03.07.2026 13:36

İYİP’ten emekliler için kanun teklifi: Maaş zammı, bayram ikramiyesi ve sağlık giderleri için düzenleme önerisi

İYİP’in TBMM'ye sunduğu kanun teklifinde, en düşük emekli aylığının net asgari ücretin altına düşmemesi, temmuz zammının yüzde 40'a çıkarılması, bayram ikramiyelerinin artırılması ve sağlıkta katılım paylarının kaldırılması önerildi.

İYİP’ten emekliler için kanun teklifi: Maaş zammı, bayram ikramiyesi ve sağlık giderleri için düzenleme önerisi

Fotoğraf: Büşra Boduroğlu/Pexels

Zeliha Irmak
[email protected]


İYİP, emeklilerin maaşları, bayram ikramiyeleri, sağlık harcamaları ve temmuz zammına ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sundu. Teklifte en düşük emekli aylığının net asgari ücretin altına düşmemesi, emekli bayram ikramiyelerinin net asgari ücretin yarısına çıkarılması ve temmuz zammının yüzde 40'a yükseltilmesi önerildi.

İYİP Grup Başkanvekilleri Uğur Poyraz ve Turhan Çömez ile İstanbul Milletvekili Cihan Paçacı'nın imzasını taşıyan "Emeklilerin Geçim Koşullarının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklifte, memur emeklilerine verilmesi vaat edilen ancak bugüne kadar uygulanmayan seyyanen zammın bir bölümünün emekli aylıklarına yansıtılması, emekli bayram ikramiyelerinin net asgari ücretin yarısı seviyesine çıkarılması, en düşük emekli maaşının net asgari ücretin altında olmamasının güvence altına alınması ve temmuz ayı maaş artışının yüzde 40 olarak belirlenmesi öngörülüyor.

Ayrıca emeklilerin sağlık hizmetlerinden yararlanırken ödediği muayene ve ilaç katılım paylarının kaldırılması da teklif kapsamında yer alıyor.

Memur emeklilerine seyyanen zam önerisi

Teklifin gerekçesinde, 2023 yılında memurlar için açıklanan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın memur emeklilerine de yansıtılacağının ifade edildiği ancak bunun uygulanmadığı belirtildi.

Bugünkü hesaplamaya göre 22 bin 157 lira seviyesine ulaştığı belirtilen seyyanen ödemenin yarısının, 11 bin 78 lira olarak tüm memur emeklilerine verilmesi önerildi.

Sağlıkta katılım paylarının kaldırılması isteniyor

Teklifte, yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alan hak sahiplerinden muayene ve ilaç katılım payı alınmaması öngörülüyor. Gerekçede, emeklilerin sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlandığı, sabit gelir nedeniyle katılım paylarının bütçeleri üzerinde ek yük oluşturduğu belirtilerek, düzenlemeyle sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaştırılmasının amaçlandığı ifade edildi.

İYİP, emekli bayram ikramiyelerinin her bayram için net asgari ücretin yarısı düzeyinde belirlenmesini teklif etti. Teklifte ayrıca en düşük emekli aylığının cari yılın net asgari ücretinin altına düşmemesinin yasal güvenceye kavuşturulması istendi.

Temmuz zammı yüzde 40 olsun önerisi

Kanun teklifinde, temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için öngörülen zam oranının emeklilerin alım gücünü korumakta yetersiz kaldığı belirtilerek, maaş artışının yüzde 40 olarak uygulanması önerildi.

Teklif, TBMM komisyonlarında görüşülmesinin ardından Genel Kurul gündemine gelmesi halinde oylanacak.

03.07.2026 07:14

Meteoroloji'den kavurucu sıcak ve sağanak yağış uyarısı: Termometreler 41 dereceyi görecek

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerinde seyrederken Urfa 41, Diyarbakır 40 dereceyle kavrulacak. Trakya ve iç kesimlerde aniden bastıracak sağanak yağışlara karşı da yurttaşlar uyarıldı.

Meteoroloji'den kavurucu sıcak ve sağanak yağış uyarısı: Termometreler 41 dereceyi görecek

Fotoğraf: Gökhan Balcı/AA

03.07.2026 09:59

Rusya Güvenlik Konseyi: Finlandiya, Rusya’nın nükleer hedef listesinde

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, Finlandiya'nın nükleer silah bulundurma kararı almasının ardından Finlandiya'nın da Rusya'nın hedef listesine dahil edildiğini açıkladı.

Rusya Güvenlik Konseyi: Finlandiya, Rusya’nın nükleer hedef listesinde

Dimitri Medvedev | Fotoğraf: government.ru (CC BY 4.0)

03.07.2026 09:38 / Güncelleme: 11:46

Cem Yılmaz X geçmişini Deniz Göktaş için mi sildi?

Komedyen Deniz Göktaş'ın gözaltına alınmasının ardından Cem Yılmaz'ın boş X profili "sessiz protesto" olarak yorumlandı. Ancak Cem Yılmaz, dijital geçmişini aylar önce temizlemişti.

Cem Yılmaz X geçmişini Deniz Göktaş için mi sildi?
03.07.2026 12:11

Efes Selçuk’ta JES kararı: Gökçealan'daki proje zeytinliklere takıldı

Efes Selçuk'un Gökçealan Mahallesi'nde planlanan jeotermal kaynak arama projesinin ÇED süreci, zeytinliklere ilişkin yasal düzenleme gerekçesiyle sonlandırıldı. Proje dosyası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün görüşü doğrultusunda iade edildi.

Efes Selçuk’ta JES kararı: Gökçealan'daki proje zeytinliklere takıldı

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!