15.07.2026 15:58

Uçaklar neden beyaz renge boyanıyor?

Havalimanlarında ve gökyüzünde gördüğümüz yolcu uçaklarının büyük bölümü beyaz renkte. Bunun nedeni estetik tercihten çok güvenlik, yakıt tasarrufu, bakım kolaylığı ve mühendislik gereklilikleri.

Uçaklar neden beyaz renge boyanıyor?

Fotoğraf: willy wo/Unsplash

Mehmet Özer
[email protected]


Havalimanlarında körüklere yanaşmış ya da 10 bin metre yükseklikte süzülen yolcu uçaklarına bakıldığında dikkat çeken en belirgin ortak özellik, gövdelerinin ezici bir çoğunlukla beyaza boyanmış olmasıdır. Havayolu şirketlerinin logoları ve kuyruk tasarımları farklılık gösterse de ana gövdedeki bu "beyaz standart", estetik bir tercihin çok ötesinde, tamamen mühendislik, ekonomi ve güvenlik gerekçelerine dayanıyor.

Termal yönetim ve "güneş kremi" etkisi

Uçakların beyaz tercih etmesinin en birincil sebebi fizik kurallarıdır. Beyaz renk, üzerine düşen güneş ışığının ve radyasyonun neredeyse tamamını yansıtır.

Isı kontrolü: Koyu renkler güneş ışığını emip ısıya dönüştürürken, beyaz renk uçağın gövdesinin (fuselage) aşırı ısınmasını önler. Bu durum, uçak park halindeyken kabin içinin serin kalmasını kolaylaştırır ve klima sistemlerinin yükünü azaltarak ciddi miktarda enerji tasarrufu sağlar.

Malzeme koruması: Modern uçaklar, karbon fiber ve güçlendirilmiş plastik gibi kompozit malzemelerden üretilir. Bu malzemeler yüksek ısıya maruz kaldıklarında yapısal zayıflık gösterebilir. Beyaz boya, malzemelerin ömrünü uzatan koruyucu bir kalkan görevi görür.

Yapısal hasarların kolay tespiti

Havacılıkta güvenlik her şeyden önce gelir. Uçaklar her uçuştan önce ve sonra teknisyenler tarafından gözle muayene edilir.

Görünürlük: Metal yorgunluğu çatlakları, göçükler, korozyon (paslanma), yağ sızıntıları veya kuş çarpmalarından kaynaklanan hasarlar, beyaz zemin üzerinde kendisini anında belli eder. Koyu renkli bir gövdede mikro çatlakları ya da sızıntıları fark etmek çok daha zordur.

Renkli tasarımlar için üst üste çok katmanlı boya gerekir. Bu da uçağa yaklaşık 200-300 kg ek yük getirir. Daha ağır uçak, daha fazla yakıt tüketimi demektir.

Güneş ışınları ve atmosferik koşullar renkli boyaları hızla soldurur. Beyaz boya ise rengini çok daha uzun süre korur, böylece uçağın sık sık yeniden boyanması (ki bu işlem yüz binlerce dolara mal olur) gerekmez.

Havayolu şirketleri uçakları genellikle kiralar (leasing). Beyaz bir uçağı başka bir şirkete satmak veya kiralamak kolaydır; yeni şirket sadece kendi logosunu yapıştırarak uçağı hızla devreye alabilir.

Havada görünürlük ve vahşi yaşam güvenliği

Beyaz gövde, sadece yerdeki teknisyenler için değil, havadaki diğer unsurlar için de avantaj sağlar.

Yapılan araştırmalar, beyaz gövdeli uçakların kuşlar tarafından daha kolay fark edildiğini ve bu sayede kuş çarpması (bird strike) vakalarının azaldığını gösteriyor. Koyu renkli uçaklar gökyüzü veya arka planla kolayca karışabildiği için kuşlar tarafından geç fark edilebiliyor.

Olası bir kaza durumunda, beyaz bir gövdeyi denizde veya karada (özellikle ormanlık alanlarda) havadan tespit etmek çok daha kolaydır.

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
15.07.2026 12:41 / Güncelleme: 14:13

Stripe, PayPal’ı satın alıyor: PayPal Türkiye’ye geri mi dönüyor?

Stripe ve Advent’in PayPal’ı satın almak için 53 milyar dolarlık teklif verdi. Tahminlere göre bu hamle, 2016 yılından beri Türkiye'de yasaklı olan ödeme aracının geri dönüş kapısını aralayabilir.

Stripe, PayPal’ı satın alıyor: PayPal Türkiye’ye geri mi dönüyor?

Görsel: Pixabay

15.07.2026 14:11

İsrail ordusu, Filistinlilere ait 3 katlı binayı yıktı

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentinde Filistinlilere ait 3 katlı binayı "ruhsatsız" olduğu iddiasıyla yıktı.

İsrail ordusu, Filistinlilere ait 3 katlı binayı yıktı

Fotoğraf: IDF Spokesperson's Unit photographer/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

15.07.2026 14:25

Tolga Şirin'den AYM kararlarına tepki: 'Sosyal devlet ilkesini aşındıran düzenlemelere vize veriliyor'

Prof. Dr. Tolga Şirin, Anayasa Mahkemesinin son 15 yılda sosyal devlet ilkesini zayıflatan çok sayıda düzenlemeyi Anayasa'ya aykırı bulmadığını belirterek, bu kararların Türkiye'nin sosyoekonomik gerçeklerinden uzak olduğunu söyledi.

Tolga Şirin'den AYM kararlarına tepki: "Sosyal devlet ilkesini aşındıran düzenlemelere vize veriliyor"

Fotoğraf: Tolga Şirin'in X hesabından 

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!