22.07.2026 16:10

Ağrı'da 'kadın sünneti' paylaşımı: TTB hekim hakkında disiplin soruşturması başlattı

Ağrı'da özel bir kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde görev yapan bir hekimin sosyal medya hesabından "kadın sünneti" uygulaması yaptığına ilişkin paylaşımı üzerine TTB disiplin soruşturması başlattı.

Ağrı'da "kadın sünneti" paylaşımı: TTB hekim hakkında disiplin soruşturması başlattı

Fotoğraf: Unsplash

Ağrı'da özel bir kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde görev yapan Operatör Doktor Ali Çakır'ın sosyal medya hesabından "kadın sünneti" uygulaması yaptığına ilişkin paylaşımı tepki çekti. Paylaşımın ardından Türk Tabipleri Birliği (TTB) disiplin soruşturması başlatırken, konu DEM Parti tarafından Meclis gündemine taşındı.

T24'ün haberine göre Ali Çakır, sosyal medya hesabında "Kadın sünnetini klinikte yapmaktayım" ifadelerini kullandı. Tepkilerin ardından paylaşımını "Hud derisi alma işlemini klinikte yapmaktayım" şeklinde değiştirdi.

TTB disiplin soruşturması başlattı

TTB Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, yaptığı açıklamada söz konusu hekim hakkında disiplin soruşturması başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada, kadın sünnetinin kadınların ve kız çocuklarının beden bütünlüğünü, sağlığını ve temel insan haklarını ihlal eden, tıbbi gerekliliği ve bilimsel dayanağı bulunmayan bir uygulama olduğu belirtilerek, Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere uluslararası sağlık ve insan hakları kuruluşlarının bu uygulamayı reddettiği ifade edildi.

DEM Parti konuyu Meclis'e taşıdı

DEM Parti Ağrı Milletvekili Heval Bozdağ, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, ilgili hekim ve klinik hakkında idari işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu. Bozdağ, önergesinde şu sorulara yer verdi;

  • Kamuoyuna yansıyan ve bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının kendi kliniğinde "kadın sünneti" uyguladığına ve bunu sosyal medya üzerinden tanıtmasına ilişkin Bakanlığınız tarafından ilgili hekim ve klinik hakkında herhangi bir inceleme veya idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  • İlgili klinik ve hekim hakkında il sağlık müdürlüğü veya Bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim gerçekleştirilmiş midir? Gerçekleştirilmiş ise tespit edilen bulgular nelerdir? İlgili klinikte bu şekilde gerçekleştirilen operasyon/işlem sayısı tespit edilmiş midir? İlgili işlemler sırasında görev alan sağlık çalışanları hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?
  • Bakanlığınıza kadın sünneti uygulandığına veya bu uygulamanın sağlık kuruluşlarında gerçekleştirildiğine ilişkin kaç ihbar ya da şikâyet ulaşmıştır? Bunlardan kaçı hakkında idari soruşturma yürütülmüş, kaçı yaptırımla sonuçlanmıştır? İlgili hekim hakkında daha önce yapılan herhangi bir ihbar ya da şikâyet var mıdır?
  • Sosyal medya platformları, internet siteleri ve diğer dijital mecralarda kadın sünneti ya da bilimsel dayanağı bulunmayan benzeri uygulamaların sağlık hizmeti olarak tanıtılmasının önlenmesine yönelik Bakanlığınızın yürüttüğü düzenli bir izleme ve denetim mekanizması bulunmakta mıdır? Varsa neden işletilmemektedir?
  • Kadın sünneti riski altında bulunan kadınlar ve kız çocuklarının erken tespiti, korunması, danışmanlık hizmetlerine erişimi ve uygun sağlık hizmetlerine yönlendirilmesine ilişkin Bakanlığınız bünyesinde yürütülen özel bir program veya izlem mekanizması bulunmakta mıdır?
  • Bakanlığınız, kadın sünnetinin hiçbir koşulda tıbbi bir uygulama olarak değerlendirilemeyeceğine ilişkin kamuoyuna yönelik açık ve bağlayıcı bir bilgilendirme veya genelge yayımlamayı planlamakta mıdır?
  • Bakanlığınız, kadın sünnetine ilişkin açık ve özel bir yasal düzenleme veya idari düzenleme ihtiyacı bulunduğunu değerlendirmekte midir? Bu konuda Adalet Bakanlığı ve ilgili kurumlarla ortak yürütülen herhangi bir mevzuat çalışması olacak mıdır?

