29.06.2026 17:02

300 bin yıllık mezarlık tamamen kadınlara ait olabilir

Güney Afrika’daki Rising Star Mağarası’nda bulunan Homo naledi kalıntılarına ilişkin yeni araştırma, bölgede tespit edilen bireylerin tamamının kadın olabileceğini ortaya koydu.

300 bin yıllık mezarlık tamamen kadınlara ait olabilir

Fotoğraf: John Hawks/Dünya Tarihi Ansiklopedisi

Sıla Altun
[email protected]


Güney Afrika’daki Rising Star Mağarası’nda bulunan Homo naledi kalıntıları üzerinde yapılan yeni araştırma, bölgede keşfedilen bireylerin tamamının kadın olabileceğini ortaya koydu. Bulgular, insanlık tarihinin en eski defin ritüellerinden birine işaret edebileceği tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı.

Homo naledi türüne ait bilinen tek toplu kalıntı alanı olan Güney Afrika’daki Rising Star Mağarası, insan evrimine ilişkin yeni soruları beraberinde getirdi. Cell dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bölgede bulunan bireylerin diş minelerinde yapılan protein analizlerinde erkeklere özgü biyolojik işaretlere rastlanmadı.

2013 yılında keşfedilen Homo naledi, şimdiye kadar yalnızca Rising Star mağara sisteminde bulunan fosillerle tanımlanıyor. Araştırmacılar bugüne kadar en az 20 bireye ait kalıntıya ulaştı. Bu bireylerin yaklaşık 236 bin ila 335 bin yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Diş minesindeki proteinler incelendi

Bilim insanları, fosilleşmiş diş minesinde korunan antik proteinleri analiz ederek bireylerin biyolojik cinsiyetine ilişkin ipuçları aradı. İncelenen örneklerin hiçbirinde Y kromozomuyla ilişkili amelogenin Y proteinine rastlanmadı.

Bu durum, bölgede bulunan bireylerin tamamının kadın olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Ancak araştırmacılar, Y kromozomuna ait işaretlerin bulunmamasının kesin olarak tüm bireylerin kadın olduğu anlamına gelmediğini vurguluyor.

Araştırma ekibine göre olası senaryolardan biri, Rising Star Mağarası’nın yalnızca kadınların gömüldüğü özel bir alan olması. Eğer bu yorum doğrulanırsa, Homo naledi’nin ölülerini belirli kurallara göre gömdüğüne dair önemli bir kanıt elde edilmiş olacak.

Bir diğer ihtimal ise popülasyondaki genetik çeşitliliğin son derece düşük olması. Bilim insanları, izolasyon veya akraba evliliği sonucu Y kromozomuyla ilişkili genlerin kaybolmuş olabileceğini belirtiyor.

En eski gömü geleneği olabilir

Rising Star Mağarası uzun süredir paleoantropoloji dünyasında tartışma konusu. Bazı araştırmacılar, Homo naledi bireylerinin kasıtlı olarak gömüldüğünü savunurken, diğer uzmanlar mevcut kanıtların bunun için yeterli olmadığını düşünüyor.

Yeni çalışma doğrudan defin ritüelini kanıtlamasa da, mağaradaki bireylerin büyük bölümünün ya da tamamının kadın olabileceğine işaret ederek bu tartışmaya yeni bir boyut kazandırıyor.

Araştırmacılar, antik protein analizlerinin gelişmesiyle Homo naledi'nin biyolojisi ve yaşam biçimine ilişkin daha ayrıntılı bilgilere ulaşılabileceğini belirtiyor.

29.06.2026 11:16

Trafik sigortasında yeni kurallar başlıyor: İşte tüm değişiklikler

SEDDK'nın yayımladığı yeni düzenleme ile trafik sigortasında değer kaybı, parça değişimi, ağır hasarlı araçlar ve tazminat süreçlerine ilişkin önemli değişiklikler 1 Temmuz 2026'da yürürlüğe giriyor.

Trafik sigortasında yeni kurallar başlıyor: İşte tüm değişiklikler

Fotoğraf: Thang Nguyen/Pexels

29.06.2026 16:07 / Güncelleme: 16:14

Anadolu Üniversitesi mezuniyetinde Filistin bayrağına müdahale

Anadolu Üniversitesi mezuniyet töreninde güvenlik görevlileri Filistin bayrağı açan öğrenciye müdahale etti. Müdahale tepki çekti.

Anadolu Üniversitesi mezuniyetinde Filistin bayrağına müdahale

Evrensel

29.06.2026 09:59 / Güncelleme: 10:15

Akaryakıt fiyatlarına zam mı geliyor? Benzin, motorin ve LPG ne kadar?

Akaryakıt fiyatlarında bugün için bir değişiklik beklenmiyor ancak temmuz ayındaki otomatik ÖTV artışı sürücülerin gündeminde. Peki, bugün pompa fiyatları ne durumda?

Akaryakıt fiyatlarına zam mı geliyor? Benzin, motorin ve LPG ne kadar?

Fotoğraf: Gustavo Fring/Pexels

29.06.2026 16:21

CHP'li Emir: 'Olağanüstü kurultay yapılmazsa mahkemeye gideceğiz'

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, olağanüstü kurultayın yapılması gerektiğini belirterek, parti yönetiminin gerekli adımları atmaması halinde yargı yoluna başvuracaklarını söyledi.

CHP'li Emir: "Olağanüstü kurultay yapılmazsa mahkemeye gideceğiz"

Fotoğraf: ANKA

29.06.2026 12:01

Venezuela'da enkaz altından 33 kişi daha sağ çıkarıldı

Venezuela'yı vuran çifte depremin ardından arama kurtarma çalışmasında kritik saatler geride kalırken, iki çocuk daha enkazdan canlı kurtarıldı. Resmi olmayan bilgilere göre, 40 bini aşkın kişiden hâlâ haber alınamadı.

Venezuela'da enkaz altından 33 kişi daha sağ çıkarıldı

Fotoğraf: Cem Tekkeşinoğlu/AA

29.06.2026 12:00 / Güncelleme: 12:25

Trump: Komünizm, ABD'ye yönelik en büyük tehdittir

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından yaptığı paylaşımda komünizmin savaşlar ve 11 Eylül'den bu yana ABD'ye yönelik en büyük tehdit olduğunu savundu.

Trump: Komünizm, ABD'ye yönelik en büyük tehdittir

Fotoğraf: Beyaz Saray

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!