26, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan 24’er, İsrail’den 21, Ürdün’den 19, Lübnan’dan 18, Sudan’dan 17, Kuveyt’ten 16, Katar’dan 11 ve Cezayir’den 10 kişi yer aldı.

Suriye’den 9, Filistin, Hindistan, Pakistan, Çin ve Bangladeş’ten 8’er, Libya'dan 6, Malezya’dan 3, Fas, Brezilya, Güney Afrika ve Rusya’dan 2’şer kişinin listede bulunduğu kaydedildi.

Kenya, İsveç, Brunei, Singapur, Kanada ve Ukrayna’dan ise birer kişinin 'usulsüz vatandaşlık' aldığı kaydedildi.

İktidarın uzun zamandır sürdürdüğü "parayı verene vatandaşlık" uygulamasına dair usulsüzlük iddiaları geçtiğimiz yıllarda sık sık gündem olmuştu.

Türkiye'de 'vatandaşlık pazarı' nasıl kuruldu?

AKP iktidarı, ülkeye döviz girişi sağlama hedefiyle, inşaat ve gayrimenkul sermayesini besleyecek şekilde Türkiye vatandaşlığını satışa çıkardı.

Türkiye'de para veya yatırım karşılığı vatandaşlık uygulaması, 2016 yılında 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nun 12'nci maddesine istisnai vatandaşlık bendi eklenmesiyle resmi olarak başladı.

İlk somut parasal limitler 2017’de 1 milyon dolarlık taşınmaz alımı veya 2 milyon dolar sabit sermaye yatırımı şartıyla duyuruldu.

2018'de bu tutarlar 250 bin dolar gayrimenkul ve 500 bin dolar sabit sermaye yatırımına düşürüldü. Asgari istihdam sınırı ise 100 kişiden 50 kişiye indirildi.

Yoğun eleştiriler sonrası, düşürülen rakamlar 2022’de tekrar artırıldı. Bu kez asgari gayrimenkul bedeli 400 bin dolara, asgari sabit sermaye yatırımı 500 bin dolara çıkarıldı.

(Haber Merkezi)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
04.08.2026 06:10

Sağanak ve kuvvetli rüzgar geliyor: Meteoroloji'den kuzey illeri ile Ege ve Marmara'ya uyarı

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinde seyrederken hava durumu tablosu değişiyor. Batı Karadeniz, Trabzon, Rize ve Ardahan'da gök gürültülü sağanak kapıdayken; Ege ve Marmara'da sert rüzgarlara karşı dikkatli olunması istendi.

Sağanak ve kuvvetli rüzgar geliyor: Meteoroloji'den kuzey illeri ile Ege ve Marmara'ya uyarı

Fotoğraf: Arife Karakum/AA

04.08.2026 08:18 / Güncelleme: 08:26

İstanbul'da yoğun sis: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde görüş mesafesi düştü

İstanbul'da sabahın ilk saatlerinde etkili olan yoğun sis, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü hattında görüş mesafesini düşürdü.

İstanbul'da yoğun sis: Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nde görüş mesafesi düştü

Fotoğraf: Hakan Akgün/AA

04.08.2026 01:40

Ariana Grande inzivaya çekiliyor

Yeni albümü sonrası kilosu ve sağlığıyla ilgili yorumların arttığı ABD’li şarkıcı Ariana Grande Eternal Sunshine turnesinin ardından göz önündeki çalışmalarına ara vereceğini duyurdu.

Ariana Grande inzivaya çekiliyor

Fotoğraf: Barbie Simons/Wikimedia Commons CC BY 3.0

04.08.2026 09:39

Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak

Erdoğan'ın başkanlığında bugün toplanacak olan Yüksek Askeri Şura'da Hava ve Deniz Kuvvetleri komutanlarının durumu ile Tümgeneral Mete Kuş hakkındaki karar gündemde. Toplantıda terfi ve emeklilik dosyaları ele alınacak.

Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!