13.07.2026 06:37 / Güncelleme: 09:55

ABD saldırdı, İran füze ve İHA'larla karşılık verdi: Bahreyn'de sirenler çaldı, Ürdün'de uçuşlar durdu

ABD'nin Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere müdahale etmesini gerekçe göstererek İran'ı vurmasının ardından Tahran, bölgedeki ABD üslerine füze ve İHA'larla karşılık verdi. Bahreyn'de sirenler çalarken, Ürdün uçuşları askıya aldı.

ABD saldırdı, İran füze ve İHA'larla karşılık verdi: Bahreyn'de sirenler çaldı, Ürdün'de uçuşlar durdu

Temsili görsel | Fotoğraf: DHA

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki ticari gemilere yönelik "Saldırma kapasitesini zayıflatmak" gerekçesiyle yeni saldırılar başlattı. ABD'nin sabaha karşı düzenlediği saldırılarda, Huzistan eyaletine bağlı Mahşehr kentinde ilk belirlemelere göre bir kolluk kuvveti hayatını kaybettiği, dört kişi de yaralandı.

CENTCOM, yaptığı açıklamada, İran'a yönelik yeni başlatılan saldırılara ilişkin bilgileri paylaştı. Açıklamada, "CENTCOM kuvvetleri, bugün (ABD) doğu yakası yerel saatiyle 17.00'de, Hürmüz Boğazı'ndan serbestçe geçiş yapan sivil denizcilere ve ticari gemilere saldırma kapasitesini zayıflatmayı sürdürmek amacıyla, İran'a yönelik yeni saldırılar başlattı" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, bu saldırıların gerçekleştirilmesi talimatının, İran'dan hesap sorulması amacıyla ABD Başkanı Donald Trump tarafından verildiği vurgulandı.

Bu açıklamanın ardından İran'ın Bender Abbas, Sirik ve Cask kentleri ile Keşm Adası'nda patlama sesleri duyuldu.

İran karşılık verdi

AA'da yer alan habere göre İran, devam eden saldırılara karşılık ABD üslerine yönelik füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırıları başlattı.

Ürdün'de uçuşlar askıya alındı

Bahreyn'de İran'ın misilleme saldırısı nedeniyle sirenler çaldı; yetkililer, halka güvenli bölgelere gitmeleri çağrısında bulundu.

Bahreyn İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, hava saldırıları nedeniyle ülke genelinde alarm sisteminin devreye girdiği belirtildi. Açıklamada, "Vatandaşlarımızdan ve ülkede ikamet edenlerden sakin kalmalarını, en yakın güvenli bölgeye gitmelerini ve gelişmeleri resmi kanallardan takip etmelerini istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Öte yandan yerel medyada yer alan haberlerde, füze saldırılarının ardından Ürdün'ün başkenti Amman'da uçuşların askıya alındığı belirtildi.

Hürmüz'den geçmeye çalışan iki gemiye müdahale

İran Devrim Muhafızları Ordusu, sistemlerini kapatarak Hürmüz Boğazı'ndan izinsiz geçmeye çalışan iki gemiye müdahalede bulunulduğunu açıkladı.

Yapılan açıklamaya göre, söz konusu gemilerin sistemlerini kapatarak İran'ın belirlediği rota dışında Hürmüz Boğazı'nı geçmeye çalıştığı ve Devrim Muhafızları Ordusunun her iki gemiyi de durdurduğu belirtildi.

Yaşanan bu gelişme üzerine ABD ordusunun İran'ın güney kıyılarına saldırı düzenlediği, İran Silahlı Kuvvetlerinin misilleme olarak Ürdün'deki Prens Hasan Hava Üssünde bulunan füze ve yakıt depolarını füze ve insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldığı kaydedildi.

Ürdün: İran'dan atılan dört füze engellendi

Ürdün Silahlı Kuvvetlerinden yapılan açıklamada, İran topraklarından atılan dört füzenin hava savunma sistemlerince engellendiği kaydedildi. Açıklamada, duyulabilecek patlama seslerinin hava savunma sistemlerinin saldırıları önlemesinden kaynaklandığı belirtilerek, halka ilgili makamların güvenlik talimatlarına uyma çağrısı yapıldı.

Huzistan'da bir kişi öldü, dört kişi yaralandı

İran'ın yarı resmi Tesnim Haber Ajansına göre, Huzistan Vali Yardımcısı Veliyullah Hayati, ABD'nin saldırısında kullanılan mühimmatlardan birinin Mahşehr'deki tarımsal su pompa istasyonuna isabet ettiğini, saldırıda bir kolluk kuvvetinin hayatını kaybettiğini ve dört kişinin yaralandığını söyledi.

(Dış Haberler)
13.07.2026 06:07

Termometreler 42 dereceyi görecek: Güneydoğu kavrulurken Trakya, Karadeniz ve Toroslar'da yağış bekleniyor

Yurdun büyük bölümünde az bulutlu ve güneşli bir hava hakimken, kuzey ve iç kesimler için yağış uyarısı geldi. Güneydoğu Anadolu'da ise termometreler 40 derecenin üzerini görmeye devam edecek.

Termometreler 42 dereceyi görecek: Güneydoğu kavrulurken Trakya, Karadeniz ve Toroslar'da yağış bekleniyor Fotoğraf: Sefa Karacan/AA
12.07.2026 21:57

Trump'ın açıklaması sonrası FIFA karıştı: Infantino için kritik süreç başladı

FIFA Başkanı Gianni Infantino'nun 2030 Dünya Kupası'nı 64 takıma çıkarma planı tartışılırken, ABD Başkanı Donald Trump'ın kırmızı kart cezasına müdahale ettiği yönündeki iddialar gündeme geldi.

Trump'ın açıklaması sonrası FIFA karıştı: Infantino için kritik süreç başladı
13.07.2026 09:39

Galatasaray'ın yeni 10 numarası kim olacak? Transferde anlaşma sağlandığı iddia edildi

Galatasaray'ın, yeni sezon öncesi 10 numara transferi için Paraguaylı futbolcu Julio Enciso ile anlaşma sağladığı iddia edildi. Öte yandan Ali Naci Küçük, sarı-kırmızılıların bu bölge için 5-6 farklı isimle görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi.

Galatasaray'ın yeni 10 numarası kim olacak? Transferde anlaşma sağlandığı iddia edildi

Fotoğraf: DHA

12.07.2026 23:11

Bayrampaşa'da 300. gün yürüyüşü: 'Biz yalnızca adalet istiyoruz'

CHP'li belediyelere yönelik operasyonlarda tutuklanan Bayrampaşa Belediye Başkanı Hasan Mutlu ve beraberindeki isimlerin tutukluluğunun 300. gününde Bayrampaşa'da "Adalet Yürüyüşü" düzenlendi.

Bayrampaşa'da 300. gün yürüyüşü: "Biz yalnızca adalet istiyoruz"

Fotoğraf: ANKA

13.07.2026 07:24 / Güncelleme: 09:47

Suikast iddiası ortaya atılmıştı: ABD'li Senatör Lindsey Graham'ın ölüm nedeni belli oldu

Kiev ziyaretinden hemen sonra hayatını kaybeden ABD'li Senatör Graham'ın ölümü hakkında suikast iddiası ortaya atılmıştı. ABD Başkanı Donald Trump, "Şüpheli bir durum yok, ani bir kalp krizi" açıklamasını yaptı.

Suikast iddiası ortaya atılmıştı: ABD'li Senatör Lindsey Graham'ın ölüm nedeni belli oldu

Fotoğraf: Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!