12.06.2026 13:13

Fişek Vakfı çıraklar için dayanışma ağı kurdu

Fişek Enstitüsü, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde MESEM kapsamındaki çıraklık sistemine ilişkin açıklama yaparak çocuk işçiliğiyle mücadele için dayanışma ağı kurulduğunu duyurdu.

Fişek Vakfı çıraklar için dayanışma ağı kurdu

Ankara - Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçilikle Mücadele Gününde çıraklar için dayanışma ağı kurulduğunu duyurdu. Vakıf, ayrıca Çocuğun İnsan Hakları Ödülü sahiplerini de açıkladı. Ödülün bu yılki sahipleri, gazeteciler Osman Çaklı ve Filiz Gazi oldu.

‘Çıraklık, çocuk işçiliğidir’

Yapılan açıklamada, Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) bünyesinde yürütülen çıraklık sisteminin mesleki eğitim kavramıyla üzeri örtülen bir çocuk işçilik biçimi olduğu vurgulanarak, “MESEM’ler bünyesinde yürütülen çıraklık sisteminde, ilgili mevzuatın birçok yönden bilinçli ve sistematik bir şekilde ihlal edilmekte olduğuna sürekli olarak tanık oluyoruz. Çıraklık sisteminin baştan sona yeniden yapılandırılması gerektiğini savunuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Vakıf, çırakların yaşadığı acil sorunlara müdahale edebilmek amacıyla sorunlarını iletebilecekleri bir iletişim kanalı oluşturduğu belirtilen açıklamada, “Çıraklar mesem.fisek.org.tr adresine girip ‘İletişim’ sekmesindeki formu doldurarak yaşadıkları sorunları bize ilettiğinde olanaklarımız dahilinde tamamen gönüllü olarak onlara yardımcı olacağız. Bizimle iletişim kurduklarında bilgilerini hiçbir şekilde başka kişi, kurum ya da kuruluşla paylaşmayacağız” denildi.

‘Çocuğun İnsan Hakları Ödülü sahiplerini buldu’

Vakıf, yaptığı açıklamada Çocuğun İnsan Hakları Ödülü’nün bu yılki sahiplerini de açıkladı. 2012 yılından bu yana verilen ödülün bu yılki sahipleri, Gazete Duvar’da yayımlanan ‘MESEM’de Biten Hayatlar’ başlıklı haberiyle gazeteci Osman Çaklı ve ‘MESEM Dosyası’ ve ‘MESEM’de Ölen Çocukların Yargı Süreçleri’ başlıklı haberleriyle gazeteci Filiz Gazi oldu. 

(Evrensel)
12.06.2026 09:29 / Güncelleme: 10:00

Dünya Kupası'nda Güney Kore'ye galibiyeti Beşiktaşlı Hyeon-gyu Oh getirdi

2026 FIFA Dünya Kupası A Grubu ilk maçında Çekya karşısında geriye düşen Güney Kore, Beşiktaş forması giyen forveti Hyeon-gyu Oh'un 80. dakikadaki golüyle sahadan 2-1 galip ayrıldı.

Dünya Kupası'nda Güney Kore'ye galibiyeti Beşiktaşlı Hyeon-gyu Oh getirdi

Güney Koreli oyuncu, Hyeon-gyu Oh ile sevincini paylaşıyor | Fotoğraf: Luciano Gonzalez/AA

12.06.2026 06:29 / Güncelleme: 06:44

ABD, Küba'ya yönelik ablukayı derinleştiriyor: Devlet petrol şirketi Cupet yaptırım listesinde

ABD'nin Küba'ya petrol sağlayan ülkelere yönelik gümrük vergisi tehdidinin ardından, adanın devlet petrol şirketi de yaptırım listesine dahil edildi. Küba yönetimi, ABD'nin bu saldırı adımlarını egemenliğe yönelik tehdit olarak nitelendirdi.

ABD, Küba'ya yönelik ablukayı derinleştiriyor: Devlet petrol şirketi Cupet yaptırım listesinde

Fotoğraf: Yuting Gao/Pexels

12.06.2026 02:42

EMO Kocaeli Şubesi: Kadınlara yönelik ayrımcılığa, nefret diline ve insan onurunu zedeleyen tutuma karşı sessiz kalmayacağız

EMO Kocaeli Şubesi kadınlara yönelik ayrımcı söylemlere ve gözaltında çıplak aramaya karşı yaptığı açıklamada “Kadınlara yönelik ayrımcılığa, nefret diline ve insan onurunu zedeleyen her türlü tutuma karşı sessiz kalmayacağız” dedi.

EMO Kocaeli Şubesi: Kadınlara yönelik ayrımcılığa, nefret diline ve insan onurunu zedeleyen tutuma karşı sessiz kalmayacağız Fotoğraf: EMO Kocaeli Şubesi
12.06.2026 11:34

Erzurum'da heyelan: Dört mahallenin yolu ulaşıma kapandı

Erzurum'un Tortum ilçesinde etkili olan sağanak sonrası meydana gelen heyelan nedeniyle Aşağı Serdarlı, Serdarlı, Dikmen ve Uzunkavak mahallelerine ulaşımı sağlayan ana yol ulaşıma kapandı.

Erzurum'da heyelan: Dört mahallenin yolu ulaşıma kapandı

Fotoğraf: AA

Evrensel'i Takip Et

Bildirimleri aç

Bildirimler

Önemli haberlerden ve gelişmelerden haberdar olmak ister misiniz?

✓ Bildirimler başarıyla açıldı!