17.07.2026 17:59

Sen başından bu yana ikinci: İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 10 zam

İstanbul’da elektronik tam bilet 42 liradan 46.20 liraya, “Mavi Kart” aylık abonman ücreti 3 bin 298 liradan 3 bin 628 liraya yükseltildi.

Sen başından bu yana ikinci: İstanbul'da toplu ulaşıma yüzde 10 zam

Arşiv fotoğraf: Şebnem Coşkun/AA

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisinde, kentte otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 10 zam yapılmasına ilişkin teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.

İBB Meclisi temmuz ayı toplantılarının üçüncü oturumu Meclis 2. Başkanvekili Gencay Özcan başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında yapıldı.

Mecliste, kentteki otobüs, metro, metrobüs, minibüs ve vapur gibi toplu ulaşım araçları ile taksi ve okul servislerine yüzde 10 zam yapılmasını içeren "Toplu Ulaşım Ücret Tarifesi Düzenlemesi" başlıklı gündem maddesi görüşüldü.

Tam bilet 46.20 lira

Bu kapsamda, elektronik tam biletin 42 liradan 46.20 liraya, öğrenci biletinin 20.50 liradan 22.55 liraya, "Mavi Kart" aylık abonman ücretinin 3 bin 298 liradan 3 bin 628 liraya, öğrenci aylık abonman ücretinin 593 liradan 653 liraya çıkarılması istendi.

Metrobüste 1 duraklık yolculuk ücreti 30.07 liradan 33.08 liraya, 34-43 ve üstü duraklık yolculuk ücreti 62.35 liradan 68.59 liraya çıkarılması teklifte yer aldı.

Marmaray'da 1-3 istasyon arası yolculuk ücretinin 34 liradan 37.40 liraya, 36-43 istasyon arası yolculuk ücretinin ise 74.70 liradan 82.17 liraya yükseltilmesi önerildi.

Deniz yolu taşımacılığında Üsküdar-Eminönü seferinin ücretinin 53.20 liradan 58.52 liraya, Kadıköy-Eminönü ile Kadıköy-Beşiktaş seferlerinin ücretinin 59.28 liradan 65.21 liraya, Bostancı-Adalar sefer ücretinin 156.26 liradan 171.89 liraya çıkarılması teklif edildi.

Taksi, minibüs ve servislerde de artış

Taksimetre açılış ücretinin 65.40 liradan 71.94 liraya, mesafe ücretinin kilometre başına 43.56 liradan 47.92 liraya, zaman tarifesi ücretinin saatte 544.45 liradan 598.90 liraya, kısa mesafe ücretinin ise 210 liradan 230 liraya yükseltilmesi talep edildi.

Minibüslerde “indi-bindi” diye tarif edilen kısa mesafe ücretinin 4 kilometreye kadar olan mesafede 39 liradan 43 liraya, 4 ila 7 kilometre arasında 41 liradan 45 liraya, 7 ila 11 kilometre arasında 42 liradan 46 liraya, 11 ila 15 kilometre arasında 43 liradan 47 liraya, 15 ila 20 kilometre arasında 47 liradan 52 liraya, öğrenci ücretinin ise 25 liradan 28 liraya yükseltilmesi istendi.

Okul servis ücretlerinde 0 ila 1 kilometre arası mesafe ücretinin 4 bin 51 liradan 4 bin 456 liraya, personel servis ücretlerinin ise 2 bin 284,54 liradan 2 bin 512,99 liraya yükseltilmesi talebi söz konusu gündem maddesinde yer alırken yeni tarifenin 20 Temmuz'dan itibaren geçerli olacağı kaydedildi.

İBB’de AKP’li ve MHP’li üyeler itiraz etti. Mecliste yapılan oylamada, kentteki toplu ulaşım ile taksi ve okul servislerine yüzde 10 zam yapılmasını içeren “Toplu Ulaşım Ücret Tarifesi Düzenlemesi" başlıklı gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Kentte toplu ulaşıma 12 Şubat 2026 tarihinde yüzde 20 zam yapılmıştı.

(Ekonomi Servisi)

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.07.2026 12:46 / Güncelleme: 14:24

Christopher Nolan'ın yeni filmi The Odyssey vizyonda: Oyuncu kadrosuyla gündemde

Christopher Nolan'ın Homeros'un Odysseia destanını beyaz perdeye taşıdığı yeni filmi The Odyssey, oyuncu kadrosu ve büyüleyici sahneleriyle dünya çapında izleyiciyle buluştu.

Christopher Nolan'ın yeni filmi The Odyssey vizyonda: Oyuncu kadrosuyla gündemde

Görsel: Odyssey filminin afişleri

17.07.2026 15:07

Macaristan'da eski Dışişleri Bakanı hakkında soruşturma başlatıldı

Macaristan, eski Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto hakkında "Rusya bağlantıları" iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Macaristan'da eski Dışişleri Bakanı hakkında soruşturma başlatıldı

Fotoğraf: Ljubomir Žarković/Unsplash

17.07.2026 16:19 / Güncelleme: 16:37

Çapa yemekhane işçilerinin direnişi 7'nci gününde sürüyor: 'Burada tam bir sömürü şebekesi kurulmuş'

Çapa Tıp Fakültesi'nde mesajla işten atılan yaklaşık 100 yemekhane işçisinin kadrolu işe iade direnişi sürüyor. İşçileri ziyaret eden EMEP Milletvekili İskender Bayhan, rektörlüğü göreve çağırdı.

Çapa yemekhane işçilerinin direnişi 7'nci gününde sürüyor: "Burada tam bir sömürü şebekesi kurulmuş"

Fotoğraf: Barış Salık/Evrensel

17.07.2026 17:52

Büyükçekmece Belediyesi davası: Savcı belediye başkanının tutukluğunun devamını istedi

Büyükçekmece Belediyesi Davası'nın ikinci gününde ara mütalaasını sunan duruşma savcısı; Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün tutukluluğunun devamını istedi.

Büyükçekmece Belediyesi davası: Savcı belediye başkanının tutukluğunun devamını istedi

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!