01.07.2026 16:38 / Güncelleme: 16:57

Afganistan, Pakistan'ı vurduğunu iddia etti

Taliban hükümeti, 30 Haziran Salı gecesi Pakistan'ın Belucistan ve Hayber Pahtunhva bölgelerine hava saldırıları düzenlediğini; Pakistan Ordusu ise Durand Hattı'ndan gönderilen dört İHA'nın savunma sistemleri tarafından imha edildiğini açıkladı.

Afganistan, Pakistan'ı vurduğunu iddia etti

Fotoğraf: Kolaj

Taliban hükümeti, 30 Haziran Salı gecesi Pakistan'ın Belucistan ve Hayber Pahtunhva bölgelerindeki "IŞİD (DEAŞ) merkezlerine" ve "şer ve fesat odaklarına" yönelik "hava saldırıları" düzenlediğini iddia etti.

Buna karşılık Pakistan Ordusu ise Durand Hattı'nın (Afganistan sınırı) öteki tarafından gönderilen "dört adet basit ve ilkel İHA'nın" gelişmiş savunma sistemleri tarafından tespit edilerek imha edildiğini açıkladı. Pakistan, yapılacak daha fazla provokasyonun "uygun bir yanıtla karşılanacağı" uyarısında bulundu.

Taliban Hükümeti Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hedef alınan merkezlerin Afganistan'daki "yıkıcı operasyonlar ve saldırılar" için kullanıldığı ve "Afganistan'daki sivilleri hedef alan bombalamaların koordinasyon merkezi olarak işlev gördüğü" iddia edildi.

Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Birimi (ISPR) ise Taliban hükümetinin bu eylemi, kendi kontrollerindeki bölgelerde faaliyet gösteren terör gruplarına destek vermek amacıyla gerçekleştirdiğini ileri sürdü.

Uzun süredir devam eden gerilim

Taliban hükümetinin bu misilleme saldırısı, Pakistan'ın 28 Haziran Pazar gecesi Afganistan topraklarına düzenlediği ve Birleşmiş Milletler (BM) raporlarına göre 28 sivilin ölümüne yol açan hava saldırılarının ardından geldi.

Aylar süren nispi sakinliğin ardından bölgede gerilim yeniden alevlendi. İki ülke, haftalarca süren ölümcül çatışmaların ardından geçen sonbaharda (Ekim ayında) bir ateşkes üzerinde anlaşmıştı.

Pakistan uzun süredir Afganistan'ı, kendi topraklarında saldırılar düzenleyen "teröristlere" güvenli liman sağlamakla suçluyor; Taliban hükümeti ise bu iddiayı reddediyor. Kabil yönetimi de buna karşılık İslamabad'ı, sivillerin ölümüne yol açan gerekçesiz saldırılar düzenlemekle itham ediyor. Pakistan ise yalnızca milisleri hedef aldığını savunuyor.

(Dış Haberler)
01.07.2026 15:44

Artık o paylaşımları yapana 31 milyona kadar ceza: Sosyal medyada kurallar değişti

Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle sosyal medyada yapay zeka içerikleri, fenomen reklamları ve çocuklara yönelik hedefli reklam uygulamalarına kurallar getirildi. Kurallara uymayanlara 31,8 milyon liraya kadar ceza uygulanabilecek.

Artık o paylaşımları yapana 31 milyona kadar ceza: Sosyal medyada kurallar değişti

Fotoğraf: ROBIN WORRALL/Unsplash

01.07.2026 16:30 / Güncelleme: 16:45

Gazeteci Fatma Sibel Gürcihan, 'Berat Albayrak' paylaşımı sonrası gözaltına alındı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak hakkında, "Sizi Kısıklı’daki villanın bahçesine çekip dövdüler beyefendi" iddiasını öne süren gazeteci Fatma Sibel Gürcihan gözaltına alındı.

Gazeteci Fatma Sibel Gürcihan, 'Berat Albayrak' paylaşımı sonrası gözaltına alındı

Fatma Sibel Gürcihan | Fotoğraf: @DinerGke/X

01.07.2026 14:22 / Güncelleme: 15:03

Beşiktaş'tan peş peşe veda açıklamaları: 6 isimle yollar ayrıldı

Beşiktaş, yeni sezon öncesi kadro yapılanması kapsamında altı futbolcuyla yollarını ayırdığını duyurdu. Siyah-beyazlılar, ayrılan oyuncular için teşekkür mesajı yayımladı.

Beşiktaş'tan peş peşe veda açıklamaları: 6 isimle yollar ayrıldı

Beşiktaş Jimnastik Kulübü

01.07.2026 10:42

Süper Lig'de transfer hareketliliği: Hangi takım kimi aldı, kimi gönderdi?

Süper Lig'de 2026-2027 sezonu öncesi transfer çalışmaları sürüyor. Takımlar yeni transferlerle kadrolarını güçlendirirken, kiralıktan dönen ve takımdan ayrılan isimlerle de kadrolarında önemli değişiklikler yaşanıyor.

Süper Lig'de transfer hareketliliği: Hangi takım kimi aldı, kimi gönderdi?

Fotoğraf: Jannik/Unsplash

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!