24.07.2026 15:44

Sağlık emekçilerinden sağlıkta şiddete tepki

Sağlık emekçilerine yönelik şiddete tepki gösteren Van ve Hakkari'deki sağlık emekçileri, şiddetin yapısal bir sorun olduğunu belirterek taleplerini sıraladı.

Sağlık emekçilerinden sağlıkta şiddete tepki

Fotoğraf: MA

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Van Şubesi ve Van-Hakkari Tabip Odası, sağlık alanında yaşanan şiddete karşı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaşı Tıp Merkezi önünde basın açıklaması düzenlendi. "Sağlıkta şiddet son bulsun, sağlık emekçilerine yönelen şiddete sessiz kalmıyoruz" pankartının açıldığı açıklamaya çok sayıda sağlık emekçisi katıldı.

SES Van Şube Yürütme Kurulu Üyesi Edip Çam, YYÜ'de Dursun Odabaşı Tıp Merkezi Yetişkin Acil Servisi’nde görev yapan üyelerinin görevi başındayken hasta yakınlarının fiziksel saldırısına uğramasına tepki gösterdi. Çam, "Bu saldırıyı en güçlü biçimde kınıyoruz. Ancak biliyoruz ki dün yaşanan olay ne ilk ne de son saldırıdır. Çünkü sağlıkta şiddet tesadüf değildir. Sağlıkta şiddet; yıllardır sürdürülen yanlış sağlık politikalarının, sağlık hizmetinin piyasalaştırılmasının, sağlık emekçilerinin değersizleştirilmesinin ve yöneticilerin sorumluluk almaktan kaçınmasının bir sonucudur. Her saldırının ardından aynı cümleleri duyuyoruz, 'Geçmiş olsun' 'Sürecin takipçisi olacağız', 'Şiddeti kınıyoruz' ama ertesi gün başka bir hastanede, başka bir sağlık emekçisi yine darbediliyor, yine tehdit ediliyor, yine yaşam mücadelesi veriyor. Demek ki mevcut anlayış çözüm üretmiyor" dedi.

“Yapısal sorunlar neden oluyor”

Sağlık emekçilerinin, insan yaşamını korumak için gece gündüz demeden, ağır çalışma koşullarında hizmet sunduklarını hatırlatan Çam, "Depremde, pandemide, savaşta, afette görevini terk etmeyen sağlık emekçileri bugün kendi çalışma alanlarında can güvenliği endişesi ile çalışmaktadır. Bu kabul edilemez. Bugün acil servislerde yaşanan yoğunluk, uzun bekleme süreleri, personel eksikliği, yetersiz fiziksel koşullar ve sağlık sistemindeki yapısal sorunlar sağlık emekçilerinin yarattığı sorunlar değildir. Bu sorunların sorumlusu sağlık emekçileri değildir. Buna rağmen öfkenin hedefi sağlık emekçileri haline getirilmektedir."

Yetkililere çağrı

Sağlık Bakanlığı’na ve üniversite yönetimine seslenen Çam, "Artık açıklama değil, somut adım atın, riskli alanlarda etkin güvenlik önlemleri alın, yeterli sayıda sağlık emekçisi istihdam edin, Şiddeti önlemeye yönelik etkili politikalar geliştirin, sağlık emekçilerini hedef gösteren dili terk edin, şiddet uygulayanların cezasız kalmasına izin vermeyin" çağrısında bulundu.

Hakkari

Fotoğraf: MA

Fotoğraf: MA

SES Hakkari Şubesi, KESK Şubeler Platformu binasında kentteki sağlık hizmetlerinde yaşanan sorunlara ilişkin açıklama yaptı.

