05.07.2026 18:45

Fransa’da cinsel şiddet protestoları: Yeni yasa talep ediliyor

Fransa’da Lyhanna adlı kız çocuğunun tecavüze maruz bırakılıp öldürülmesinin ardından cezasızlık politikasına öfke büyürken, cumartesi günü 'kapsamlı bir çerçeve yasa' talebiyle kitlesel gösteriler düzenlendi.

Fransa’da cinsel şiddet protestoları: Yeni yasa talep ediliyor

Fransa’da 11 yaşındaki Lyhanna’nın tecavüze maruz bırakılıp öldürülmesi, çocuklara yönelik cinsel şiddetle mücadele için önleme, yargısal süreç ve mağdurlara desteği kapsayan ‘kapsamlı bir çerçeve yasa’ çıkarılması taleplerini tetikledi.

Euronews Türkçe’nin haberine göre, Fransa genelinde cumartesi günü binlerce kişi, kitlesel bir seferberliğe yol açan 11 yaşındaki bir kız çocuğunun tecavüze uğraması ve öldürülmesinin ardından hükümetin cinsel şiddete karşı harekete geçmesi talebiyle toplandı.

'Cezasızlık' öfkesi

Lyhanna adlı kız çocuğu, 29 Mayıs’ta ülkenin güneybatısındaki Fleurance kasabasında kaybolmuş ve cesedi yaklaşık 1 hafta sonra ıssız bir yerde bulunmuştu. Olayın baş şüphelisi olan bir okul arkadaşının 41 yaşındaki babasının, daha önce iki kez çocuklara cinsel istismar ile suçlandığı ancak bu soruşturmaların ya düşürüldüğü ya da askıda kaldığının ortaya çıkması öfkeyi daha da artırdı. 

Cumartesi günkü protestoların organizatörleri, 2024’ün sonundan bu yana talep ettikleri, önlemeden yargısal sürece, mağdurlara ve özellikle en savunmasız olanlara desteğe kadar uzanan bir yasal metnin kabul edilmesini sağlamak için Lyhanna davasının yarattığı toplumsal duyarlılıktan yararlanmayı umuyor.

Gösterilerin aralarında Agen, Dijon ve Toulouse’un da bulunduğu yaklaşık 80 şehirde düzenleneceği duyuruldu.

(Dış Haberler)
05.07.2026 16:30

Trabzonspor’dan Aral Şimşir hamlesi: Kulüp rekoru kırılabilir

Transfer çalışmalarını sürdüren Trabzonspor'un, Danimarka ekibi Midtjylland'da forma giyen milli futbolcu Aral Şimşir'in transferinde sona yaklaştığı öne sürüldü.

Trabzonspor’dan Aral Şimşir hamlesi: Kulüp rekoru kırılabilir
05.07.2026 13:37

NATO Zirvesi için boşaltılmak istenen ODTÜ yurtlarında öğrenciler kazandı

NATO Zirvesi için boşaltılmak istenen ODTÜ yurtlarında kalan öğrencilerin mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Yönetim, tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.

NATO Zirvesi için boşaltılmak istenen ODTÜ yurtlarında öğrenciler kazandı

Fotoğraf: Evrensel

05.07.2026 13:01

EMEP Genel Başkanı Aslan: NATO baskılarına son

NATO zirvesi nedeniyle bu sabah çok sayıda kişinin gözaltına alınmasına tepki gösteren EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan, baskıların amacının NATO'nun suçlarının üstünü örtmek olduğunu vurgulayarak, “Gözaltılar derhal serbest bırakılsın” dedi.

EMEP Genel Başkanı Aslan: NATO baskılarına son
05.07.2026 07:44

Sahte plakalı otomobiliyle kaçarken çarptığı bekçi yaralandı

Eskişehir’de mahalle bekçilerinin şüphe üzerine kontrol ettiği otomobilin plakasının sahte olduğu tespit edildi. Şüpheliler geri manevra yaparak kaçmaya çalışırken mahalle bekçisi 29 yaşındaki H.Ş. hafif yaralandı.

Sahte plakalı otomobiliyle kaçarken çarptığı bekçi yaralandı

Fotoğraf: DHA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!