01.07.2026 15:00

Özgür Özel'e destek vermişlerdi: CHP'de 7 yurt dışı birliğinin yetkisi iptal edildi

CHP'de "mutlak butlan"ın ardından Hollanda, Belçika, İsveç ve Avusturya federasyonları ile Lyon, Bordeaux ve Manchester birliklerinin yetki belgeleri iptal edildi.

Özgür Özel'e destek vermişlerdi: CHP'de 7 yurt dışı birliğinin yetkisi iptal edildi

Fotoğraf: ANKA

CHP'de "mutlak butlan"ın ardından yurt dışı örgütlerine yönelik bir karar alındı. Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer'in imzasıyla gönderilen yazıda, yedi yurt dışı birliğinin yetki belgelerinin iptal edildiği bildirildi.

Karar MYK toplantısında alındı

Gönderilen yazıya göre CHP'nin Hollanda, Belçika, İsveç ve Avusturya federasyonları ile Fransa'daki Lyon ve Bordeaux birlikleri ve İngiltere'deki Manchester Birliği'nin "Birlik Kurma Yetki Belgeleri", Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) 30 Haziran 2026 tarihli toplantısında alınan kararla iptal edildi.

Yazıda, kararın gerekçesi olarak CHP Yurt Dışı Birlikler Yönetmeliği'nin 4. maddesinde yer alan "Tüm çalışmaların Yurt Dışı Örgütlenmeden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığının eşgüdüm, yönlendirme ve denetimi altında yürütülmesi" hükmüne aykırı davranılması gösterildi.

CHP adının kullanılması halinde yasal süreç uyarısı

Semra Dinçer'in imzasını taşıyan yazıda, yetki belgesi iptal edilen birliklerin Avrupa Birliği ülkelerinde CHP adını kullanmaları halinde yasal yollara başvurulacağı da ifade edildi.

Özgür Özel'e destek açıklamasına imza atmışlardı

Yetki belgeleri iptal edilen yedi birliğin, daha önce CHP'nin 49 Yurt Dışı Birlik Başkanı tarafından yayımlanan ve Özgür Özel'e destek verilen ortak açıklamaya imza attığı belirtildi.

Söz konusu açıklamada, "Biz tercihimizi yaptık. Atatürk'ün kurduğu partinin geleceğinin yanındayız. Demokrasinin yanındayız. Örgüt iradesinin yanındayız. Sayın Özgür Özel'in yanındayız. Sayın Ekrem İmamoğlu'nun yanındayız" ifadeleri kullanılmıştı.

Murat Han Gedikli: Örgüt iradesi hedef alınıyor

CHP Hollanda Birlik Başkanı Murat Han Gedikli, alınan kararın örgüt iradesini ve parti içi demokrasiyi zedelediğini belirtti.

Yurt dışında yıllardır emek veren örgütlerin idari kararlarla etkisiz hale getirilmeye çalışıldığını belirten Gedikli, yurt dışı birliklerinin CHP'nin uluslararası alandaki temsil gücünü oluşturan önemli yapılar olduğunu söyledi.

Gedikli, binlerce üye ve gönüllünün katkısıyla büyüyen örgütlerin hukuki ve demokratik gerekçeler ortaya konulmadan hedef alınmasının parti kültürüne zarar verdiğini ifade ederek, bu yaklaşımın örgütlü mücadeleyi zayıflatacağını dile getirdi.

Kılıçdaroğlu'nun "arınma" söylemine eleştiri

Açıklamasında Kemal Kılıçdaroğlu'nun son dönemde kullandığı "arınma" söylemine de değinen Gedikli, CHP'nin ihtiyaç duyduğu değişimin farklı bir noktada bulunduğunu dile getirdi.

Gedikli, "Partide arınmadan söz ediliyorsa, önce yıllarca başarısızlığı yöneten siyasi anlayışla yüzleşilmelidir. On üç seçim yenilgisine rağmen sorumluluk almayan Kemal Kılıçdaroğlu ve onun etrafında şekillenen sözde yönetim anlayışı CHP'nin önündeki en büyük engellerden biridir" ifadelerini kullandı.

Ayrıca olağanüstü kurultay kararının alınmasının tarihsel bir sorumluluk olduğunu açıkladı.

"Yetki iptalleri siyasi karar"

Murat Han Gedikli, yurt dışındaki birlik başkanlarının Kılıçdaroğlu'nun mektubuna karşı hazırladığı ortak yanıtın 49 birlik başkanının onayıyla yayımlandığını hatırlattı.

