Diş hekimliğinde parayla uzmanlık unvanı verileceği iddiaları Meclis gündeminde
Diş hekimliğinde parayla uzmanlık unvanı verileceği iddialarını Meclis gündemine getiren DEM Parti'li Serhat Eren, uzmanlık eğitiminin bilimsel ölçütler, liyakat ilkesi ve fırsat eşitliği temelinde sürdürülmesi gerektiğine işaret etti.
Fotoğraf: Arda Kaykısız/Pexels
İsmail Cem Şimşek
[email protected]
DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren Diş hekimliğinde parayla uzmanlık unvanı verileceği iddialarını Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Eren, “Sağlık hizmetinin niteliği açısından büyük önem taşıyan uzmanlık eğitiminin bilimsel ölçütler, liyakat ilkesi ve fırsat eşitliği temelinde sürdürülmesi gerekmektedir” dedi.
“Mesleki adalet ve fırsat eşitliği açısından ciddi sakıncalar doğurabilir”
Fotoğraf: TBMM
Diş hekimliğinde uzmanlık eğitiminin, Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (DUS) aracılığıyla yürütüldüğüne işaret eden Eren; “Adaylar uzun ve yoğun hazırlık süreçlerinin ardından yıllar süren teorik ve klinik eğitimleri tamamlayarak uzmanlık unvanı almaktadır. Bu süreç aynı zamanda toplumun nitelikli ağız ve diş sağlığı hizmetine erişimi açısından da önem taşımaktadır. Ancak son dönemde basına ve meslek örgütlerinin açıklamalarına yansıyan bilgiler, belirli ücretler karşılığında veya farklı yöntemlerle uzmanlık unvanı verilmesine yönelik düzenlemelerin gündemde olduğu yönünde tartışmalara yol açmıştır. Türk Dişhekimleri Birliği başta olmak üzere çeşitli meslek örgütleri, bu tür girişimlerin uzmanlık eğitiminin niteliği, mesleki adalet ve fırsat eşitliği açısından ciddi sakıncalar doğurabileceğini ifade etmektedir” dedi.
“Uzmanlık eğitimi bilimsel ölçütler, liyakat ilkesi ve fırsat eşitliği temelinde sürdürülmeli”
Diş hekimliğinde uzmanlık kontenjanlarının sınırlı olması nedeniyle binlerce genç diş hekimin yoğun rekabet koşulları altında DUS'a hazırlandığını, yıllar süren emek ve fedakarlık sonucunda uzmanlık eğitimine hak kazandığının altını çizen Eren şunları söyledi; “Bu koşullarda ekonomik imkânlara dayalı alternatif uzmanlık yollarının oluşturulması, emek ve liyakat ilkelerinin zedelenmesi, mevcut uzmanların hak kayıplarıyla karşı karşıya kalması ve uzmanlık unvanının ticarileşmesine ilişkin kaygıları artırmaktadır. Sağlık alanında uzmanlık eğitiminin piyasa ilişkilerine açılması ve ekonomik güce bağlı alternatif mekanizmaların oluşturulması, yalnızca meslek mensupları açısından değil, toplumun nitelikli sağlık hizmetine eşit erişim hakkı açısından da önemli sonuçlar doğurabilecek niteliktedir. Sağlık hizmetinin niteliği açısından büyük önem taşıyan uzmanlık eğitiminin bilimsel ölçütler, liyakat ilkesi ve fırsat eşitliği temelinde sürdürülmesi gerekmektedir.”
Bakan Memişoğlu’nun cevaplandırması istenen sorular
- Bakanlığınızın, DUS dışında farklı yöntemlerle veya belirli ücretler karşılığında diş hekimlerine uzmanlık unvanı verilmesine yönelik herhangi bir çalışması veya hazırlığı bulunmakta mıdır?
- Basına yansıyan iddialar doğru mudur? Doğru ise söz konusu düzenlemenin kapsamı nedir?
- Bu konuda Yükseköğretim Kurulu ile ortak yürütülen herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
- Türk Dişhekimleri Birliği, uzmanlık dernekleri, üniversiteler ve ilgili meslek kuruluşlarının görüşleri alınmış mıdır?
- DUS ile uzmanlık eğitimine hak kazanan hekimlerin mesleki hakları ve özlük hakları bakımından herhangi bir etki analizi yapılmış mıdır?
- Son beş yılda DUS'a başvuran aday sayısı ile açılan uzmanlık kontenjanları yıllar itibarıyla kaçtır?
- Uzmanlık unvanının ekonomik imkânlara bağlı hale gelmesinin yaratacağı eşitsizlikler konusunda Bakanlığınız tarafından yapılmış herhangi bir değerlendirme bulunmakta mıdır?
- Uzmanlık eğitiminin niteliğinin korunması ve uzmanlık unvanının ticarileşmesinin önlenmesi amacıyla Bakanlığınız tarafından alınan veya alınması planlanan tedbirler nelerdir?
- Diş hekimliğinde uzmanlık kontenjanlarının artırılması, genç diş hekimlerinin istihdam sorunlarının çözülmesi ve uzmanlık eğitiminde fırsat eşitliğinin güçlendirilmesine yönelik bir çalışma yürütülmekte midir?
- Sağlık alanında uzmanlık eğitiminin piyasalaşmasının önüne geçilmesi ve eğitim süreçlerinin liyakat, eşitlik ve bilimsel standartlar temelinde sürdürülmesi amacıyla Bakanlığınızın herhangi bir politika veya düzenleme hazırlığı bulunmakta mıdır?
Evrensel'i Takip Et