17.07.2026 11:56 / Güncelleme: 12:22

Nasuh Mahruki tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Eski AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin sosyal medya paylaşımı nedeniyle tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Nasuh Mahruki tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi

Fotoğraf: DHA

Arama Kurtarma Derneğinin (AKUT) kurucu başkanı Nasuh Mahruki, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçlamasıyla Güney Afrika dönüşü sonrası evinden gözaltına alınan Mahruki, emniyetteki ifadesinde paylaşımın kendisine ait olduğunu belirtti ve sözlerinin arkasında durdu. Suç işlemediğini söyleyen Mahruki, tutuklama talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

"Bilerek engellenmemiş bir darbe girişimi"

Mahruki'nin gözaltına alınmasına gerekçe gösterilen sosyal medya paylaşımında şu ifadeler yer alıyordu:

"15 Temmuz önceden fark edilmiş ancak rejim değişikliği için bir fırsat olarak görülerek bilerek engellenmemiş kontrollü bir şekilde kalkışılmasına müsaade edilmiş bir darbe girişimidir. Baş planlayıcısı ABD’dir, Fil’i feda etmiş, Vezir’i almıştır, Erdoğan’ı Şah yapmış Türk milletini Mat etmiştir."

"Paylaşım benim"

Mahruki, karakoldaki ifadesinde, söz konusu sosyal medya hesabının kendisine ait olduğunu ve paylaşımı kendisinin yaptığını belirtti. Hakkındaki suçlamaları reddeden ve serbest bırakılmayı talep eden Mahruki, karakolda şu ifadeleri kullandı:

"15 Temmuz'un daha önceden fark edilmiş olduğu devletin resmi kayıtlarında, Ankara Cumuhriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturmada, o zamanki adıyla Gülen Cemaatinin ordu içerisinde bir hazırlık içinde olduğuna dair bilgiler geçiyordu. Bir binbaşının girişimden 40 gün önce bu yönde hazırlık yapıldığı ihbarı vardı. Aynı zamanda Rus istihbaratının bu konu hakkında uyardığı bilinmektedir. Daha yakın zamanda dönemin MİT Müşteşarı Hakan Fidan'ın kendisini dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ı bizzat uyardığı yönünde beyanı vardır, orduyu içeride tutmasıyla alakalı. Gülen Cemaatinin YAŞ kararları öncesinde tasfiye edileceğini bildiği için böyle bir kalkışmayı öne almak zorunda kaldılar. Nitekim onlarında elleri ayaklarına dolandı. Sayın Cumuhurbaşkanı bu kalkışmayı olay başladıktan sonra eniştesinden öğrendiğini söyledi. Dolayısıyla devletin ilgili birimleri bu kalkışmadan birden fazla kaynaktan haberdar oldukları halde gecikerek müdahele edilmiştir, bu yüzden 251 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Polis Özel Harekat Başkanlığı uçaklarla bombalanarak çok sayıda şehit vermiştir. Bu gecikmenin çok ağır bedeli, her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gibi benim de canımı çok yakmıştır. En önce eleştirdiğim konu budur. Bu gecikme neden yaşandı?"

"Bu işin planlayıcısı ABD'dir"

İfadesinde, 15 Temmuz darbe girişiminin sonucu olarak parlamenter demokratik rejimin sona erdiğini belirten Mahruki, ABD'nin eski Ortadoğu şefi Paul Henze'nin Türkiye için, "Cumhuriyeti kuranlar işi sıkı tutmuşlar, sağlam temellere dayandırmışlar. Hükümeti ikna ediyoruz, Meclis çıkıyor karşımıza. Meclisi ikna ediyoruz yargı çıkıyor karşımıza. Yargıyı ikna ediyoruz ordu çıkıyor karşımıza. ABD çıkarları için Türkiye'de tek adam rejimi kurulması gerekmektedir" ifadelerini kullandığını aktardı. Mahruki ayrıca ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack'ın sık sık Ortadoğu ülkeleri için en uygun rejimin monarşi olduğunu söylediğini anımsatarak, "Rejimimiz kuvvetlerin birleşitirildiği başkanlık sistemine geçmiştir" dedi.

