01.07.2026 13:22

Fransız şirketlere Filistin'de 'suç ortaklığı' uyarısı

Fransız hükümeti, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te faaliyet gösteren Fransız şirketleri, bunların yan kuruluşları ve Fransız vatandaşlarını, İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerine ortak olmamaları konusunda uyardı.

Fransız şirketlere Filistin'de "suç ortaklığı" uyarısı

Fotoğraf: Antoine Taveneaux/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fransız hükümeti, İsrail işgali altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te faaliyet gösteren Fransız şirketleri, bunların yan kuruluşları ve Fransız vatandaşlarını, İsrail'in uluslararası hukuk ihlallerine ortak olmamaları konusunda uyardı.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarını işgalini hızlandırdığına dikkat çekildi.

Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Golan Tepeleri'nin 1967'den bu yana İsrail işgali altında olduğu hatırlatılan açıklamada, İsrail'in bu topraklardaki sömürgeci faaliyetlerine karşı Fransa'nın tutumunun açık olduğu vurgulandı.

Açıklamada, İsrail'in işgal altındaki topraklarda yasa dışı yerleşimlerinin uluslararası hukuku ihlal ettiğinin ve iki devletli çözümün önünde engel teşkil ettiğinin altı çizildi.

Yasa dışı yerleşimlerde faaliyet gösteren işletmelerin ve kişilerin de bu toprakların kaynaklarını kullanmalarına bağlı olarak uluslararası hukuku ihlal etmekten suçlu bulunabileceği uyarısı yapılan açıklamada, yasa dışı yerleşimlerin inşasına katılan şirketlerin de yasal ve ekonomik risklerle itibarlarını zedeleyecek durumlarla karşı karşıya kalabileceği belirtildi.

Uluslararası hukuka göre, İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria, gelecekteki Filistin Devleti'nin toprağı olarak kabul ediliyor ve İsrail burada işgalci güç statüsünde bulunuyor. İşgalci gücün, işgal ettiği toprak parçasına kendi nüfusunu nakletmesi ve burada mülkiyete ilişkin değişiklik yapması ise uluslararası hukuka aykırı kabul ediliyor.

Buna rağmen, Tel Aviv yönetimi son yıllarda işgal altındaki Batı Şeria'da mevcut yasa dışı yerleşimlerin genişletilmesine ve yenilerinin inşasına hız verdi.

Birleşmiş Milletler de bu konuyla ilgili raporlar yayınladı. En son 2025 yılında yayınlanan raporda 158 şirketin doğrudan veya dolaylı şekilde Filistinlilerin hak ihlallerine karıştığı belirtildi.

(AA)
01.07.2026 06:06

Sıcak havaya rağmen yağmur sürprizi: İki ilde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor

Yurt genelinde az bulutlu ve güneşli bir hava hakimken; öğle saatlerinden sonra Balıkesir ve Manisa çevrelerinde gök gürültülü sağanak yağış geçişleri tahmin ediliyor. Doğu'da ise kuvvetli rüzgar kapıda.

Sıcak havaya rağmen yağmur sürprizi: İki ilde gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor

Fotoğraf: Halil Sağırkaya/AA

01.07.2026 09:54 / Güncelleme: 11:07

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler Gebze’de anıldı: 'Büyük bir aileyiz ama daha fazla büyümek istemiyoruz'

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler anısına Gebze'de düzenlenen etkinlikte, adalet mücadelesinin her alanda devam ettiğine dikkat çekildi. Yaşananların unutulmaması gerektiği vurgulandı

Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler Gebze’de anıldı: “Büyük bir aileyiz ama daha fazla büyümek istemiyoruz”

Fotoğraf: Evrensel

01.07.2026 02:51

DEM Parti'li Serhat Eren, emekçilerin yoksullaşmasını Meclis gündemine getirdi

DEM Parti Milletvekili Serhat Eren, verdiği önergelerde yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ücretlerin hızla eridiğini ve çalışan yoksulluğunun Türkiye'nin en önemli sosyal ve ekonomik sorunlarından biri hâline geldiğini vurguladı.

DEM Parti'li Serhat Eren, emekçilerin yoksullaşmasını Meclis gündemine getirdi
01.07.2026 12:02 / Güncelleme: 12:17

Aziz İhsan Aktaş'ın avukatından 'Rüşvet değil irtikap' savunması

Aziz İhsan Aktaş davasının Silivri’de yeni inşa edilen duruşma salonunda görülen karar duruşmasının 11’inci günü, Aktaş’ın avukatı Özer İncegül’ün savunmasıyla başladı.

Aziz İhsan Aktaş'ın avukatından 'Rüşvet değil irtikap' savunması

Fotoğraf: ANKA

01.07.2026 12:58

Virgil van Dijk için sürpriz transfer iddiası: Yeni adresi Milan mı?

İtalyan basını, Serie A ekibi Milan'ın Liverpool ile sözleşmesinin son yılına giren Virgil van Dijk'ı kadrosuna katmak istediğini öne sürdü.

Virgil van Dijk için sürpriz transfer iddiası: Yeni adresi Milan mı?

Fotoğraf: Ailura/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 at

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!