20 Haziran 2013 10:08

DAY-MER Festivali'nde Türkiye örnek gösterildi

Londra’da faaliyet yürüten Türk ve Kürt Toplumu Dayanışma Merkezi (DAY-MER), 24. Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde düzenlediği panelde, İngiltere’deki sınıf hareketi ve kemer sıkma politikalarını tartıştı. Dün, Londra Toplum Merkezinde yapılan panele, Öğretmenler Sendikası (NUT) Genel Sekreter Yardımcıs

DAY-MER Festivali'nde Türkiye örnek gösterildi
Paylaş
Arif Bektaş

Yoğun ilginin olduğu ve İngiliz, siyah, Asyalı ve Türkiyelilerin karışık olduğu panelde, ilk konuşmayı yapan Oktay Şahbaz, DAY-MER Festivali’nin işçi ve emekçiler için bir mevzi olduğunu ve bu doğrultuda sendikaların da destek vererek festivalin büyüyerek yoluna devam ettiğini söyledi. İngiltere’deki zenginlerin 35 milyar ek kâr yaptıklarına dikkat çeken Şahbaz, kemer sıkma politikalarına karşı işçi ve emekçilerle birlikte göçmenlerin de yer almasının önemine değindi.

'YALAN SÖYLÜYORLAR'

Daha sonra söz alan NUT Genel Sekreter Yardımcısı Kevin Courtney, Türkiye’deki halkın direnişini selamlayarak sözlerine başladı. DAY-MER Festivali’nin bir etkinliğine katılmaktan onur duyduğunu belirten Courtney, hükümetin tasarruf politikalarının hiç birinin hayat bulmadığını söyleyerek, çeşitli yalanlarla krizin yükünü işçi ve emekçilere yıktığına dikkat çekti. Eğitim Bakanının yalan söyleyerek her okulun yaz tatillerini de değiştirmeye çalıştığını söyleyen Courtney, birlikte mücadele ederek, hükümetin planlarını bozmak gerektiğini de belirtti. Önümüzdeki hafta yapılacak bir günlük grevin yanı sıra, sonbaharda da bir kaç grevin eğitim alanını etkileyeceğini belirten Courtney, Türkiye’deki direniş ruhunun İngiltere’ye taşınması gerektiğine inandığını sözlerine ekledi.

'BİRLİKTE DAHA FAZLA ÇALIŞMALIYIZ'

Panelin bir diğer konuşmacısı PCS Genel Sekreter Yardımcısı Chris Baugh da konuşmasında DAY-MER Festivali’nin giderek daha fazla önem kazandığını ve aynı düşünceler etrafında birleşirken, birlikte daha fazla çalışmanın örgütlenmesinin önemine değindi. İşçi ve emekçilerin talepleri etrafında birleşmenin önemli olduğunu ve DAY-MER Festivali’nin bunu başarmak için önemli bir araç olduğunu söyleyen Baugh, Türkiye’deki sendikalarla da birlikte dayanışma çalışmaları yapmanın önemine değindi. Genel grev dahil bir çok eyleme PCS olarak hazır olduklarını belirten Baugh, etkili eylemler örgütlemenin bugünün acil sorunu olduğunu söyledi.

'İNGİLTERE'DE GENEL GREV ZAMANI'

UCU Conel Şube Sekreteri Jeny Sutton da konuşmasında, Türkiye’deki mücadelenin ve ayaklanmanın kendisini etkilediğini ve İngiltere’deki hareketi de coşkulandırdığını belirterek, İngiltere’de de benzer şeylerin yapılması gerektiğini söyledi. Sutton, sendika bürokrasisini kırıp genel grev yapmanın zamanının geldiğini vurgulayarak, Arap Baharı, Yunanistan, İtalya, İspanya ve Türkiye halklarının mücadelesinin İngiltere’deki hareketi de etkilemesi umudunu taşıdığını söyledi. Sutton, 3 milyon çocuğun açlık sınırının altında yaşayan İngiltere’de, tabandan örgütlenen bir genel grevin ihtiyaç olduğunu belirtti.

Son olarak söz alan DAY-MER Gençlik Komisyonu Üyesi ve Gezi Parkı direnişi için Londra’dan Türkiye’ye giden heyet üyesi Oktay Cinpolat, Türkiye’deki gelişmelere değinerek, heyetin karşılaştıklarına değindi.

Yoğun ilginin olduğu ve dikkatle dinlenen panelde, söz alan bir çok kişi, daha mücadeleci bir hareketin İngiltere’de gelişmesi gerektiği ve bunun da sendikaların öncülüğünde olması gerektiğini vurguladı.

FESTİVAL DEVAM EDİYOR

DAY-MER 24. Kültür ve Sanat Festivali, yarın yapılacak Gençlik Şenliği ile devam edecek. 28 Hazirandan itibaren oynanacak O.B.E.B adlı tiyatro oyunu 8 defa sahnelenecek. 29 Haziranda ise çocuk şenliği yapılacak ve 5 Temmuz günü ise Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan’ın da konuşmacı olarak katıldığı “Emek Barış ve Demokrasi Mücadelesi” konulu panel olacak. Son olarak da binlerce kişinin katılacağı Park Şenliği 7 Temmuz günü gerçekleştirilecek. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya ile nükleer görüşülecek

SONRAKİ HABER

Haber-Sen TRT’ye çağrı yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...