YAŞ kararları açıklandı: Hava Kuvvetleri Komutanı Kadıoğlu emekli edildi
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Hava Kuvvetleri komutanı Ziya Cemal Kadıoğlu emekli edildi, yerine Rafet Dalkıran getirildi.
Fotoğraf: TCCB
Yüksek Askeri Şura (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe'deki Saray'da yapıldı. Saat 12.15'te başlayan toplantı 2 saat 20 dakika sürdü.
Toplantıda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu, kadrosuzluk gerekçesiyle emekliliğe sevk edildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına Muharip Hava Kuvveti Komutanı Orgeneral Rafet Dalkıran atandı.
Deniz Kuvvetlerinde değişim olmadı
YAŞ kararlarına göre Deniz Kuvvetleri Komutanlığında bir değişim yaşanmadı. Oramiral Ercüment Tatlıoğlu'nun görev süresinin bir yıl uzatılmasına karar verildi.
Tatlıoğlu’nun emekli olması durumunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü adayın Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız olduğu değerlendiriliyordu.
530 albayın görev süresi uzatıldı
30 Ağustos 2026'dan itibaren geçerli olmak üzere 25 general ve amiral bir üst rütbeye, 69 albay ise general ve amiralliğe terfi ettirildi.
24 generalin görev süreleri bir yıl, 530 albayın görev süreleri ise iki yıl süre ile uzatıldı.
İki generalin yaş haddi nedeniyle 1 Eylül'den itibaren, 61 general ve amiralin ise kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos'tan itibaren emekliliğe sevk edilmesi kararlaştırıldı.
Kuvvet komutanlıklarındaki terfiler
Hava Kuvvetleri Komutanlığından Korgeneral Erdoğan Gür'ün orgeneralliğe terfi ettirilmesine karar verildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tümgeneral Kemal Turan ise korgeneralliğe terfi ettirildi.
Hava Kuvvetleri Komutanlığından Tuğgeneral Cihangir Kemal Yüzçelik tümgeneralliğe yükseldi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığından Burhan Ataş, Ertan İnaltekin ve Alparslan Kılınç korgeneralliğe terfi ettirildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'ndan tuğgeneraller Şükrü Bilir, Mustafa Büyükköroğlu, İsmail Özcan, Şener Kopal, Ahmet Aşık, Bülent Tanrıverdi, Mehmet Açık, Mustafa Yeter, Coşkun Çelik, Ömer Şahin Selvi, Yüksek Kolcu, İsmail Analu ve Hakan Durmazpınar tümgeneralliğe yükseldi.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından tümamiraller Ramazan Özoğul, ve Erhan Aydın'ın koramiralliğe terfisi kararlaştırıldı.
Deniz Kuvvetleri Komutanlığından tuğamiraller Erhan Akbayrak, Yücel Darcan, Eren Günay ve Kenan Kaan Türkkan ise tümamiralliğe terfi ettirildi.
Toplantı öncesi Anıtkabir ziyareti
Şura üyeleri toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti.
Fotoğraf: AA
Erdoğan'ın ay yıldız motifli çelengi Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine bırakmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.
Erdoğan başkanlığındaki heyet, mozoleye çıkan merdivenin önünde fotoğraf çektirdikten sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.
Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalayan Erdoğan, deftere "Bölgemizde çatışmaların ve gerilimlerin tırmandığı bir dönemde icra ettiğimiz toplantımızın ülkemiz, milletimiz ve TSK için hayırlara vesile olmasını temenni ediyoruz" yazdı.
YAŞ toplantısına kimler katıldı?
YAŞ toplantısına şura üyeleri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Adalet Bakanı Akın Gürlek, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Metin Tokel katıldı.
Adalet Bakanı Gürlek, İçişleri Bakanı Çiftçi ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Tokel, şura üyesi olarak toplantıda ilk kez yer aldı.
(Politika Servisi)Dayanışmaya çağrı!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et