28.07.2026 13:17

Prof. Dr. Erkan Aktaş uyardı: Atık ithalatının görünmeyen faturası, balıkçılığı tehdit ediyor

Türkiye'nin önemli kıyı bölgelerinde artan atık ithalatı, turizmden sonra balıkçılık sektörünü de vurmak üzere. Uzmanlar, mikroplastik tehlikesinin deniz ekosistemini çökertebileceği uyarısında bulunuyor.

Prof. Dr. Erkan Aktaş uyardı: Atık ithalatının görünmeyen faturası, balıkçılığı tehdit ediyor

Fotoğraf: Freepik

Özer Akdemir
[email protected]


Çanakkale – Mersin, Adana ve Antalya gibi Türkiye’nin önemli kıyı bölgelerinde, atık ithalatının yarattığı çevresel sorunlar turizmden sonra en çok balıkçılık sektörünü tehdit ediyor. Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Aktaş, deniz ekosistemindeki bozulmaların balık üretimini, gıda güvenliğini ve bölge ekonomisini ciddi şekilde etkileyebileceği konusunda uyardı.

Fotoğraf: Erkan Aktaş (Kişisel arşivi)

Fotoğraf: Erkan Aktaş (Kişisel arşivi)

Deniz ekosistemi ve balık üretimi ayrı düşünülemez

Balık üretiminin yalnızca avlanan miktardan ibaret olmadığını ve doğrudan sağlıklı bir deniz ekosistemine bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Aktaş, planktonlardan küçük balıklara kadar besin zincirindeki herhangi bir bozulmanın zamanla tüm ekosistemi sarsabileceğine dikkat çekti. Özellikle mikroplastiklerin deniz ortamına karışmasının sadece canlıların bünyesinde birikmekle kalmadığını; aynı zamanda üreme alanlarını ve yaşam döngülerini de bozarak balık stoklarının yenilenmesini zorlaştırdığını ifade eden Aktaş, bu durumun avcılıkta verim kaybı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde üretim düşüşü gibi büyük ekonomik riskleri beraberinde getirdiğini vurguladı.

Bölge ekonomisi ve binlerce kişinin geçim kaynağı tehlikede

Türkiye'nin deniz balıkçılığı ve su ürünleri yetiştiriciliğinde kritik öneme sahip Mersin, Adana ve Antalya'da binlerce kişinin geçimini bu sektörden sağladığına değinen Aktaş, üretilen deniz ürünlerinin hem iç pazara sunulduğunu hem de ülkenin ihracatına ciddi bir katkı sağladığını hatırlattı. Prof. Dr. Erkan Aktaş, deniz ekosisteminde yaşanacak bir tahribatın yalnızca çevresel bir sorun olmaktan çıkıp üretim, istihdam ve bölgesel kalkınmaya büyük bir darbe vurabileceği uyarısında bulundu.

Denizlerde bilimsel izleme ve acil önlem şart

Bölgede avlanan ve yetiştirilen balıklardaki mikroplastik düzeylerinin acilen kapsamlı bilimsel çalışmalarla izlenmesi ve sonuçların kamuoyuyla şeffaf bir şekilde paylaşılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Aktaş, geri dönüşüm tesisleri ve atık yönetimi uygulamalarının deniz ekosistemine etkilerinin detaylıca araştırılmasını istedi. Olumsuz bulgular tespit edilmesi halinde atık ithalatı politikalarının gözden geçirilerek gerekli idari ve hukuki adımların gecikmeden atılması gerektiğini belirten Aktaş, atık ithalatının sadece çevre ve balıkçılıkla kalmayıp tarım, halk sağlığı ve genel Türkiye ekonomisi üzerindeki potansiyel tahribatının da bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Aktaş, kısa vadeli ekonomik kazanımlar uğruna uygulanan bu politikanın Türkiye'ye yüklediği gerçek maliyetin bugün tahmin edilenden çok daha büyük olduğunu kaydetti.

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
28.07.2026 08:10

Petrol fiyatlarında düşüş: İki günde yüzde 9'dan fazla geriledi

ABD ile İran arasında diplomasi beklentisinin güçlenmesiyle petrol fiyatları düştü. Geçen hafta 100 doların üzerine çıkan Brent petrol, son iki işlem gününde yüzde 9'dan fazla değer kaybederek 88 doların altına indi.

Petrol fiyatlarında düşüş: İki günde yüzde 9'dan fazla geriledi

OPEC

28.07.2026 10:42 / Güncelleme: 11:10

'Trabzonspor, Salah için devrede' iddiası

Trabzonspor'un adı uzun süredir Beşiktaş'la anılan Mısırlı yıldız Mohamed Salah'la anlaştığı iddia edildi. Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan iddiayı doğrulamadı.

"Trabzonspor, Salah için devrede" iddiası

Fotoğraf: Дмитрий Голубович/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

28.07.2026 12:30

Yeşim Ustaoğlu'nun yeni filmi 'Artakalan' dünya prömiyerini San Sebastián'da yapacak

Yeşim Ustaoğlu'nun yazıp yönettiği "Artakalan", dünya prömiyerini 74. San Sebastián Uluslararası Film Festivali'nde gerçekleştirecek. Başrollerini Öykü Karayel ile Metin Akdülger'in paylaştığı filmden ilk görsel de paylaşıldı.

Yeşim Ustaoğlu'nun yeni filmi "Artakalan" dünya prömiyerini San Sebastián'da yapacak

"Artakalan" adlı filmden bir sahne.

28.07.2026 13:07

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son 24 saatte 4 Filistinli hayatını kaybetti: Can kaybı 73 bin 333'e yükseldi

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ateşkese rağmen son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 73 bin 333'e yükseldiğini açıkladı.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarında son 24 saatte 4 Filistinli hayatını kaybetti: Can kaybı 73 bin 333'e yükseldi

Fotoğraf: AA

28.07.2026 13:06

Netanyahu’nun en büyük rakibi Eisenkot’un afişleri adada tartışma yarattı | İsrailli adayın seçim afişleri Güney Kıbrıs’ta ne arıyor?

İsrail’de ekim ayındaki seçimler yaklaşırken eski İsrailli komutan Eisenkot, anketlerde Netanyahu’nun önüne geçti. Eisenkot’un Güney Kıbrıs reklam panolarındaki İbranice seçim afişleri ise adada tartışma yarattı.

Netanyahu’nun en büyük rakibi Eisenkot’un afişleri adada tartışma yarattı | İsrailli adayın seçim afişleri Güney Kıbrıs’ta ne arıyor?

Kıbrıslı Avrupa Parlamentosu Üyesi Fidias Panayiotou'nun sosyal medya hesabında paylaştığı bu görselde "İsrailliler, keyfinize bakın! Bunu hak ediyorsunuz" yazıyor.

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!