13.07.2026 15:37

Turnalık Yaylası'nda maden çalışmalarına tepki sürüyor: 'Sularımız kesildi, hayvanlarımız susuz kaldı'

Ordu'nun Korgan ilçesindeki Turnalık Yaylası'nda maden sondaj çalışmalarına karşı direniş sürüyor. Yayla sakinleri, su kaynaklarının zarar gördüğünü, hayvanlarının susuz kaldığını belirterek çalışmaların durdurulmasını istedi.

Turnalık Yaylası'nda maden çalışmalarına tepki sürüyor: "Sularımız kesildi, hayvanlarımız susuz kaldı"

Fotoğraf: ANKA

Ordu — Ordu’nun Korgan ilçesinde yurttaşlar, Taşyapı firmasının Turnalık Yaylası’ndaki maden sondaj çalışmalarına karşı direnişini sürdürüyor. Sularının kesildiğini ve hayvanlarının susuz kaldığını belirten yayla sakinleri, çalışmaların durdurulmasını istedi.

Ordu’nun Korgan ilçesine bağlı Turnalık Yaylası’nda Taşyapı firmasının yürüttüğü maden sondaj çalışmalarına karşı yaklaşık 20 aydır devam eden direniş sürüyor. Firma mühendislerinin sondaj alanına gitmesine dün izin vermeyen yurttaşlar, bugün de çalışmaların durdurulması talebiyle tepkilerini dile getirdi.

Yayla sakinleri, sondaj çalışmaları nedeniyle su kaynaklarının zarar gördüğünü, hayvanlarının susuz kaldığını ve yaşam alanlarının tehdit altında olduğunu belirterek, yağmur ve çamura rağmen nöbet tutmaya devam ettiklerini anlattı.

“Hayvanlar susuz”

Yurttaşlar, şirket yetkilileri ile kamu kurumlarının kendilerini dinlemediğini öne sürerek, “Bizim canımız yanıyor. Hayvanlarımız su bulup içemiyor. Günlerdir yağmurun, çamurun içinde bekliyoruz. Yetkililer ortada yok. Siz sularımızı keserken bize sordunuz mu? ‘Size nasıl bir zarar veriyoruz’ diye soran olmadı. Hayvanlarımız zarar görüyor. Bunun hesabını kim verecek?” dedi.

Bir başka yurttaş ise yaylada kuşaklardır yaşadıklarını belirterek, hayvancılığın tek geçim kaynakları olduğunu söyledi. Yurttaş, “Bu yaylada yüzlerce yıldır yaşıyoruz. Hayvanlarımız olmazsa geçinemeyiz. Hayvancılık yapamazsak devlete nasıl vergi vereceğiz? Başka bir gelirimiz yok. Biz sadece yaşam alanlarımızı korumaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Yetkililer sesimizi duysun”

Şirketin gerekli izin belgelerini göstermediğini iddia ederek, yetkililere çağrıda bulunan yayla sakinleri, “Eğer burada çalışma hakları varsa izin belgelerini göstersinler. Belgeleri görmek istiyoruz. Sesimizi duysunlar. Hayvanlarımız susuz kaldı, yaşam alanlarımız zarar görüyor. Biz bu yaylayı korumayacaksak kim koruyacak?” diye konuştu.

(ANKA)

Evrensel 31 yaşında!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
13.07.2026 12:28 / Güncelleme: 12:45

Kedilerin birbirini yalaması her zaman sevgi göstergesi olmayabilir

Ghent Üniversitesi araştırmacılarının yürüttüğü çalışma, kedilerin "allogrooming" olarak bilinen karşılıklı temizlenme davranışının her zaman dostça olmadığını ortaya koydu.

Kedilerin birbirini yalaması her zaman sevgi göstergesi olmayabilir

Fotoğraf: Ayelt van Veen/Unsplash

13.07.2026 05:48

Bodrum'da restoranda silahlı saldırı: 28 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Muğla'nın Bodrum ilçesinde bir restoranda arkadaşlarıyla oturan Muhammer Bilik, tuvalet dönüşü uğradığı silahlı saldırı sonucu ensesinden vurularak yaşamını yitirdi.

Bodrum'da restoranda silahlı saldırı: 28 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

13.07.2026 11:18 / Güncelleme: 11:47

'78 Can İçin Adalet Yürüyüşü' 3. gününde: 'Bu yürüyüşün sorumluluğu her geçen gün daha da büyüyor'

Bolu'daki Grand Kartal Otel yangınında yakınlarını kaybedenlerin Ankara'ya başlattığı adalet yürüyüşü 3. gününde Gerede'ye ulaştı. Yakın zamanda yaşanan başka facialarda yaşamını yitirenlerin aileleri de yürüyüşe destek veriyor.

'78 Can İçin Adalet Yürüyüşü' 3. gününde: 'Bu yürüyüşün sorumluluğu her geçen gün daha da büyüyor'

Fotoğraf: ANKA

13.07.2026 13:04

Kızıltepe’nin ‘kuyubaşları’: 'Fatura ve kira ödemeden otururuz diye geldik, toprağa ve mülk sahibine bağımlıyız'

Mardin Kızıltepe’nin sınır köylerinde günde beş kez su çekilen kuyuların etrafında yaşayan mülteci aileler, adeta tecrit hayatı yaşıyor: “Biz buraya kira ödemeden otururuz diye geldik ama hem toprağa hem de mülk sahibine tamamen bağımlı haldeyiz."

Kızıltepe’nin ‘kuyubaşları’: “Fatura ve kira ödemeden otururuz diye geldik, toprağa ve mülk sahibine bağımlıyız"
13.07.2026 15:17

Şüpheli ölümler kadın cinayetlerini geçti: Devlet dosyaları kapatıyor, aileler adalet peşinde koşuyor

KCDP, 2026’nın ilk yarısında 150 kadın cinayeti ve 151 şüpheli ölüm yaşandığını açıkladı. Şüpheli ölümlerin cinayetleri geçtiğini belirten aileler, dosyaların etkin soruşturma yapılmadan kapatılmasına ve cezasızlığa tepki gösterdi.

Şüpheli ölümler kadın cinayetlerini geçti: Devlet dosyaları kapatıyor, aileler adalet peşinde koşuyor

Fotoğraf: Evrensel

13.07.2026 11:50 / Güncelleme: 12:25

5 ayda 303 çocuk yaşamını yitirdi: Bakan Göktaş'a soru önergesi

FİSA raporunu kaynak gösteren Çiçek, 2026'nın ilk 5 ayında 303 çocuğun can verdiğini belirterek; MESEM, iş cinayetleri ve bakım kuruluşlarındaki ölümleri Bakan Göktaş'a sordu, kamusal koruma mekanizmalarının yetersizliğine dikkat çekti.

5 ayda 303 çocuk yaşamını yitirdi: Bakan Göktaş'a soru önergesi

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!