01.08.2026 12:34 / Güncelleme: 12:46

Moskova'dan 'geleceğin savaşı' uyarısı: NATO'nun ve Rusya'nın hedefinde Polonya mı var?

Rusya-Ukrayna savaşının dördüncü yılında cephedeki çatışmalar sürerken gözler bu kez Polonya'ya çevrildi. Rus basını, Varşova'nın hızlanan silahlanmasını ve ordu reformlarını "gelecekte Rusya ile yaşanacak savaşın hazırlığı" olarak yorumluyor.

Moskova'dan "geleceğin savaşı" uyarısı: NATO'nun ve Rusya'nın hedefinde Polonya mı var?

Temsili görsel | Fotoğraf: Pixabay

Ali Reyhan
[email protected]


Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sürerken Avrupa'nın doğusunda yeni bir gerilim hattı oluşuyor. Son haftalarda hem Rus resmi söyleminde hem de Moskova basınında Polonya'ya yönelik sert açıklamalar dikkat çekiyor. Son olarak Rusya merkezli Pravda.ru'da yayımlanan değerlendirmede, Polonya'da hazırlanan yeni askeri reformların "gelecekteki savaşın provası" niteliği taşıdığı ileri sürüldü.

Haberde, Polonya Savunma Bakanlığı danışmanı Maciej Samsonowicz'in üzerinde çalışıldığını açıkladığı yeni "tam savaş hazırlığı" statüsünün, ülkenin barış zamanı ile savaş hali arasındaki geçişi hızlandıracağı belirtiliyor. Buna göre hükümet, olağanüstü hal ilan edilmeksizin askeri birlikleri daha hızlı konuşlandırabilecek, altyapıyı savaş koşullarına hazırlayabilecek ve NATO kuvvetlerinin ülkeye sevkini kolaylaştırabilecek.

Pravda.ru ise bu düzenlemeyi yalnızca idari bir reform olarak değerlendirmiyor. Gazete, Polonya'nın son yıllarda hızlanan silahlanmasını da hatırlatarak Varşova'nın uzun vadede Rusya ile doğrudan çatışma ihtimalini esas alan bir güvenlik stratejisi oluşturduğunu savunuyor.

Polonya son üç yılda Avrupa'nın en hızlı silahlanan ülkelerinden biri 

Savunma harcamaları milli gelirin yüzde 4'ünün üzerine çıkarken ülke; ABD'den Abrams tankları, Patriot hava savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları, Güney Kore'den ise K2 tankları ile K9 obüsleri satın aldı. Aynı zamanda ordunun personel sayısını 300 bine çıkarma hedefi açıklandı.

Yeni reform ise yalnızca silah alımını değil, devlet mekanizmasının savaş dönemine daha hızlı geçebilmesini hedefliyor.

Polonya makamları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra güvenlik ortamının köklü biçimde değiştiğini ve NATO'nun doğu sınırında yeni tehditlerin ortaya çıktığını savunuyor. Reformun gerekçesi de bu güvenlik değerlendirmesine dayanıyor.

Rus basınında ise farklı bir tablo çiziliyor.

Pravda.ru ve Rus yorumcular, Polonya'nın son dönemde nükleer silahların ülkeye konuşlandırılması, ordunun büyütülmesi ve doğu sınırındaki askeri hazırlıklarını aynı stratejinin parçaları olarak değerlendiriyor.

Şubat ayında yine Pravda.ru'ya konuşan Rus siyaset bilimci Maksim Bardin de Varşova'nın açıklamalarının "Avrupa siyasetinde daha fazla rol elde etmeye yönelik" olduğunu savunmuştu.

Moskova açısından Polonya artık yalnızca Ukrayna'nın lojistik merkezi değil; NATO'nun doğuya açılan en önemli askeri üssü olarak görülüyor.

Polonya, Ukrayna savaşının başlamasından bu yana Batı'dan Ukrayna'ya gönderilen silahların önemli bölümünün geçtiği ülke konumunda bulunuyor.

ABD ve NATO birliklerinin sayısı artırılırken doğu sınırındaki askeri altyapı da genişletildi.

Varşova yönetimi ise bu adımların Rusya'yı caydırmaya yönelik olduğunu vurguluyor.

Bununla birlikte Polonya'da da savaşın maliyetleri tartışılıyor.

Temmuz ayında yayımlanan bir kamuoyu araştırmasına göre Polonyalıların yaklaşık yüzde 45'i Ukrayna'ya verilen askeri desteğin "fazla" olduğunu düşünüyor. Bu durum, hükümetin güvenlik politikalarının toplumda da tartışıldığını gösteriyor.

Peki Polonya cephesi neden önemli?

• Yaklaşık 1 milyon Ukraynalı mülteci hâlen Polonya'da geçici koruma altında yaşamını sürdürüyor. Savaşın ilk aylarında bu sayı 3 milyonu aşmıştı.

