18.07.2026 10:41

Diyarbakır karpuzunda hasat başladı: Karpuz ucuz, maliyet yüksek

Diyarbakır'da hasadı başlayan karpuzda bu yıl verim yüzleri güldürdü. Ancak üreticiler, artan üretim maliyetleri ve tarladaki düşük satış fiyatları nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını söylüyor.

Diyarbakır karpuzunda hasat başladı: Karpuz ucuz, maliyet yüksek

Fotoğraf: MA

Diyarbakır — Yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzeti Diyarbakır karpuzu hem lezzetiyle hem de büyüklüğüyle dikkat çekiyor. Ortalama 20-30 kilogram ağırlığında olan Diyarbakır karpuzu, geleneksel yetiştirme yöntemleri sayesinde çok daha fazla ağırlığa ulaşabiliyor. Dünya çapında bir üne sahip olan Diyarbakır karpuzunda bir zamanlar “kuyu karpuzculuğu” yöntemiyle yetiştirilen Sürme çeşidi karpuzlar, 75 kiloya kadar ulaşabiliyordu.

Drone ile havadan görüntülediğimiz geniş karpuz tarlaları, ovanın bereketini gözler önüne sererken, tarlalarda yetişen iri, kırmızı ve aromasıyla öne çıkan karpuzlar hem üreticilerden hem de alıcılardan tam not alıyor. Ancak bereketli geçen sezona rağmen üreticiler, yükselen üretim maliyetleri ve sürekli değişen satış fiyatlarının emeklerinin karşılığını almalarını zorlaştırdığını belirtiyor. Tarlada 6-8 TL’ye verilen karpuz tezgahta ise 30 TL’yi buluyor.

Tadı ve büyüklüğü ile dikkat çeken karpuzun yetiştiriciliğini yapan Haşim Öztek, 16 yıldır Adana’dan Karacadağ bölgesine gelip karpuz yetiştiriyor. Öztek, bu yıl ürün kalitesinden memnun olduklarını ancak ekonomik koşulların üreticiyi zorladığını ifade etti.

Fotoğraf: MA

Fotoğraf: MA

2010 yılından bu yana Diyarbakır’da düzenli olarak karpuz ektiklerini belirten Öztek, “Bir dönem 600 dönüm ekim yaptık, tamamı yandı. Bu yıl ise şükür verim iyi. Karpuzun tadı, rengi ve kalitesi çok güzel. Ancak fiyatlar beklentimizin altında” dedi. Üretim maliyetlerinin geçen yıla göre ciddi oranda arttığını kaydeden Öztek, gübre, fide, damlama sulama hortumları, naylon, ilaç ve elektrik giderlerinin üreticiyi zorladığını söyledi. Dönüm başına maliyetin 30 bin lirayı aştığını dile getiren Öztek, buna rağmen tarlada kilogram fiyatının 6 ila 8 lira arasında değiştiğini kaydetti.

Öztek, “Masraflar çok ağır. Gübre neredeyse iki katına çıktı. Geçen yıl 22 liraya aldığımız gübreyi bu yıl 39 liraya aldık. Birçok kalemde yüzde 50 ile yüzde 100 arasında artış var. Buna rağmen karpuz fiyatı birkaç gün içinde 8 liradan 6 liraya düştü. Bu şartlarda üretici istediği kazancı elde edemiyor” diye konuştu.

“Maliyetler artmaya devam ederse üretim yapmak daha da zorlaşacak”

Diyarbakır’da damlama sulama yöntemiyle karpuz üretimini ilk uygulayan üreticiler arasında yer aldıklarını dile getiren Öztek, kaliteli üretimin ancak doğru sulama ve yoğun emekle mümkün olduğunu söyledi. Amed karpuzunun lezzetiyle öne çıktığını kaydeden Öztek, “Bölgenin en kaliteli karpuzu Diyarbakır karpuzudur. Tadı ve aromasıyla Adana karpuzuyla yarışacak seviyededir. Kaliteli ürün yetiştirmek için gübre ve bakım şart. Ancak maliyetler bu şekilde artmaya devam ederse üretim yapmak her geçen yıl daha da zorlaşacak” ifadelerini kullandı.

Hasat sezonunun sonuna yaklaşıldığını aktaran Öztek, fiyatların en azından mevcut seviyenin altına düşmemesi gerektiğini belirterek, “10-12 lira olsaydı üreticiyi rahatlatırdı. Ama bugün geldiğimiz noktada 6-7 lira bizi memnun etmiyor. Yine de üretmeye devam ediyoruz” dedi.

Ağrı’nın Patnos ilçesinden Diyarbakır’a gelen esnaf Mehmet Yılmaz ise yaklaşık 15 yıldır her sezon Diyarbakır karpuzu alarak kendi kentinde sattığını söyledi. Diyarbakır karpuzunun lezzeti ve uygun fiyatıyla tercih edildiğini dile getiren Yılmaz, “Ürünü doğrudan tarladan alıp vatandaşa ulaştırıyorum. Halkımız memnun. Fiyatlarımız uygun. Bu yıl da insanlar bol bol karpuz alıyor. Diyarbakır karpuzundan memnunlar, herhangi bir sıkıntı yok” diye konuştu.

(MA)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
18.07.2026 10:23

Kılıçdaroğlu'nun kampanya harcamaları yeniden gündemde: 5 milyonluk mitinge 35 milyon liralık fatura iddiası

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 2023 seçim kampanyasına ilişkin yeni iddialar gündeme geldi. 5 milyon liraya yapılabileceği ifade edilen İzmir mitingi için 35 milyon liralık fatura kesildiği iddia edildi.

Kılıçdaroğlu'nun kampanya harcamaları yeniden gündemde: 5 milyonluk mitinge 35 milyon liralık fatura iddiası

Fotoğraf: ANKA

18.07.2026 09:12

Rusya’nın Tambov ve Moskova bölgelerine İHA saldırıları: 7 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı

Rusya’nın Tambov ve Moskova bölgelerine düzenlenen İHA saldırılarında 7 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı. Lojistik merkezleri ile bir petrol depolama tesisi hasar gördü.

Rusya’nın Tambov ve Moskova bölgelerine İHA saldırıları: 7 kişi hayatını kaybetti, 48 kişi yaralandı

Temsili | Fotoğraf: DHA

18.07.2026 09:21

Milletler Ligi’nde çeyrek finalde rakip Kanada: A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın kadrosu açıklandı

2026 FIVB Milletler Ligi’nde Kanada ile karşılaşacak A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın final etabı kadrosu belli oldu. Çeyrek final maçı 23 Temmuz Perşembe günü TSİ 11.00’de oynanacak.

Milletler Ligi’nde çeyrek finalde rakip Kanada: A Milli Kadın Voleybol Takımı’nın kadrosu açıklandı

Fotoğraf: Türkiye Voleybol Federasyonu

18.07.2026 10:10

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda 3 Filistinli hayatını kaybetti

Hastane kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail'e ait "Quadcopter" tipi İHA, Zeytun Mahallesi'nde Devle Kavşağı yakınında toplanan Filistinlileri hedef aldı.

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırıda 3 Filistinli hayatını kaybetti

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!