Söz konusu metinde Özgür Özel'in liderliğinde başlayan değişim sürecine destek verildiğini ve Ekrem İmamoğlu'nun demokrasi mücadelesinin sahiplenildiğini belirten Gedikli, yaşanan yetki iptallerinin demokratik iradeye karşı alınmış siyasi bir karar olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Gedikli, "Ortak irademizi ortaya koyduğumuz, Özgür Özel'in değişim vizyonuna ve Ekrem İmamoğlu'nun demokrasi mücadelesine destek verdiğimiz için birliklerimizin yetkilerinin iptal edilmesi, örgüt iradesini cezalandırma girişimi olarak tarihe geçecektir" dedi.

CHP'li Kayışoğlu'ndan tepki

Kararın ardından CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu yazılı açıklama yaptı.

Kayışoğlu, alınan kararların hukuki ve siyasi meşruiyetinin bulunmadığını savunarak, "Sözde yetki iptali kararlarının hiçbir hukuki ve siyasi meşruiyeti yoktur. Bu girişimlerin tamamı yok hükmündedir" dedi.

Yurt dışı örgütlerinin CHP'nin demokrasi mücadelesinin önemli bir parçası olduğunu belirten Kayışoğlu, söz konusu kararın yurt dışında yaşayan vatandaşlar nezdinde karşılık bulmayacağını ifade etti.

(Politika Servisi)
01.07.2026 13:26 / Güncelleme: 14:09

Trabzonspor'da bir günde dört transfer birden

Trabzonspor; Samet Akaydın, Thierry Darnel Karadeniz, Metehan Mimaroğlu ve Melih Kabasakal transferlerini X hesabında arka arkaya yaptığı açıklamalarla duyurdu.

Trabzonspor'da bir günde dört transfer birden

Fotoğraf: ANKA

01.07.2026 07:05 / Güncelleme: 07:17

Aziz Yıldırım'ın kızının evinde şüpheli ölüm: Kuaför Derya Gündoğdu hayatını kaybetti

Beykoz'da Aziz Yıldırım'ın kızı Gülşah Yıldırım Gordi'nin evine manikür ve pedikür hizmeti için giden 56 yaşındaki kuaför Derya Gündoğdu, merdivenlerden çıktığı esnada fenalaşarak yaşamını yitirdi.

Aziz Yıldırım'ın kızının evinde şüpheli ölüm: Kuaför Derya Gündoğdu hayatını kaybetti

Fotoğraf: DHA

01.07.2026 09:31 / Güncelleme: 10:15

52 bin canlık imaj makyajı: Valilik, NATO Zirvesi öncesi hayvan sürgünüyle övündü

Ankara'daki NATO Zirvesi öncesi esnafa yasak, hak savunucularına gözaltı ve medyaya sansür dalgasına bir yenisi eklendi. Vali Yakup Canbolat, kentteki 52 bin sokak hayvanının tamamının toplandığını bir başarı öyküsü gibi duyurdu.

52 bin canlık imaj makyajı: Valilik, NATO Zirvesi öncesi hayvan sürgünüyle övündü

Fotoğraf: ANKA

01.07.2026 08:12

Dünya Kupası'nda son 32 turu heyecanı sürüyor: Bugün hangi maçlar var, saat kaçta, hangi kanalda?

2026 FIFA Dünya Kupası'nda son 32 turu 1 Temmuz Çarşamba akşamı ve 2 Temmuz Perşembe sabahı oynanacak üç karşılaşmayla devam edecek. İşte günün maç programı, başlama saatleri ve yayın bilgileri.

Dünya Kupası'nda son 32 turu heyecanı sürüyor: Bugün hangi maçlar var, saat kaçta, hangi kanalda?

Fotoğraf: AA

01.07.2026 10:32 / Güncelleme: 11:16

Mutlak butlan kararını gerekçe gösteren CHP Artuklu İlçe Başkanı Olgaç görevinden istifa etti

CHP Artuklu İlçe Başkanı Barış Olgaç, parti içinde yaşanan "mutlak butlan" tartışmaları ve siyasi gelişmeleri gerekçe göstererek görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Mutlak butlan kararını gerekçe gösteren CHP Artuklu İlçe Başkanı Olgaç görevinden istifa etti
01.07.2026 12:44 / Güncelleme: 13:00

Moskova, Ermenistan'ı Trump Güzergahı için uyardı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ermenistan topraklarından geçecek olan Trump Güzergahı projesinin Rusya olmadan hayata geçirilemeyeceğini belirtti.

Moskova, Ermenistan'ı Trump Güzergahı için uyardı

Fotoğraf: Grigorijkalyuzhnyj/Pixabay

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!