03.07.2026 00:14

Koç, Sabancı, Nurol, Çelikler, Bilkent Holding... NATO’cuların konaklaması da savaş tüccarlarının otellerinde

Ankara’da 7-8 Temmuz’da düzenlenecek olan NATO Zirvesi için kentte olağanüstü hal devrede. Liderler, NATO ile doğrudan askeri bağları olan sermayenin lüks otellerinde konaklarken; uygulanan sert güvenlik önlemleri halkın çöp atmasını dahi kısıtlıyor.

Koç, Sabancı, Nurol, Çelikler, Bilkent Holding... NATO’cuların konaklaması da savaş tüccarlarının otellerinde

Yapay zeka ile üretilmiştir.

Dicle Sezen Öz
[email protected]


Ankara – NATO zirvesine katılacak devlet liderleri ve delegasyon Ankara’da bulunan ve NATO ile doğrudan sermaye bağlantıları olan otellerde konaklayacak. Uluslararası savaş örgütü NATO’nun 7-8 Temmuz’da Saray’da gerçekleştireceği 38. Zirvesi yaklaşırken Ankara’da olağanüstü hal koşulları da şiddetini artırıyor. Ankara Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda zirveye gelecek devlet başkanları ve delegasyonun konaklayacağı otellerin etrafında adeta kuş dahi uçurulmayacak.

JW Marriott Otel, Sheraton Otel, Lugal Otel, Hilton Otel, Divan Ankara Otel, Bilkent Otel, InterContinental Otel, Metropolitan Otel, Alegria Business Otel, Hilton Garden Inn Otel, Crowne Plaza Otel, Mövenpick Otel, Wyndham Otel ve Grand Mercure Otel çevresi skuter türü araçların girişine dahi kapatılacak.

Söz konusu oteller yerli ve yabancı sermaye ortaklığında bulunan Ankara’nın en lüks otelleri olmalarının yanı sıra sahiplerinin NATO ile bağları da dikkat çekiyor. 

Sabancı ve Koç’un otelleri

HiltonSA Türkiye’nin en büyük sermaye gruplarından Sabancı’ya ait. Sabancı Holding bünyesindeki ÇİMSA, İncirlik ve Kürecik üslerinin pist yenileme ve hangar inşaatı ihalelerini alarak NATO’dan önemli bir gelir elde etti. Holding ayrıca KordSA ile ABD askeri sanayisine doğrudan yüksek teknoloji kumaş tedarik ediyor. Şirket ABD ve NATO’nun savaş ekosisteminde kalıcı bir aktör.

Divan Otel ise Koç Holding sahipliğinde. Koç Holding bünyesinde bulunan Otokar, NATO ülkeleri için kritik bir öneme sahip olan Kobra ve Tulpar adlı iki zırhlı araç üretiyor. Holding ayrıca NATO için ‘mayın harbi veri merkezi yazılımını’ üretiyor.

Çeliklerden Nurollara...

Sheraton ve bitişiğinde olan Lugal Otel’in sahibi Nurol Holding doğrudan NATO üyesi ülkelere zırhlı araç üretimi yapıyor.

InterContinental Grand Ankara’nın sahibi ise Çelikler Holding. Özelleştirme ile Afşin-Elbistan A Termik Santralini kontrolü altına alan holding köylülerin yaşam alanını daraltmış ve çok sayıda işçiyi işten atmıştı. Söz konusu santralde iş cinayeti de yaşanmıştı.

Çukurambar’daki ABD Büyükelçiliğinin karşısında bulunan ve zirvenin en kritik üslerinden biri olan JW Marriott’ın sahibi ise Özdoğan Grup. Bu bölgede dikkat çeken diğer oteller arasında Mövenpick Hotel, Wyndham Hotel, The Green Park Hotel, Radisson Blu Hotel, Grand Mercure Hotel ve Holiday Inn Hotel bulunuyor. Wyndham Otelin sahibi olarak Öz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ Grand Mercure Otel ise Anadolu Hotel Turizm AŞ’ye ait. Holiday Inn oteli, Bülbüloğlu Holding ile Intercontinental Hotels Group arasında imzalanan franchise sözleşmesi ile uzun zamandır faaliyet gösteriyor. Bülbüloğlu Holding bünyesinde bulunan Bülbüloğlu Çelik, Macaristan’da yürütülen bir NATO askeri altyapı projesi kapsamında sözleşme bedeli yaklaşık 300 milyon TL olan tonlarca çelik imalatı ve montajını içeren bir askeri hangar yapımını üstlenmişti.

‘20 bin çocuğu kaçırdı’ iddiası

Mövenpick otel Fransız sermayeli Accor ve Kartallar Holding grubuna ait. ABD merkezli araştırma şirketi Grizzly Research, Accor’a ait otellerin insan kaçakçılığı ve çocuk istismarı gerçekleştirdiğini iddia eden bir rapor yayımladı. Rapora göre Rusya’ya yasa dışı evlatlık verilmek üzere götürülen 20 bin Ukraynalı yetim çocuk bu şirkete ait 20 otelde yasa dışı şekilde saklandı. Şirket iddiaları reddetmedi.

