15.06.2026 16:50 / Güncelleme: 16.06.2026 08:35

Bir avlunun yüz yıllık fısıltısı: Süryani Kızlar Mektebinden Zoklu ailesine

Diyarbakır’da bir asır önce Süryani kız çocuklarının sesleriyle yankılanan, ardından Zoklu ailesine yuva olan tarihi mektep binası, bugünlerde muazzam bir hafıza sergisine ev sahipliği yapıyor.

Bir avlunun yüz yıllık fısıltısı: Süryani Kızlar Mektebinden Zoklu ailesine

Fotoğraf: Elif Ekin Saltık/Evrensel

Elif Ekin Saltık
[email protected]


Diyarbakır- “Taşın dili olsaydı da konuşsaydı” derler ya hep... Diyarbakır’ın dar sokaklarından birinde, bazalt taşların arasına sıkışmış ve tam yüz on beş yıldır fısıltılar biriktirmiş olan o tarihi avlu nihayet konuşmaya başladı. Tam bir asır önce Süryani kız çocuklarının sesleriyle yankılanan, 1945’te Süryani Zoklu ailesi başta olmak üzere farklı hayatlara ev sahipliği yapan, Zoklu ailesinin 1964’teki zorunlu İstanbul göçü sonrasında ise 1998’e kadar başka ailelere yuva olup sessizliğe gömülen bu yapı, bugün kentin toplumsal hafızasına muazzam bir geri dönüş yapıyor.

Diyarbakır Tanıtma Kültür ve Yardımlaşma Vakfı (DİTAV) tarafından üç yıl önce restore edilerek kentin kültür belleğine yeniden emanet edilen DİTAV Kültür Sanat Evi, bugünlerde çok katmanlı, çok kültürlü geçmişin tam kalbine dokunan bir sergiye ev sahipliği yapıyor: “Diyarbakır Süryani Kızlar Mektebi ve Zoklu Ailesi” Fotoğraf Sergisi.

Fotoğraf sanatçısı Fatma İşmen’in titiz çalışmasıyla küratörlüğünü yaptığı sergi, sadece siyah-beyaz karelerden ibaret bir arşiv sunmuyor, kentin eğitim tarihine, aidiyet duygusuna, göçün açtığı yaralara ve her şeye rağmen bir arada yaşama iradesine ayna tutuyor.

“Onlar kız çocuklarıydı, bense bir öğretmen...”

Serginin çıkış noktası oldukça şiirsel. Fatma İşmen, çalışmanın tohumlarını atan o anı anlatırken, “Bir fotoğraftan baktılar yüzüme; utangaç, mutlu, umutlu, meraklı... Geçmişle geleceğin birleştiği bir andan baktılar. Onlar kız çocukları, bense bir öğretmendim. O fotoğraflarla yola koyuldum” diyor. İşmen’in peşine düştüğü o iz, bizi 1912 yılına, Süryani aydın ve dilci Naum Faik Palak’ın konuşmasıyla yeniden kapılarını açan ve 1915’e kadar bölgedeki Süryani kız çocuklarının eğitiminde rol oynayan o mektebe götürüyor: “Sevgili Süryani Kız Mektebi’nin çocukları, şimdi siz yoksunuz. Ama fısıltılarınızı hâlâ bu avluda duyar gibiyiz.”

Diyarbakır Süryani Kızlar Mektebi öğrencileri

Diyarbakır Süryani Kızlar Mektebi öğrencileri

Okuldan yuvaya: Pılo Yakub ve ipeğin hafızası

Mektep vasfını yitirdikten sonra yapı, kentin bir başka üretim ve yaşam alanına dönüşüyor. Halk arasında “Pılo Yakub” adıyla bilinen Zoklu ailesi ile iki başka aileye yuva oluyor. Babası ipek üretimi yapan, puşucu “Sloyan” lakaplı bir zanaatkâr olan bu evde doğmuş Sevinç Zoklu’nun anlattıkları, mekanın sadece taştan ibaret olmadığını kanıtlıyor: “Annem çok titizmiş; evdeki taşların aralarını bile çöple temizlermiş. Avluda ceviz ağacı varmış... Annem burada çok mutluydu.”

Sergideki aile koleksiyonları ve arşiv fotoğrafları, Diyarbakır’dan İstanbul’a hatta kimi aile üyeleri için yurt dışına uzanan göç hikayelerini ve bir ailenin kişisel serüvenini, kentin kolektif toplumsal hafızasıyla harmanlıyor.

Fotoğraf sanatçısı Fatma İşmen| Fotoğraf: Elif Ekin Saltık

Fotoğraf sanatçısı Fatma İşmen| Fotoğraf: Elif Ekin Saltık

“Toprak toprağı çekiyor”

Açılışın en önemli anları bu evde doğup yıllar önce buralardan gitmek zorunda kalan Zoklu ailesinin iki kadın üyesinin tanıklıklarıydı. Sevinç Zoklu İstanbul’dan, Mari Zoklu ise Hollanda’dan gelerek doğdukları avluda geçmişle yüzleştiler.

