Yüksek Askeri Şura toplandı: Terfi ve emeklilikler karara bağlanacak
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlık ettiği toplantıda Türk Silahlı Kuvvetlerindeki terfi ve emeklilik dosyaları karara bağlanacak.
Fotoğraf: TCCB
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'deki Saray'da toplandı.
Toplantıda bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar ve kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edilecekler belli olacak.
Toplantı saat 12.15'te başladı.
Toplantı öncesi Anıtkabir ziyareti
Şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti.
Fotoğraf: AA
Erdoğan'ın ay yıldız motifli çelengi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Erdoğan başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde fotoğraf çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, deftere "Bölgemizde çatışmaların ve gerilimlerin tırmandığı bir dönemde icra ettiğimiz toplantımızın ülkemiz, milletimiz ve TSK için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz" yazdı.
YAŞ toplantısına kimler katıldı?
YAŞ toplantısına şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Adalet Bakanı Akın Gürlek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel katıldı.
Adalet Bakanı Gürlek, İçişleri Bakanı Çiftçi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tokel, şura üyesi olarak toplantıda ilk kez yer aldı.
2 komutanın görev süresi bitiyor
Geçen yıl göreve başlayan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel’in görev süreleri devam ediyor.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu’nun ise görev süreleri sona eriyor.
İki komutanın emekliye sevk edilmektense, görev sürelerinin uzatılmasının daha olası olduğu tartışılıyor.
Oramiral Tatlıoğlu’nun emekli olması durumunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü aday Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız.
Orgeneral Kadıoğlu’nun emekliye sevk edilmesi halinde ise yerine Muharip Hava Kuvvet Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran’ın Hava Kuvvetleri Komutanı olarak atanması bekleniyor.
Mete Kuş kararı merak konusu
Geçtiğimiz nisan ayında oynanan Konyaspor-Fenerbahçe maçında stadyumun üzerinden helikopter ve F-16 uçuran, bunun ardından disiplinsizlik gerekçesiyle merkeze çekilen Tümgeneral Mete Kuş ile ilgili YAŞ kararı da merak ediliyor.
Kuş’un emekliye sevk edilmesi ihtimaller arasında bulunuyor.
Bağcıoğlu: Liyakat esas olmalı
Cumhuriyet'e konuşan emekli Tümamiral Yankı Bağcıoğlu, “YAŞ kararlarında temel ölçüt, askeri personelin mesleki yeterliliği olmalıdır. Personel sisteminin temel esası, Anayasa’ya, yürürlükteki mevzuata ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kurumsal değerlerine bağlılık ile liyakat olmalıdır. Terfi, atama, görev süresi uzatımı ve emeklilik süreçleri siyasi değerlendirmelerin dışında tutulmalıdır” değerlendirmesini yaptı.
Bağcıoğlu, “Geçmişte terfi ettirilen bazı personel hakkında daha sonra FETÖ ile iltisak ve irtibat nedeniyle idari işlemler tesis edilmiş olması, personel değerlendirme ve güvenlik inceleme süreçlerinin en yüksek hassasiyetle yürütülmesini zorunlu kılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Bakanların YAŞ yapısındaki ağırlığını eleştiren Bağcıoğlu, ayrıca, toplantıda askeri sağlık ile askeri eğitim sisteminin ve emekli askeri personelin özlük haklarının ele alınması gerektiğini vurguladı.
(Politika Servisi)Evrensel seninle güçlü!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et