Bilkent Holding Afganistan işgalindeydi

Heyetlerin konaklama listesinde yer alan kurumlardan biri de Bilkent Otel. Bilkent Holding, NATO’nun Afganistan işgali döneminde Kabil Bölge Komutanlığının altyapısını üstlenmiş, Kunduz ve Gardez Askeri Kamplarının kurulumunda rol oynamıştı. Şirket ayrıca Almanya Savunma Bakanlığı Kışlası inşaatının yanı sıra ABD’nin Irak işgalinde stratejik önemdeki Taq Taq Petrol Şirketinin lojman ve altyapı çalışmalarını da yürütmüştü.

Ankara’nın en lüks otelleri

Otellerin gecelik konaklama bedeli de oldukça yüksek. JW Marriott ve Lugal Otel gibi üst segment tesislerde gecelik konaklama bedelleri 11 bin TL ile 16 bin TL (yaklaşık 340-360 dolar) seviyesinden başlarken, Sheraton Ankara ve HiltonSA’da taban fiyatlar 8 bin TL ila 10 bin 500 TL (yaklaşık 240-270 dolar) bandında seyrediyor. Nispeten daha iş odaklı hizmet veren Crowne Plaza, Mövenpick, Grand Mercure ve Wyndham gibi otellerde ise gecelik fiyatlar 6 bin TL ila 9 bin 500 TL arasında değişiyor.

Halk çöp atamayacak

Otellerin çevresinde çöp toplama ve temizlik sistemleri değiştirildi. Çankaya’nın 44 ayrı bölgesinde temizlik ve çöp toplama sistemi yeniden düzenlendi. Yurttaşlar çöplerini saat 21.00’den önce dışarı çıkaramayacak. Çankayalılar, çöplerini, ‘suyu süzülmüş’ ve ‘ağzı sıkıca bağlanmış’ poşetler içerisinde bina önüne bırakacak. Çankaya genelinde dal, budak, moloz, eski mobilya, koltuk, kanepe ve benzeri hacimli atıklar çöpe çıkarılamayacak. Kurallara uymayanlara yasal işlem başlatılacak.

02.07.2026 16:35 / Güncelleme: 17:12

Deniz Göktaş’ın gözaltına alınmasına sanat dünyasından tepkiler: 'Fikirlere fikirlerle cevap verilir'

Havalimanında gözaltına alınan komedyen Deniz Göktaş için sanat dünyasından destek mesajları gelmeye devam ediyor. Beril Pozam, Şevket Çoruh, Deniz Bağdaş ve Oyuncular Sendikası, ifade özgürlüğüne vurgu yaparak yaşananlara tepki gösterdi.

Deniz Göktaş’ın gözaltına alınmasına sanat dünyasından tepkiler: “Fikirlere fikirlerle cevap verilir”

Deniz Göktaş'ın Ölü Deniz isimli stand-up gösterisinden

02.07.2026 17:40

Bursa'da kadın cinayeti: Engelli eşi balkondan yardım istedi; boğazında kesiyle banyoda ölü bulundu

Bursa Mudanya’da tekerlekli sandalyeye bağımlı eşinin balkondan yardım istemesi üzerine girilen evde Faize Karaca boğazında kesiyle ölü halde bulundu.

Bursa'da kadın cinayeti: Engelli eşi balkondan yardım istedi; boğazında kesiyle banyoda ölü bulundu

Fotoğraf: DHA

02.07.2026 13:45 / Güncelleme: 14:03

Hakan Çakır cinayeti davasında istinaf kararı: Müebbet cezalar onandı

Ankara'da Hakan Çakır'ın öldürülmesine ilişkin davada istinaf mahkemesi, sanıklar hakkında verilen müebbet hapis cezalarını hukuka uygun buldu.

Hakan Çakır cinayeti davasında istinaf kararı: Müebbet cezalar onandı

Hakan Çakır

02.07.2026 15:40 / Güncelleme: 16:04

19 Mart eylemleri soruşturmasında 26 kişi hakkında takipsizlik

İmamoğlu'nun gözaltına alınmasını protesto etmek için Muğla'da düzenlenen yürüyüş nedeniyle aralarında Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras'ın da bulunduğu 26 kişi hakkında yürütülen soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

19 Mart eylemleri soruşturmasında 26 kişi hakkında takipsizlik

Fotoğraf: ANKA

02.07.2026 16:07

Kızılırmak’ta akıntıya tarım işçileri akıntıya kapıldı: 1 çocuk işçi öldü,1’i kayıp

Sivas'ta Kızılırmak'ta çamaşır yıkarken akıntıya kapılan 3 mevsimlik tarım işçisinden 13 yaşındaki Zerda Şahin hayatını kaybetti, kaybolan 15 yaşındaki Gülseren'i arama çalışmaları sürüyor.

Kızılırmak’ta akıntıya tarım işçileri akıntıya kapıldı: 1 çocuk işçi öldü,1’i kayıp
02.07.2026 14:08 / Güncelleme: 14:30

Haziran ayının zam şampiyonu belli oldu: Tarla ile market rafı arasında uçurum var

Tarladan rafa fiyat farkının en yüksek olduğu ürün yüzde 379,3 ile elma olurken; markette fiyatı en çok artan ürün yüzde 81 ile çilek, en çok düşen ürün ise yüzde 37,8 ile domates olarak kayıtlara geçti.

Haziran ayının zam şampiyonu belli oldu: Tarla ile market rafı arasında uçurum var

Fotoğraf: Pexels

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!