CHP'li Pala'dan Sağlık Bakanlığına çağrı

CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala da konuya ilişkin açıklama yaptı. Kadın sünnetinin kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının ihlali olduğunu belirten Pala, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletlerin bu uygulamanın reddedilmesi çağrısında bulunduğunu hatırlattı. TTB'nin disiplin soruşturması başlattığını belirten Pala, Sağlık Bakanlığının da konuya ilişkin ivedilikle harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Van Barosu: İdari ve cezai soruşturma başlatılmalı

Van Barosu Kadın Hakları Merkezi de yaptığı açıklamada, Ağrı'da görev yapan bir hekimin sosyal medyada "kadın sünneti" başlığı altında yaptığı paylaşımlara tepki gösterdi.

Açıklamada, kadın sünnetinin Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası insan hakları sözleşmeleri tarafından herhangi bir tıbbi gerekçesi bulunmayan, kadınların ve kız çocuklarının beden bütünlüğüne yönelik ağır bir insan hakları ihlali ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin en ağır biçimlerinden biri olarak kabul edildiği belirtildi.

Bir hekimin bu uygulamayı meşrulaştırmasının ve kliniğinde uyguladığını beyan etmesinin kabul edilemez olduğu ifade edilen açıklamada, bunun yalnızca tıbbi etiğin değil, insan onurunun ve hukukun da ihlali olduğu kaydedildi.

(Haber Merkezi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
22.07.2026 10:39 / Güncelleme: 14:43

Akaryakıt fiyatlarındaki artış sürüyor: Benzine bu gece 1 lira 23 kuruş zam bekleniyor

Sektör kaynaklarına göre benzinin litre fiyatına bu gece yarısından itibaren 1 lira 23 kuruş zam yapılması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatlarındaki artış sürüyor: Benzine bu gece 1 lira 23 kuruş zam bekleniyor

Fotoğraf: Engin Akyurt/Pexels

22.07.2026 06:15

Trump, İran'a saldırıların bilançosunu açıkladı: Dört ayda 18 ABD askeri öldü

ABD Başkanı Trump, ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarıyla başlayan savaşta 18 ABD askerinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Geçmiş savaşlardaki can kayıplarıyla karşılaştırma yapan Trump, İran'daki dört aylık bilançoyu duyurdu.

Trump, İran'a saldırıların bilançosunu açıkladı: Dört ayda 18 ABD askeri öldü

Fotoğraf: George Pak/Pexels

22.07.2026 15:58

Murat Emir: Yeni kurulacak partinin genel başkanı Özgür Özel olacak

Murat Emir, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, "Umuyoruz ki Sayın Genel Başkanımız Özgür Özel kısa bir zaman içerisinde yeni kurulacak partinin genel başkanı olacak ve o sıfatla Sayın Meclis Başkanı ile süreçle ilgili görüşme planlanacak" dedi.

Murat Emir: Yeni kurulacak partinin genel başkanı Özgür Özel olacak

Fotoğraf: AA

22.07.2026 12:17

Çankaya Belediyesine yönelik soruşturma: Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı gözaltına alındı

Çankaya Belediyesine yönelik 'yolsuzluk' soruşturması kapsamında, Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Karabulut, Özel Kalem Müdürü Güray Geçyatan ve Benan Esengül gözaltına alındı.

Çankaya Belediyesine yönelik soruşturma: Eyüpsultan Belediye Başkan Yardımcısı gözaltına alındı

Ekran Görüntüsü: ANKA

22.07.2026 11:00

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Hizbullah'ın silahsızlandırılması, İsrail işgalinin sona ermesine bağlı

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Hizbullah'ın silahsızlandırılmasının ancak İsrail işgalinin sona ermesi, Lübnan ordusunun ülke genelinde tam kontrolü sağlaması ve yeniden imar sürecinin devlet tarafından yürütülmesiyle mümkün olacağını söyledi.

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn: Hizbullah'ın silahsızlandırılması, İsrail işgalinin sona ermesine bağlı

Fotoğraf: AA

22.07.2026 08:47

Ortadoğu gerilim piyasayı etkiledi: Brent petrol 91 doların üzerine çıktı

ABD ile İran arasında karşılıklı saldırıların sürmesi ve enerji sevkiyatına ilişkin risklerin büyümesi petrol fiyatlarını artırdı. Brent petrol 91 doların üzerine çıktı.

Ortadoğu gerilim piyasayı etkiledi: Brent petrol 91 doların üzerine çıktı

Fotoğraf: jayjay13/Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!