11.07.2026 15:37 / Güncelleme: 16:50

Emeklileri ilgilendiren karar: Yargıtay maaş kesintisine 'dur' dedi

Yargıtay 10’uncu Hukuk Dairesi, fiilen çalışmadığı halde işveren tarafından SGK'ye çalışıyor olarak bildirilen emeklinin maaşından yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Kesilen tutarların iadesine hükmedildi.

Emeklileri ilgilendiren karar: Yargıtay maaş kesintisine "dur" dedi

Fotoğraf: ANKA

Yargıtay 10’uncu Hukuk Dairesi, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) emekli aylığından yaptığı kesintiye ilişkin emsal niteliğinde bir karara imza attı. Daire, fiilen çalışmadığı halde işveren tarafından SGK'ye çalışıyor olarak bildirilen emeklinin maaşından yapılan kesintinin hukuka aykırı olduğuna hükmederek kesilen tutarların iadesine karar verdi.

Karara konu olan olayda emekli bir işçi, çalıştığı fabrikadan çıkarılmasının ardından işe iade davası açtı ve davayı kazandı. Ancak işveren, mahkeme kararına rağmen işçiyi yeniden işe başlatmadı. Buna karşın işveren tarafından SGK'ye işçinin işe başladığı yönünde bildirim yapıldı.

SGK aylıktan kesinti yaptı

Söz konusu bildirim üzerine SGK, emeklinin fiilen çalıştığı değerlendirmesiyle emekli aylığından kesinti yaptı. Emekli işçi ise kesinti işleminin iptali ve kesilen tutarların iadesi istemiyle dava açtı.

Kırşehir 1'inci Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi, SGK'nin işlemini hukuka aykırı bularak iptal etti ve kesilen aylıkların emekliye geri ödenmesine karar verdi.

SGK, kararı Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 10'uncu Hukuk Dairesi'ne taşıdı. İstinaf mahkemesi, kurumun itirazını reddederek yerel mahkemenin kararını yerinde buldu.

Yargıtay: Maaş kesintisi hukuka aykırı

Bunun üzerine dosya Yargıtay 10. Hukuk Dairesi'ne geldi. SGK, yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu, eksik incelemeyle karar verildiğini ve vekalet ücretinde hata bulunduğunu ileri sürerek kararın bozulmasını talep etti.

Yargıtay ise işçiye ödenen ücret ile yatırılan sigorta primlerinin, geçersiz fesih nedeniyle çalıştırılmadığı döneme ilişkin haklardan kaynaklandığını belirtti. Bu nedenle SGK'nin emekli aylığını kesmesi ve bu dönem için borç çıkarmasının hukuka uygun olmadığına karar verdi.

Daire, SGK'nin temyiz başvurusunu reddederek emekli aylığından yapılan kesintilerin iadesine hükmetti. Karar, 6 Mayıs 2026 tarihinde verildi.

(Ekonomi Servisi)
11.07.2026 14:30

Butlan kararıyla görevden alınan CHP Yozgat İl Başkanı Yaşar'a destek: 14 ilçe örgütü kararı tanımadı

Butlan yönetimi kararıyla görevden alınan CHP Yozgat İl Başkanı Abdullah Yaşar'a ilçe örgütleri, kadın ve gençlik kolları destek verdi. Yaşar, kararı tanımadıklarını belirtirken, örgütler seçilmiş yönetime desteklerini sürdüreceklerini açıkladı.

Butlan kararıyla görevden alınan CHP Yozgat İl Başkanı Yaşar'a destek: 14 ilçe örgütü kararı tanımadı

Fotoğraf: ANKA

11.07.2026 15:17 / Güncelleme: 15:24

CHP'li iki Bahçelievler Belediye Meclis üyesine '15 Temmuz' soruşturması

Bahçelievler Belediye Meclisi'nde 15 Temmuz darbe girişimi için "tiyatro" ifadesini kullandıkları iddia edilen CHP'li Meclis 1. Başkan Vekili Nazife Aktaş ile Meclis Üyesi Gencay Özkan hakkında resen soruşturma başlatıldı.

CHP'li iki Bahçelievler Belediye Meclis üyesine "15 Temmuz" soruşturması

Fotoğraf: Daniel_B_photos/Pixabay

11.07.2026 10:51 / Güncelleme: 10:58

Köln'de 3 bin kişiden ortak mesaj: 'WDR COSMO kalmalı!'

Almanya’da çok dilli yayıncılığın simgesi olan radyo kanalı Batı Almanya Radyo Televizyonu’na (WDR) bağlı yayın yapan COSMO Radyo’nun kapatılma planına karşı tepkiler büyüyor.

Köln'de 3 bin kişiden ortak mesaj: "WDR COSMO kalmalı!"

Fotoğraflar: Yücel Özdemir

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!