SES Hakkari Şube yöneticisi Murat Kaya, Türkiye'de uzun yıllardır uygulanan sağlık politikalarının sağlık hizmetlerini kamusal bir hak olmaktan uzaklaştırdığını belirterek, performans ve kâr odaklı anlayışın hem sağlık emekçilerini hem de yurttaşları mağdur ettiğini söyledi. Artan enflasyon karşısında sağlık emekçilerinin her geçen gün yoksullaştığını ifade eden Murat Kaya, emekliliğe yansımayan ödemeler, ücret adaletsizliği ve personel yetersizliği nedeniyle çalışma barışının bozulduğunu dile getirdi.

Talepler sıralandı

Taleplerini sıralayan Kaya, "Personel eksikliğinin acilen giderilmesini, sağlık emekçilerinin görüşleri alınarak çalışma planlaması yapılmasını, il içi tayinlerin açılmasını, keyfi görevlendirmelere son verilmesini, insanca yaşamaya yetecek ve emekliliğe yansıyan tek kalem ücret verilmesini, sağlık hizmetlerinin piyasa anlayışıyla değil kamusal hizmet anlayışıyla yürütülmesini istiyoruz. Eksik personelle yürütülen sağlık hizmeti sürdürülebilir değildir. Sağlık emekçisinin sırtına yük bindirilerek sağlık sistemi ayakta tutulamaz. Sağlıkta tasarruf politikaları hem çalışanların yaşamını hem de halkın sağlığını riske atmaktadır. Sorunların takipçisi olacak, çözüm sağlanıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

(MA)

Evrensel'e Abone Ol

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
24.07.2026 09:20 / Güncelleme: 14:10

Ünlü peynir markasında bakteri alarmı: Ürünler toplatıldı

Tahsildaroğlu’nun 400 gramlık Klasik Kırık Beyaz Peynir ürününde listeria bakterisi tespit edilmesi üzerine ilgili parti ürünlerin piyasadan toplatılarak imha edildiği bildirildi.

Ünlü peynir markasında bakteri alarmı: Ürünler toplatıldı

Fotoğraf: Anna Shvets/Pexels

24.07.2026 12:47

Sözcü TV hakkında 'Colani' incelemesi

RTÜK, Gazeteci Serap Belovacıklı’nın “Burası el-Nusra’cıya kravat taktığınızda, cumhurbaşkanı yaptığınızda bir katili herkesin alkışlayacağı bir milletten oluşmuyor” şeklindeki sözleri nedeniyle Sözcü TV hakkında inceleme başlattı.

Sözcü TV hakkında “Colani” incelemesi
24.07.2026 13:36 / Güncelleme: 13:41

Fransa'da orman yangınları: Gironde bölgesinde 12 binden fazla kişi tahliye edildi

Fransa'nın Gironde bölgesinde, Arcachon Körfezi yakınlarında çıkan orman yangını nedeniyle 12 binden fazla kişi tahliye edildi. Fransa, yangınlarla mücadele için AB'den destek istedi.

Fransa'da orman yangınları: Gironde bölgesinde 12 binden fazla kişi tahliye edildi

Fotoğraf: AA

24.07.2026 12:00

Milletler Ligi yarı final maçı: A Milli Kadın Voleybol Takımı yarın Çin ile karşılaşacak

A Milli Kadın Voleybol Takımı yarın 2026 FIVB Milletler Ligi yarı final maçında Çin ile karşı karşıya gelecek.

Milletler Ligi yarı final maçı: A Milli Kadın Voleybol Takımı yarın Çin ile karşılaşacak

Fotoğraf: AA

24.07.2026 14:00

YENİ Parti sonrası yurttaştan Özel'e: Hiç korkma yanındayız

YENİ Partinin resmen kurulmasının ardından cuma namazını kılmak için Hacı Bayram-ı Veli Camisi'ne giden Özgür Özel, yurttaşların yoğun ilgisiyle karşılandı. Özel'e, “Hiç korkma yanındayız” sözleriyle destek verildi.

YENİ Parti sonrası yurttaştan Özel'e: Hiç korkma yanındayız

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!