Tarım Bakanlığı çekirge istilası iddialarını yalanladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul ve çevre illerde "çekirge istilası" yaşandığı yönündeki iddiaları yalanladı. Bakanlık, Marmara Bölgesi'nde tarımsal üretimi tehdit eden bir çekirge popülasyonunun tespit edilmediğini bildirdi.
Fotoğraf: Anka
Tarım ve Orman Bakanlığı, İstanbul ve çevre illerde "çekirge istilası" yaşandığı yönündeki paylaşımları yalanladı. Bakanlık, Marmara Bölgesi'nde tarımsal üretimi tehdit eden ya da ekonomik zarara yol açacak bir çekirge popülasyonunun tespit edilmediğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Yıllık Bitki Sağlığı Mücadele Programı" kapsamında çekirge popülasyonlarının 81 ilde düzenli olarak takip edildiği, son günlerde artan ihbarlar üzerine İstanbul ve Tekirdağ'daki incelemelerin de yoğunlaştırıldığı belirtildi.
Açıklamada, kamuoyuna yansıyan görüntülerdeki çekirgelerin yapılan tür teşhisleri sonucunda Türkiye'de doğal olarak bulunan yerli popülasyonlara ait olduğunun belirlendiği ifade edildi. Balkanlar, Afrika ya da başka bir bölgeden sürü halinde gelen bir çekirge istilasının söz konusu olmadığı kaydedildi.
İstanbul'da görülen türün ise tarımsal üretime zarar veren bir çekirge olmadığı, biyolojik dengeye katkı sağlayan beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons) olduğu belirtildi.
Bakanlık: Mücadeleyi gerektirecek bir durum yok
Bakanlık, Türkiye'de çok sayıda çekirge türünün doğal olarak yaşadığını, iklim koşulları ve yumurtlama dönemlerine bağlı olarak bazı türlerin popülasyonunda dönemsel artışlar görülebildiğini bildirdi. Açıklamada, rüzgarın etkisiyle yerleşim alanlarına taşınabilen çekirgelerin sıcak havalarda ışığa yönelmeleri nedeniyle daha sık görüldüğü, bunun doğal bir süreç olduğu ve "istila" olarak değerlendirilemeyeceği ifade edildi.
Açıklamada ayrıca, tarımsal üretime zarar verebilecek türlerin ekonomik zarar eşiğine ulaşması halinde gerekli mücadelenin yürütüldüğü belirtilerek, mevcut durumda mücadeleyi gerektirecek herhangi bir durumun tespit edilmediği kaydedildi.
(Haber Merkezi)Evrensel 31 yaşında!
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et