Diri fay sayısı 700'e yükseldi
Türkiye'de diri fay hattı sayısı güncellendi. 2013 basımındaki haritada 485 olan diri fay sayısı, yeni veriler ışığında 700'e yükseldi.
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürü Vedat Yanık, MTA'nın ayrıntılı saha çalışmaları ve akademik araştırmalarla sağladığı veri birikimi desteğiyle Türkiye Diri Fay Haritası'nın 13 yıl sonra güncellendiğini bildirdi.
Yanık, Bilimsel Etkinlikler Haftası ve MTA Genel Müdürlüğü "Türkiye Diri Fay Haritası-2026"nın tanıtım programındaki konuşmasında, "MTA'nın yaklaşık bir asırlık süreçte, Batman'daki ilk petrol keşfinden Eskişehir-Beylikova'daki dünyanın en stratejik Nadir Toprak Elementleri sahalarına, Elazığ-Maden, Sinop-Boyabat ve Kahramanmaraş'taki zengin bakır yataklarından sanayinin can damarı olan yüzlerce endüstriyel ham madde kaynağına kadar bir çok işe imza attıklarını" söyledi.
Diri fay sayısı 485'ten 700'e yükseldi
Yanık, haritanın 2013'te yayımlanmasından bu yana geçen 13 yılda, ayrıntılı saha çalışmaları ve akademik çalışmalarla önemli büyüklükte veri birikiminin sağlandığına dikkati çekti. "2013 basımında 485 olan diri fay sayısı, yeni veriler ışığında bu haritada 700'e yükseldi. Bu harita ve hazırladığımız sayısal veri tabanı, deprem tehlike analizleri, kritik altyapı yatırımları ve ulusal zarar azaltma politikalarımız için temel bir başvuru kaynağı olacak" değerlendirmesinde bulundu.
(Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et