26.07.2026 00:15

Makineler soğutuluyor, işçiler yanıyor

Antep’te makineler için binlerce liralık soğutma sistemleri kuran patronlar; işçileri sıcak suya, klimasız servislere ve kirli sulara mahkum bırakıyor.

Makineler soğutuluyor, işçiler yanıyor

Mesut Baylav
[email protected]


Antep – Yaz mevsiminin başlaması fabrikalarda var olan sorunlara ek başka sorunları da beraberinde getiriyor. Bunların en öne çıkanları soğuk suya erişememek, fabrikanın korkunç sıcak çalışma ortamı, işe gidiş gelişlerde servislerde klimaların çalışmaması. Antep’te de yaz aylarının gelmesiyle işçilerin çokça dile getirdiği sorunlar bunlar. Bu seneye özgü değil tabi. İşçilerden ‘her sene böyle’ cümlesini sık duyuyoruz. Soğuk suya erişmek, çalışma ortamının düzenlenmesi, klimalı ulaşım da bir mücadele konusu. Bazı fabrikalardan kimi işçi aktarımlarına göz atalım.

Şireci işçisi: “Şireci’de hâlâ içme suyuna çözüm bulamadık. Su kokuyor. Sürekli karnımız sancılanıyor. Geçtiğimiz haftalarda çok sayıda işçi zehirlendi sudan dolayı. Amire, çavuşa, müdüre herkese söyledik, hiçbir şey yapan yok. Bu sıcakta içecek su yok. Fabrikada artık suyu evden getiriyoruz. Sıcakta çalışıyoruz, temiz bir su içemiyoruz. Şireci, işçisine bir içme suyu ayarlayamayacak kadar berbat bir yer. Su içtiğimiz dolapların içi yosun tutmuş.”

Eruslu işçisi: “Mesai bitene kadar üstümüzdeki kıyafetler 5-6 defa ıslanıp kuruyor. Sular kan gibi. Servisler ateş gibi yanıyor. Üstüne bir de promosyon muhabbeti çıktı. Allah bildiği gibi yapsın. Allah süründürmeden almasın canlarını.”

Sanat Ambalaj işçisi: “Soğuk suyu geçtik içmeye temiz su bulamıyoruz. Lavabodan su içiyoruz. Başımızdaki şefin elinden gelse fiş takacak bize. Mola süresi iki dakika geçeni hemen uyarıyor, tutanak tutuyor. Soğuk suyu sorunca sürekli dolap gelecek diyor. Soğuk suya hasret kaldık.”

Akınal Sentetik işçisi: “İşletme çok sıcak. Kalp krizi geçirmesek iyi. Kan ter içinde çalışıyoruz. Sular da kan gibi sıcak, içilmiyor.”

Aşırı sıcakta çalışmanın getirdiği dikkat dağınıklığı, yorgunluk, reflekslerin yavaşlaması, sıvı kaybı gibi durumlar işçilerin çalışırken iş kazası geçirme ihtimalini de arttırıyor. Peki sorun sıcaklar mı, yoksa patronların önlem almaması mı? Bir işçi bu soruya yanıt olarak şöyle diyor: “Sıcak Allah’ın emri. Ama ona karşı hiçbir tedbirin olmaması işçinin değersizliğinin sonucu. Benim eski çalıştığım iş yerinde makineler için çok pahalı soğutma sistemleri kurulmuştu. Ama biz yanmaya devam ediyorduk. Bir keresinde sıcaktan artık bayılma noktasına geldiğimi hatırlıyorum. Düşüyordum, arkadaşlar tutmuştu. Yani önlem almak falan hikaye.”

Dayanışmaya çağrı!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
25.07.2026 16:05 / Güncelleme: 16:07

Eski kuşaklar 20 yaşındayken neden 40 yaşında gibi görünüyordu?

Eski fotoğraflarda 20 yaşında yetişkin birer adam gibi duran babalarımızın aksine, bugün yeni nesil neden çok daha genç görünüyor? Tıp, epigenetik ve sosyolojinin ışığında zamanın ve değişen yaşam şartlarının şaşırtıcı bilimsel anatomisi.

Eski kuşaklar 20 yaşındayken neden 40 yaşında gibi görünüyordu?
25.07.2026 16:44

Dizinin senaristi açıkladı: Arka Sokaklar final yaptı

Arka Sokaklar'ın senaristi Ozan Yurdakul, Kanal D’nin projeye devam etmeme yönünde karar aldığını belirterek dizinin final yaptığını açıkladı. Dizi 2006’dan bu yana yayındaydı.

Dizinin senaristi açıkladı: Arka Sokaklar final yaptı

Fotoğraf: Afiş

25.07.2026 15:42

Ordu'da denize girmek 2 gün yasaklandı: Yüksek dalga ve rip akıntısı uyarısı

Ordu Valiliği, olumsuz hava koşulları nedeniyle yüksek dalga ve rip akıntısı riskine karşı 25-26 Temmuz tarihlerinde il genelinde denize girmenin yasaklandığını duyurdu.

Ordu'da denize girmek 2 gün yasaklandı: Yüksek dalga ve rip akıntısı uyarısı

Fotoğraf: DHA

25.07.2026 19:43 / Güncelleme: 23:47

İzmir Torbalı'daki orman yangını kontrol altına alındı

İzmir'in Torbalı ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan yürütülen müdahalenin ardından kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor.

İzmir Torbalı'daki orman yangını kontrol altına alındı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!