Sevinç Zoklu’nun konuşması, Türkiye’deki azınlık olmanın, ötekileştirilmenin ama her şeye rağmen insan kalabilmenin yalın bir özeti gibiydi. İsminin Sevinç olmasının yarattığı algıdan ve gençlik yıllarında Hıristiyan olduğunu öğrenince kendisinden uzaklaşan arkadaşlarından bahsederken hüzünlü ama umutsuz değildi: “Hıristiyan olduğumu anladıktan sonra çoğu arkadaşım beni bıraktı, benimle ilişkiyi kestiler. İnsanların birbirini inanç üzerinden değerlendirmesi doğru değil. Annem bu kentteki komşuluk ilişkileri sayesinde Arapça, Kürtçe, Ermenice öğrenmişti. Bu bize kimlikleri sevdirdi.”

Sevinç ve Mari Zoklu| Fotoğraf: Elif Ekin Saltık

Sevinç ve Mari Zoklu| Fotoğraf: Elif Ekin Saltık

Üç yaşından beri İstanbul’da yaşamasına rağmen içindeki Diyarbakır aidiyetini gizleyemeyen Zoklu, “Toprak toprağı çekiyor. İmkanım olsa Diyarbakır’da yaşarım. Burayı ömrümün sonuna kadar görsem doymam” diyerek memleket özlemini anlatıyordu.

Fatma İşmen’in objektifinden ve Zoklu ailesinin kalbinden süzülen bu sergi, Diyarbakır’ın çok katmanlı tarihine Süryani hafızası üzerinden bakmak, solmaya yüz tutmuş çiçeklere can suyu vermek isteyen herkes için 17 Haziran’a kadar DİTAV Kültür Sanat Evinde ziyaretçilerini bekliyor.

Evrensel seninle güçlü!

31 yıldır emeğin sesi olan Evrensel, gücünü sadece okurlarından alıyor. Emeğin sesinin daha gür çıkması için sen de güç ver.

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🚫
Reklamsız Deneyim Reklamlara takılmadan sadece habere odaklan.
ABONE OL Zaten abone misin? Giriş Yap

Dijital Evrensel uygulamamız güncellendi

İndir, Oku, Dinle...

📰
E-Gazete Her gün basılı gazeteyi dijital olarak oku...
🔊
Sesli Yazılar Köşe yazılarımızı sesli olarak dinle...
🔑
Şifresiz Giriş İmkanı E-posta adresinle şifresiz giriş yapabilirsin.
16.06.2026 06:09

Meteoroloji yağış beklenen illeri açıkladı: Karadeniz, Doğu Anadolu ve Trakya'ya sağanak geliyor

Yurt genelinde sıcaklıklar mevsim normallerinde seyrederken, Meteoroloji kuzey ve doğu kesimler için gök gürültülü sağanak uyarısı yaptı. İl il hava durumu tahminleri haberimizde.

Meteoroloji yağış beklenen illeri açıkladı: Karadeniz, Doğu Anadolu ve Trakya'ya sağanak geliyor

Fotoğraf: Hilmi Tunahan Karakaya/AA

16.06.2026 00:22

Ekrem İmamoğlu: Kurultay engellenirse siyaseten, ruhen, bedenen hazırız

CHP'nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı İmamoğlu, “Kurultay zorla engellenirse, siyaseten, ruhen ve bedenen hazırız. Dâhili bedhah kayyımın ne düşündüğünü bilmem. Milletimize de huzurlarının kaçmaması adına bu kişiyi kaale almamasını tavsiye ederim” dedi

Ekrem İmamoğlu: Kurultay engellenirse siyaseten, ruhen, bedenen hazırız

Fotoğraf: ANKA

16.06.2026 06:21 / Güncelleme: 07:52

Silivri Belediyesi Başkanı Bora Balcıoğlu'nun da aralarında olduğu 10 kişi tutuklandı

Silivri Belediyesine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilen 18 kişiden, aralarında CHP'li Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu'nun da bulunduğu 10 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Silivri Belediyesi Başkanı Bora Balcıoğlu'nun da aralarında olduğu 10 kişi tutuklandı

Bora Balcıoğlu | Fotoğraf: ANKA

15.06.2026 21:41

Özşen Maden işçilerine destek açıklaması: 'Madenciye silah sıkanlar kaybedecek, madenciler kazanacak'

Edirne’de Özşen Maden işçilerinin ailelerine yönelik silahlı saldırının ardından Ankara'da basın açıklaması yapıldı. Saldırganın patronun şoförü olduğunu ve olayın jandarmanın gözü önünde yaşandığını belirtildi.

Özşen Maden işçilerine destek açıklaması: “Madenciye silah sıkanlar kaybedecek, madenciler kazanacak”

Fotoğraf: Evrensel

15.06.2026 22:17

Fenerbahçe, Beşiktaş'ı mağlup etti: Final serisinde eşitlik sağlandı

Fenerbahçe, Basketbol Süper Ligi Play-Off Final serisinin ikinci maçında Beşiktaş'ı 93-68 mağlup etti; seride eşitlik sağlandı.

Fenerbahçe, Beşiktaş'ı mağlup etti: Final serisinde eşitlik sağlandı

Fotoğraf: Fenerbahçe Spor Klübü

15.06.2026 22:09

Bağımsız Maden-İş İzmir'den seslendi: 'Madenciye silah sıkanlar kaybedecek'

Yeraltında açlık grevinde olan Özşen Maden işçilerine yönelik silahlı saldırı İzmir'de protesto edildi. Şirketin patronu Bekir Kiremitçi'nin siyasi bağlantılarına ve mülki amirlerin işçi karşıtı tutumuna dikkat çekildi.

Bağımsız Maden-İş İzmir'den seslendi: “Madenciye silah sıkanlar kaybedecek”

Fotoğraf: Evrensel

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!