Mahruki, "Bu işin planlayıcısı ABD'dir. Ben burada satranç oyunundaki taşlara benzetme yapmaya çalıştım. Fil, ABD'nin beslediği herkesçe bilinen Gülen Cemaatidir. Vezir, parlementer sisteme dayanan kuvetler ayrılığı ilkesinin bulunduğu Cumhuriyetimizdir. Şah dediğim Cumhurbaşkanı yetkilerinin yeni dönemde kuvvetler birliğine dönüşmesidir. Mat dediğim ise Türk milletinin parlementer sistemi, kuvvetler ayrılığı ilkesini kaybetmesidir" diye konuştu.

"Suçlama bu paylaşımdan nasıl çıkarıldı, anlamadım"

Paylaşımı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" amacıyla yapmadığını anlatan Mahruki, "Üzerime atılı olan suçlamanın bu paylaşımdan nasıl çıkarıldığını anlamadım. Asıl eleştirdiğim ABD'dir ve Gülen Cemaatinin darbeye kalkışacağını önceden bildiği halde, bunca acının yaşanmasına sebep olan, gecikerek müdahale eden ilgili devlet birimleridir. Bu darbenin kazananı ABD'dir. Üzerime atılı olan suçlamayı işlemediğim için serbest bırakılmayı talep ediyorum" dedi.

(Haber Merkezi)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
17.07.2026 06:12 / Güncelleme: 06:30

Kuzey serinliyor, güney kavruluyor: Meteoroloji'den 14 il için gök gürültülü sağanak uyarısı

Türkiye iki farklı hava dalgasının etkisinde. Güneydoğu'da termometreler 41 dereceyi aşarken, kuzeydeki 14 il için gök gürültülü sağanak uyarısı yapıldı. Marmara ve Ege'de ise rüzgar sert esecek.

Kuzey serinliyor, güney kavruluyor: Meteoroloji'den 14 il için gök gürültülü sağanak uyarısı

Fotoğraf: Azaz Ahmad/Unsplash

17.07.2026 10:48 / Güncelleme: 11:01

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı: 'İran'a yönelik 6 günlük saldırı dalgası sona erdi'

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı, İran'a yönelik altı gün boyunca aralıksız süren hava saldırılarının sona erdiğini duyurdu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı: "İran'a yönelik 6 günlük saldırı dalgası sona erdi"

Fotoğraf: CENTCOM

17.07.2026 09:16

UEFA Konferans Ligi'nde ilk tur sona erdi: Sürpriz sonuçlar ve tur atlayan ekipler

UEFA Konferans Ligi'nde ikinci eleme turu öncesi tablo netleşti. Dinamo City, Inter Turku, RFS, Ballkani ve Dinamo Minsk'in de aralarında bulunduğu 23 takım tur atladı.

UEFA Konferans Ligi'nde ilk tur sona erdi: Sürpriz sonuçlar ve tur atlayan ekipler

UEFA Konferans Ligi

17.07.2026 11:35

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Kaman Fen Lisesi'ndeki eziyet iddiaları 5 yıldır aydınlatılmadı

EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Kaman Borsa İstanbul Fen Lisesi pansiyonundaki sistematik şiddet iddialarını ve 5 yıldır sonuçlandırılmayan soruşturmayı Meclis gündemine taşıdı.

EMEP Milletvekili Sevda Karaca: Kaman Fen Lisesi'ndeki eziyet iddiaları 5 yıldır aydınlatılmadı
17.07.2026 09:24 / Güncelleme: 09:56

OSB atıkları Nizip Çayı’na zehir saçıyor: Halk arıtma tesisi istiyor

Antep Başpınar OSB’den bırakılan kimyasal atıklar Nizip Çayı’nı ve Hancağız Barajı’nı kirletiyor. Tarım ve hayvancılığın zarar gördüğünü belirten yurttaşlar, arıtma tesisi kurulmasını istiyor.

OSB atıkları Nizip Çayı’na zehir saçıyor: Halk arıtma tesisi istiyor

Fotoğraf: MA

17.07.2026 02:10

Sinan Ateş ve Ayhan Bora Kaplan davalarına bakan mahkemede tüm heyet değişti

Sinan Ateş ve Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davalarını yürüten Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, mahkeme başkanının ardından heyet üyeleri de değişti. Mahkeme başkanlığı görevine hâkim Çağrı Canca getirildi.

Sinan Ateş ve Ayhan Bora Kaplan davalarına bakan mahkemede tüm heyet değişti

Sinan Ateş | Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!