04.07.2026 00:10 / Güncelleme: 00:10

Enflasyon yarasına branda çekemediler

TÜİK enflasyonu yüzde 32.11 açıklarken, DİSK-AR asgari ücretlinin ilk 6 ayda 4.986 TL eridiğini belirtti. BİRTEK-SEN başkanı Türkmen'in vurguladığı işçi yoksulluğu NATO zirvesi için çekilen brandalarla gizlenemedi.

Enflasyon yarasına branda çekemediler

Fotoğraf: Hilal Tok

NATO zirvesine katılanlarca yoksulluk görülmesin diye yoksul hanelerin önlerine branda çekenler, yoksullaştırarak enflasyonu düşürme programının yarattığı sonucu gizleyemediler: Enflasyon düşmüyor ama yoksullaştırıyor! Son on iki aydaki yıllık enflasyon yüzde 30.65 ile yüzde 33.52 arasına sıkışıp kaldı. 

Resmi enflasyon verileri açıklandı. TÜİK’e göre fiyatlar son bir ayda yüzde 0.99 arttı; yıllık resmi enflasyon oranı yüzde 32.11 oldu. Yoksulların enflasyonu, manşet enflasyondan çok daha yüksek. Doğal gaz, temel gıda, barınma ve ulaştırmada yıllık enflasyon aşırı yüksek. Fiyat artışı yumru ve bazı sebzelerde yüzde 60’ın üzerinde. Konut, kira, çiğ sütte yüz 50’nin üzerinde.

Mevsimsel olarak sert arttıktan sonra sert düşen taze meyve sebze haricinde gıda baskısı sürüyor; dünyada yüzde 2 olan gıda enflasyonu oranı Türkiye’de yüzde 35.5! Mevsimsel etkiler geçtiğinde gıdanın yüksek seyredeceği açık.

Kiralarda aylık artış hızlanmış durumda. Sonraki aylar için de enflasyonu tırmandırıcı etkide bulunacak, aynı şekilde lokanta ve otel hizmetlerindeki fiyat artışları da…

Erime yüksek telafi düşük

DİSK-AR enflasyonun ücret ve maaşlara etkisini hesapladı: Asgari ücret yılın ilk 6 ayında 4 bin 986 TL, en düşük emekli aylığı 3 bin 552 TL kayıp yaşadı.

  • DİSK-AR ayrıca enflasyon raporunda şu bilgilere yer verdi:
  • 2005 yılına göre genel fiyatlar 35.4 kat artarken, gıda fiyatları 53.6 kat arttı.
  • Asgari ücret yılın beşinci ayında 4 bin 986 TL, en düşük emekli aylığı 3 bin 552 TL kayıp yaşadı!
  • Kira, konut ve ulaştırma harcamaları artıyor. Düşük gelirliler gıdadan kısıp kira ve ulaşıma harcıyor.
  • TÜİK madde fiyat listesini gizlemeye devam ediyor. TÜİK yargı kararına rağmen madde fiyat listesini yine açıklamadı.
  • Toplumsal sınıf ve kesimler enflasyonun sonucu ortaya çıkan geçim sıkıntısını oldukça farklı hissediyor.
  • En düşük yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 6.4’ünü alırken, bu grubun harcamaları içinde gıdanın payı yüzde 29.2’dir.
  • En yüksek yüzde 20’lik gelir grubu toplam gelirin yüzde 48’ini elde ederken harcamaları içindeki gıdanın payı yüzde 12.4’te kalmaktadır.

Bu erime karşısında telafiler çok düşük kalacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklisi sadece 17.76 zam alacak, kök maaşı 20 bin TL’nin altında olan milyonlarca emekli ise bu oranı alabilmesi için Meclisten yasa çıkmasını bekleyecek. Yasa çıkarsa en düşük emekli maaşı 23 bin 552 lira olacak. (Evrensel

11 gün aç yatacaklar ara zam şart

Emek Partisi Genel Başkanı Seyit Aslan, açıklanan haziran ayı enflasyon verileri ve işçi emekçilerin ek zam taleplerine ilişkin çağrı yaptı: “Asgari ücret yoksulluk sınırının üzerine çekilsin, tüm ücretlere ek zam yapılsın”

Aslan, asgari ücretlinin sadece karnını doyurmak için harcama yapsa bile bir hafta aç kaldığını vurguladı: Enflasyon farkının yansıtılması ile 20 bin TL olan en düşük emekli aylıkları 23 bin 552 TL; en düşük memur maaşı ise 70 bin 258 TL oldu. Haziran ayı açlık sınırının 36 bin 42 lira, yani emekli aylığı ile geçim sağlayan bir aile bir ayın 19 gününde karnını doyurabilir, 11 gün aç kalır.

Kıdemde üst tavan 73 bin 730 TL

2026 yılının ilk yarısında 64 bin 948.77 TL olarak uygulanan brüt kıdem tazminatı tavanı, enflasyon verilerinin ardından memur maaş katsayısına yansıtılan yüzde 13.52’lik artışla yeniden belirlendi. Buna göre; 2026 yılı kıdem tazminatı tavanı 64 bin 948.77 TL’den 73 bin 729.84 TL’ye yükseldi

KESK yüzde 35 ek zam istedi

Ankara – Milyonlarca memur yılın ikinci yarısında resmi enflasyonun altında bir zamma mahkum olacak, memur ve memur emekli maaşları sadece yüzde 13.5 oranında artacak. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), iki haftadır ülke çapında sürdürdüğü “Acil ek zam istiyoruz” kampanyasının sonuçlarını ve NATO zirvesi gerekçesiyle uygulanan yasakları protesto etmek amacıyla Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. KESK, yürütülen kampanyanın ardından kamu emekçilerinin yüzde 35 ek zam talep ettiğini açıkladı.  (Evrensel)

(Ekonomi Servisi)
03.07.2026 14:08

İsrail'in Gazze'de bin gündür süren saldırılarında 265 gazeteci hayatını kaybetti

İsrail'in ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik sürdürdüğü saldırılarda 265 gazeteci yaşamını yitirdi, 500 basın mensubu yaralandı. Filistinli Gazeteciler Sendikası, bölgedeki medya ofislerinin yüzde 80'inden fazlasının yıkıldığını açıkladı.

İsrail'in Gazze'de bin gündür süren saldırılarında 265 gazeteci hayatını kaybetti

Fotoğraf: Baraa Obied/Pexels

03.07.2026 21:30

Foça'da emekliler yoksulluğa karşı sokağa çıktı

İzmir Foça’da açıklanan enflasyon verileri sonrası açıklama yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Foça Şubesi, verilerin milyonlarca emeklinin aylardır yaşadığı gerçeği bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Foça'da emekliler yoksulluğa karşı sokağa çıktı

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

03.07.2026 19:37

İskenderun'da emeklilerden seyyanen zam talebi

İskenderun’da 2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, emekli aylıklarına yalnızca enflasyon farkı verilmesine tepki göstererek seyyanen zam talep etti.

İskenderun'da emeklilerden seyyanen zam talebi

Fotoğraf: Nazire Gülenay

03.07.2026 23:02

Görevden uzaklaştırılan Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tam

İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Balçova Belediye Başkanı Onur Yiğit, yaptığı açıklamada "Hukuki sürecin en kısa sürede adaletle sonuçlanacağına ve görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tamdır" dedi.

Görevden uzaklaştırılan Balçova Belediye Başkanı Yiğit: Görevime kaldığım yerden devam edeceğime olan inancım tam

Fotoğraf: ANKA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!