• Batı'dan Ukrayna'ya gönderilen askeri yardımların yaklaşık yüzde 80-90'ı Polonya üzerinden sevk ediliyor. Özellikle Rzeszów-Jasionka Havalimanı, NATO'nun en kritik lojistik merkezlerinden biri olarak kullanılıyor.

• Polonya, GSYH'sinin yaklaşık yüzde 4,7'sini savunmaya ayırarak NATO ülkeleri arasında savunmaya en yüksek pay ayıran ülkelerden biri haline geldi. Bu oran NATO'nun yüzde 2 hedefinin oldukça üzerinde.

• Polonya ordusunun personel sayısının 300 bine çıkarılması hedefleniyor. Bu gerçekleşirse ülke, Avrupa'nın en büyük kara ordularından birine sahip olacak.

• Varşova yönetimi son yıllarda ABD'den Abrams tankları, HIMARS roket sistemleri, Patriot hava savunma sistemleri ve F-35 savaş uçakları, Güney Kore'den ise K2 tankları, K9 obüsleri ve FA-50 hafif savaş uçakları sipariş etti. Bu alımlar Avrupa'nın en büyük silahlanma programlarından biri olarak değerlendiriliyor.

• Polonya'da yaklaşık 10 bin ABD askeri dönüşümlü olarak görev yapıyor. Ülkede ayrıca NATO'nun ileri konuşlandırılmış birlikleri ve lojistik merkezleri bulunuyor.

• Ukrayna'nın NATO ve AB ile kara bağlantısının en önemli geçiş noktası olan Polonya, savaş boyunca insani yardım, mühimmat ve askeri ekipman sevkiyatının ana koridoru işlevi gördü.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
01.08.2026 01:42

CBS News'in iddiası: ABD ve İsrail, bu hafta sonu İran'daki enerji altyapısını bombalamayı planlıyor

CBS News'in bazı ABD'li ve İsrailli kaynakların iddiasına dayandırdığı haberinde ABD ve İsrail'in bu hafta sonu İran'daki enerji altyapısına karşı bugüne kadarki en sert bombalamayı yapmayı planladığını öne sürdü.

CBS News'in iddiası: ABD ve İsrail, bu hafta sonu İran'daki enerji altyapısını bombalamayı planlıyor

Temsili görsel | Fotoğraf: Wikimedia Commons

01.08.2026 02:19

Özgür Çelik: 2017'de, 2019'da yaptıkları gibi seçimi kirletmeye çalışabilirler; temiz bir seçimi hep birlikte organize edeceğiz

Yeni Parti İstanbul İl Kurucu Başkanı Özgür Çelik, 2019'da, 2017 referandumundaki gibi seçimin kirletilmeye çalışılabileceğini belirterek; “Temiz bir seçim için geliştireceğimiz bir model var. Temiz bir seçimi hep birlikte organize edeceğiz" dedi

Özgür Çelik: 2017'de, 2019'da yaptıkları gibi seçimi kirletmeye çalışabilirler; temiz bir seçimi hep birlikte organize edeceğiz

Fotoğraf: ANKA

01.08.2026 10:25

En çok ziyaret edilen ülkeler açıklandı: Türkiye listede kaçıncı sırada?

World Population Review'un 2026 raporunda yer alan 2024 verilerine göre dünyanın en çok ziyaret edilen ülkeleri belli oldu. Türkiye listede kaçıncı sırada?

En çok ziyaret edilen ülkeler açıklandı: Türkiye listede kaçıncı sırada?

Fotoğraf: JESHOOTS.COM/Unsplash

01.08.2026 09:22 / Güncelleme: 09:35

CHP'den dört milletvekili daha ağustosta Yeni Parti'ye katılacak iddiası

CHP'li dört milletvekilinin kurultay takviminin netleşmemesi durumunda Özgür Özel liderliğinde kurulan Yeni Parti'ye katılacağı iddia edildi.

CHP'den dört milletvekili daha ağustosta Yeni Parti'ye katılacak iddiası
01.08.2026 01:19

Yemen'deki Husiler: Suudi Arabistan'a ait 8 petrol tankerini Ümit Burnu güzergâhını kullanmaya zorladık

Yemen'deki Husiler, uyguladıkları "deniz ablukası" çerçevesinde Suudi Arabistan'a ait 8 petrol tankerinin Ümit Burnu'na doğru güzergâhlarını değiştirmeye zorladıklarını bildirdi.

Yemen'deki Husiler: Suudi Arabistan'a ait 8 petrol tankerini Ümit Burnu güzergâhını kullanmaya zorladık

Ekran görüntüsü Yemen Silahlı Kuvvetleri'nin yayımladığı videodan alınmıştır

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!