ATK 'cezaevinde kalamaz' raporu verdi: Metin Turan'ın infaz erteleme başvurusunu savcılık reddetti
Savcılık, iki gözünde ileri düzeyde görme kaybı olan ve ATK'nin “cezaevinde kalamaz” raporu verdiği Metin Turan'ın “infaz erteleme” başvurusunu reddetti.
Fotoğraf: MA
Ankara – Bafra T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan yazar Metin Turan, yaşamını yitiren gazeteci-yazar Hüseyin Aykol'un Yeni Yaşam gazetesindeki “İçeriden" köşesini devam ettiren insan hakları savunucusu Nuray Çevirmen Aykol'a gönderdiği mektupta, maruz kaldıkları hak ihlallerini anlattı.
25 yıldır cezaevinde tutulan ve her iki gözünde de ileri derece görme engeli olan Turan, mektubunda Adli Tıp Kurumu'nun (ATK) hakkında, her iki gözünde ileri derece görme kaybı olduğunu, bu nedenle cezaevi koşullarında yaşamını yalnız başına idame ettiremeyeceği yönünde değerlendirme yaptığını anlattı.
Turan, ATK İnfaz Kanunu'nun, ağır hastalık halinde hapis cezasının infazının geri bırakılması ve denetimli serbestlik maddeleri (105/A ve 16/6) kapsamında rapor verdiğini ifade etti.
Kararda ATK raporundan söz edilmemiş
ATK raporu üzerine Bafra Cumhuriyet Başsavcılığı'na “infaz erteleme” başvurusu yapan Turan’ın başvurusu reddedildi.
Turan, mektubunda şu ifadeler yer verdi:
“Savcılık 6 Temmuz'da verdiği kararda ne ağır hastalık ne engellilik durumundan ne de ATK'nin raporundan söz etmemiş. Kararda sadece, 'Cezanın erteleme koşulları oluşmamış' denilmiş. Oysaki ATK durumumu 'Hapishane koşullarında kalamaz' diye tarif ediyor.”
Turan, savcılık kararına karşı İnfaz Hakimliği'ne itiraz başvurusu yaptı.
(MA)Evrensel'e Abone Ol
31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.
Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi
İndir, Oku, Dinle...
Evrensel'i Takip Et